به گزارش میمتالز، یاور میرعباسی با اشاره به علت اصلاح اخیر شاخص بورس و نیز ترس سهامداران از روند فعلی معاملات اعلام کرد: نوسان در ذات بازار سرمایه قرار دارد؛ بنابراین طبیعی است که در برخی از دورهها با رشد پرشتاب شاخص بورس همراه بود و در مقابل فروش تحت تاثیر رشد شدید نرخ سهام شرکتها که در کوتاه مدت صورت گرفته، افزایش پیدا کند و شاخص بورس وارد مدار نزولی شود.
طی چند وقت اخیر نااطمینانیهایی در بسیاری از متغیرهای کلان اقتصادی ایجاد شد که اثرگذار بر روند معاملات بازار بودند. در نیمه نخست سال اخبار موجود حاکی از احیای مذاکرات و بازگشت برجام به حیطه اجرا بود، اما خوش بینیها تا حدودی مرتفع شد و آینده چندان معلومی در این زمینه وجود ندارد؛ بنابراین طبیعی است که وجود چنین حادثه مهمی در عرصه سیاسی اثرگذار بر اقتصاد و نیز روند معاملات بورس باشد. ایجاد ابهام در خصوص مسایل سیاسی به مراتب متغیرهای کلان اقتصادی را نیز وارد ابهام میکند که همین امر باعث میشود سرمایه گذار دیگر تمایل چندانی برای سرمایه گذاری در بورس نداشته باشد.
نرخ ارز تابع رفع تحریمها است. تاثیر رفع تحریم یا عدم رفع آن بر مسیر معاملاتی بورس متفاوت خواهد بود. به همین دلیل در برخی از مواقع شاهد ایجاد چنین نوسانهایی خواهیم بود. در کنار این مسایل، مذاکرات ایران با عربستان و نیز مسایل مطرح شده در زمینه مذاکرات با آذربایجان نشان دهنده وجود برخی از ریسکها در کلیت فضای سیاسی است که منجر به احتیاط سهامداران برای سرمایه گذاری در بورس شد.
مساله دیگر موضوع نرخ سود بین بانکی است که متغیر مهم اثرگذار بر نرخ سود سپردههای بانکی است. این امر به نوعی تعیین کننده نرخ بازده بدون ریسک در اقتصاد خواهد بود. با افزایش نرخ سود بین بانکی طی چند روز گذشته، طبیعی است که نرخ بهره در اقتصاد با افزایش همراه شود. در این میان جذابیت کسب بازدهی بدون ریسک باعث میشود سرمایه گذار تمایل کمتری را به دیگر گزینهها برای سرمایه گذاری داشته باشد. چراکه با ریسک بسیار کمتری میتوانند بازده معقولی را از نرخ سود بانکی کسب کند. اگرچه با توجه به تورم فعلی حاضر در اقتصاد، سرمایه گذاری در بانک چندان اقتصادی تلقی نمیشود.
قیمت ارز مهمترین متغیری است که در فضای فعلی اقتصاد مهم و اثرگذار تلقی میشود. طی دو ماه گذشته نرخ ارز به دلیل اتفاقات رخ داده در درخصوص برجام و تعیین زمان مذاکرات با کاهش همراه شد که این موضوع اثرگذار بر روند معاملا بازار سهام بود.
انتخاب رییس بانک مرکزی به دلیل آشنایی وی با بازار سرمایه به عنوان اتفاقی بسیار مثبت برای بازار تلقی میشود. صالح آبادی در اظهارات اولیه، کاهش نرخ ارز را جزو اهداف اصلی در این سمت عنوان کرد. نرخ ارز از زمان انتصاب صالح آبادی برای سکانداری بانک مرکزی به مرور در حال کاهش است و با توجه به اینکه بخش عمدهای از بازار سرمایه از طریق ارزش داراییها یا درآمد و سود وابسته به نرخ ارز است، کاهش قیمت دلار سبب افت سود شرکتها میشود.
رخ دادن چنین اتفاقاتی در اقتصاد زمینه ساز فشار فروش در بازار سرمایه است. فشار فروش از رفتارهای تودهای سهامداران نشاءت میگیرد و این رفتارها تعیین کننده بسیاری از متغیرها در معاملات خواهند بود. ریزش شدید بازار طی یک سال گذشته و نیز ورود سرمایه گذاران تازه وارد سبب افزایش رفتارهای تودهای سهامداران در سمت فروش و باعث شد خروج نقدینگی متاثر از متغیرهای بنیادی نباشد و تحت تاثیر رفتارهای سهامداران صورت بگیرد.
شاید شروع کاهش قیمتها در بازار متاثر از اتفاقی خاص باشد، اما بعد از آن دیگر سهامداران به دلیل رفتارهای تودهای توجه چندانی به متغیرها ندارند و تصمیمات عجولانه آنها تعیین کننده مسیر بازار خواهد بود. ترس شدید ایجاد شده توسط سرمایه گذاران باعث میشود رفتار آنها براساس هیجان باشد و سبب ایجاد نوسان در معاملات شود.
طی چند روز گذشته انتخاب اعضای هیات مدیره و سکاندار سازمان بورس در هالهای از ابهام قرار داشت و سبب شتاب در نوسان معاملات بورس شد. ایجاد چنین تغییر و تحولاتی در سازمان بورس، معاملات بازار را تحت تاثیر قرار میدهد؛ بنابراین طبیعی است که بازار با احتیاط پیش رود و با انتخاب ریاست سازمان بورس و اعضای هیات مدیره این ابهام مرتفع شود.
اکنون سهام بسیاری از شرکتها در موقعیتی مناسب قرار دارند و از P/E مناسبی برخوردارند. طبیعتا کاهش P/E سهام شرکتها تحت تاثیر روند اصلاحی بازار سبب ایجاد جذابیت برای سرمایه گذاری دوباره در این بازار خواهد شد. اکنون هم میتوان سهام بسیاری از شرکتها را پیدا کرد که به لحاظ بنیادی در موقعیت مناسبی قرار داشته باشند و بهترین سهام برای سرمایه گذاری باشند.
بررسیهای تکنیکالی نشان میدهد کانال ۱.۳ و ۱.۳۵ میلیون واحدی به عنوان حمایت جدی تلقی میشود و ریزش شاخص بورس در این محدودهها متوقف خواهد شد. در این زمان به دلیل وجود سهام ارزنده در بازار برای سرمایه گذاری بهترین موقعیت پیش روی سهامداران قرار خواهد گرفت. نزدیک شدن به انتشار گزارش ۶ ماهه حسابرسی شده شرکتها که قابل اتکاتر و دقیقتر نسبت به گزارشهای ٣ ماهه است، میتواند در بهبود روند بازار اثرگذار باشد.
بخشی از ریزش اخیر شاخص بورس ناشی از اصلاح پرتفوی سهامدارانی بود که در چند ماه گذشته به دلیل رشد بازار، بازدهی معقولی را کسب کردند و این امر باعث شد بسیاری از سهامداران حقیقی و حقوقی به منظور شناسایی سود اقدام به فروش سهام در بازار کنند. به نظر میرسد این اتفاق در بازار به پایان برسد و معاملات بورس ضمن بازگشت به روند عادی دوباره وارد مدار صعودی شود.
منبع: بورس پرس