به گزارش میمتالز، کارگران شرکت معادن زغال سنگ کرمان در اعتراض به عدم دریافت پاسخ در مورد تصمیم «موسسه صندوق حمایت و بازنشستگی فولاد» برای واگذاری این شرکت به مجموعه فولاد تجارت دالاهو (شرکت سرمایهگذاری بازنشستگی فولاد) امروز در محوطه شرکت واقع در مرکز استان تجمع کردند.
این کارگران که از بخشهای مختلف شرکت معادن به مرکز استان آمدهاند، از روز گذشته، دست از کار کشیدند. کارگران معادن همکار، حشونی، معدن اصلی، معدن ۴ و کارخانه زغالشویی از جمله واحدهایی هستند که به این اعتراض پیوستهاند.
آنها خواهان جلوگیری از واگذاری شرکت هستند و میگویند که حتی اگر بنابر اجرای این واگذاری باشد، ابتدا باید تکلیف تبدیل وضعیت استخدامی، اعمال و افزایش ضریب بازنشستگی در مشاغل سخت و زیانآور از ۱.۵ به ۲ و افزایش حقوق و مزایای شغلی اجرا شود.
به گفته کارگران، بیشتر آنها تا سال ۱۴۰۳ بازنشسته میشوند و انتظار دارند که به جهت افزایش مستمری بازنشستگی، از حالت قرارداد موقت خارج و صاحب قرارداد رسمی شوند. با توجه به اینکه مزد و مزایای ۲۴ ماه آخر مبنای محاسبه مستمری است، تبدیل وضعیت در این بازه زمانی، میتواند کمک زیادی به این کارگران بکند.
در همین حال کارگران تمایل دارند که به جای ۲۰ سال بیمهپردازی که با اعمال ضریب ۱.۵ و ۱۰ سال سنوات ارفاقی، معادل ۳۰ سال خدمت قرار میگیرد با ۳۵ سال بیمهپردازی و ۳۵ روز حقوق بازنشسته شوند. با توجه به اینکه کارگران شرکت معادن زغال سنگ کرمان در سوابق بیمهای خود دچار وقفه هستند، باید برای تکمیل آن تا زمان بازنشستگی، سالهای بیشتری را به کار اختصاص دهند. در نتیجه بازنشستگی با اعمال ضریب ۲ برای محاسبه سنوات سخت و زیان آور، بیشتر به نفع آنهاست.
با توجه به اینکه کارگران، برای پایان دادن به اعتراض خود، خواهان روشن شدن مساله مطرح شده در زمینه واگذاری شرکت به فولاد تجارت دالاهو هستند، به گفتهی آنها از سوی شرکت وعده داده شده، که عامریان رئیس جدید موسسه صندوق حمایت و بازنشستگی فولاد، ظرف روزهای آینده برای دیدار با اعضای «شورای کارگری» شرکت، به منطقه سفر کند.
با وجود اینکه مساله واگذاری شرکت معادن زغال سنگ کرمان از سال ۹۹ جدیتر شده است، بحث واگذاری سهام ترجیحی این مجموعه به کارگران توسط پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس و نماینده استان کرمان، مطرح شده بود. با این حال کارگران میگویند که حتی واگذاری سهام ترجیحی هم بلاتکلیف گذاشته شده است و صرفا بحث واگذاری شرکت مطرح شده است.
با توجه به اینکه کار در معادن زغال سنگ «ماهیتا» سخت و زیانآور محسوب میشود، رفع سخت و زیانآوری آن با بکارگیری تمهیدات فنی، ممکن نیست. کارگرانی که در این معادن مشغول هستند، به گفتهی خود مسنتر از سن شناسنامهایشان به نظر میرسند.
آنها انتظار دارند که تکلیف بازنشستگیشان با رعایت تکالیف قانونی کارفرما مانند انعقاد قرارداد دائم، در مشاغل دارای ماهیت مستمر و افزایش حقوق و مزایا متناسب با این تبدیل وضعیت، روشن شود.
منبع: خبرگزاری کار ایران (ایلنا)