به گزارش میمتالز، عربستان یکی از رقبای جدی نفتی ایران است. مدتی پیش که اتاق ایران آماری مبنی بر کاهش ۹۰ درصدی فروش نفت به چین اعلام کرد، مشخص شد که چینیها، عربستان را جایگزین ایران کردهاند.
با این وجود، چند روز پیش دیپلماتهای ارشد ایران، عربستان و اتحادیه اروپا روز چهارشنبه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با یکدیگر دیدار کردند.
روز جمعه هم وزیر امور خارجه ایران گفت: گفتگوهای طرف سعودی و ایرانی در مسیر درست خودش قرار دارد. تا این مرحله به نتایج و توافقاتی هم رسیدهایم.
سعید میرترابی، کارشناس انرژی در همین باره میگوید: عربستان قدرتمندترین کشور صادرکننده نفت است. فضای بین دو کشور پس از انقلاب، فضای رقابتی بوده است. اگر بتوانیم این فضا را تبدیل به شراکت کنیم، بسیاری از مشکلات ما در منطقه حل میشود.
این کارشناس انرژی توضیح میدهد: آمریکا بدون کمک عربستان قادر نبود تحریمهای نفتی اعمال کند. اگر ایران با عربستان توافق کند، مزاحمت عربستان کم میشود.
میرترابی به موقعیت عربستان در اوپک اشاره میکند: عربستان بزرگترین صادرکننده نفت به حساب میآید. این کشور در اوپک هم دست بالا دارد. اگر بخواهیم در منطقه تاثیرگذار باشیم باید اختلاف با عربستان را مدیریت کنیم.
عربستان در چند ماه اخیر، بزرگترین صادرکننده نفت به چین بوده است. بر اساس آمار اداره گمرک چین، صادرات نفت عربستان به چین در این ماه، نسبت به سال گذشته ۵۳ درصد افزایش داشته است.
این در حالی است که بر اساس آمار اتاق تهران، صادرات نفت ایران به چین ۹۹ درصد کاهش داشته است.
میرترابی درباره نقش عربستان در سختتر شدن شرایط نفتی ایران میافزاید: عربستان، موانعی زیادی در بازار نفت ایجاد کرد و به غرب اطمینان داد اعمال تحریمها امکانپذیر است.
به هرحال شرایط تحریمی و رقابت با عربستان موجب شده که ایران نفت را بسیار ارزان بفروشد. میرترابی با وجود این که معتقد است، در صورت قطع ارتباط با عربستان هم میتوننیم نفت بفروشیم، بیان میکند: قیمت نفت با بهبود رابطه با عربستان بالاتر میرود. به دلیل تحریمها ایران مجبور است نفت را با قیمت بسیار پایین بفروشد. اگر ایران روابطش را با عربستان بهبود ببخشد، میتواند با قیمتهای بهتری نفت خود را بفروشد.
منبع: تجارت نیوز