تاریخ: ۳۰ آبان ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۲:۱۵
بازدید: ۷۵۶
کد خبر: ۲۳۶۷۴۳
سرویس خبر : آهن و فولاد

اعمال محدودیت شدید در زنجیره فولاد/ آژیر زمستانی فولاد برای ارز و بورس

اعمال محدودیت شدید در زنجیره فولاد/ آژیر زمستانی فولاد برای ارز و بورس
‌می‌متالز - شرکت ملی گاز ایران با هدف پرهیز از قطع گاز منازل مسکونی اعمال محدودیت شدید (در حد کمتر از ۳ درصد دیماند) مصرف گاز در زنجیره فولاد در نظر گرفته فولادی‌ها می‌گویند این اقدام می‌تواند به تعطیلی واحد‌های فولادی منجر شود.

به گزارش می‌متالز، شرکت ملی گاز بخشنامه‌ای داده که تعداد کثیری از کانه‌های فولاد، گندله سازی، آهن اسفنجی و فولاد‌سازی را در برمی گیرد و با توجه به مصرف زنجیره فولاد، فعالان این صنعت اعتقاد دارند با دیماند در نظر گرفته شده تنها امکان روشن نگه‌داشتن کوره‌های واحد‌های تولیدی این بخش وجود می‌آورد و تولید در کل زنجیره فولاد در این شرایط به حالت تعلیق در خواهد آورد.

انجمن تولیدکنندگان فولاد پس از ابلاغ این بخشنامه در نامه‌ای به وزارت صنعت، معدن و تجارت با اعلام تبعات این دستور ناگهانی خواستار توقف اعمال محدودیت شدید در زنجیره فولاد شد. تولیدکنندگان فولاد بر این نکته تاکید می‌کنند که با توجه به اینکه بیش از ۹۰ درصد فولاد تولیدی کشور در کوره‌های قوس الکترونیک یا القایی تولید می‌شود که با آهن اسفنجی شارژ می‌شوند، کاهش تامین گاز در حد اعلام شده به معنی توقف تولید آهن اسفنجی و به تبع آن توقف کامل تولید در این واحد‌ها خواهد بود که علاوه بر تحمیل زیان سنگین و جبران ناپذیر به واحد‌های فولادی، تبعات نامطلوبی بر بازار سرمایه و تعادل بازارفولاد خواهد گذاشت.

گزارش پژوهشکده پولی نیز در پایان شهریور نشان داده بود قطع برق واحد‌های تولیدی در تابستان موجب کاهش صادرات این بخش می‌شود بنابراین می‌توان گفت در صورت قطعی گاز در زمستان بخش ارز و بورس امکان اثر پذیری دارد.

حرف فعالان این بخش در خصوص محدودیت‌های امسال نقطه شروع آن است. از دید آنان محدودیت شدید زودرس اعلام شده، و می‌تواند علاوه بر کارخانه‌های فولادسازی و احیاء مستقیم، تولید واحد‌های گندله سازی و نورد را نیز متوقف کند بدین ترتیب تولید در کل زنجیره فولاد به حالت تعلیق در آید.

استفاده از سوخت جایگزین در زنجیره فولاد!

این ابراز نگرانی‌ها در حالی است که مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اواخر هفته گذشته اعلام کرد که در حال حاضر برنامه‌ای برای قطع و یا اعمال محدودیت سوخت واحد‌های تولیدی و صنعتی نداریم.

اما دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد تاکید دارد: با توجه به ابلاغیه‌ای که از سوی شرکت ملی گاز ایران اعلام شده استارت اعمال محدودیت مصرف گاز واحد‌های که در نیمه شمالی کشور قرار دارند زده شده و به مرور این محدودیت به سایر بخش‌ها نیز خواهد رسید. به گفته دبیرانجمن تولیدکنندگان فولاد؛ در بخشنامه‌ای که به تعداد کثیری از واحد‌های کانه‌های فولاد، گندله سازی، تولید آهن اسفنجی و فولادسازی صادر شده است، دستور اعمال محدودیت مصرف گاز (در حد کمتر از ۳ درصد دیماند) پیش بینی شده که این اقدام زنجیره تولید فولاد را با مشکل مواجه خواهد کرد.

اما نکته دیگری که در اظهارات مدیرعامل شرکت ملی گاز وجود دارد به استفاده از سوخت جایگزین باز می‌گردد، مجید چگینی در این خصوص عنوان کرده که با وجود اینکه تلاش می‌شود گاز صنایع تامین شود، اما اگر شرایطی ایجاد شود که از نظر گاز با محدودیت روبه‌رو شویم این واحد‌ها باید از سوخت دوم استفاده کنند. حال این سوال مطرح می‌شود که آیا امکان سوخت جایگزین در زنجیره فولاد به خصوص آهن اسفنجی وجود دارد؟

فعالان این صنعت تاکید دارند: هرچند واحد‌های سیمانی مشکلی برای استفاده از مازوت به عنوان سوخت جایگزین ندارند و تنها با افزایش هزینه‌های تولید روبرو خواهند شد، اما در زنجیره فولاد به خصوص آهن اسفنجی امکان استفاده از سوخت جایگزین وجود ندارد.

خلیفه سلطانی دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد می‌گوید: استفاده از سوخت جایگزین در حالی به عنوان رفع مشکل سوخت واحد‌های تولیدی پیش بینی شده که در تولید آهن اسفنجی امکان استفاده از سوخت جایگزین وجود ندارد. به گفته سلطانی، با قطع گاز واحد‌های تولیدی آهن اسفنجی با مشکل مواجه خواهند و تولید در این بخش متوقف خواهد شد با این شرایط و عملا به میزانی که ما در تولید آهن اسفنجی با کمبود مواجه شویم در تولید فولاد و محصول نهایی با مشکل مواجه خواهیم شد. وی با اشاره به اینکه در صورتی که تولید آهن اسفنجی ۵ میلیون تن کاهش یابد به همین میزان نیز در تولید فولاد و محصولات نهایی ضرر خواهیم کرد افزود: برای جلوگیری از ضرر و زیان واحد‌های تولیدی باید جلوی بخش نامه مذکور گرفته شود.

آهن اسفنجی یکی از مواد اولیه و مهم در تولید فولاد بوده و به عنوان آهن احیای مستقیم (DRI) نیز از آن یاد می‌شود. آهن اسفنجی یک ماده اولیه فلزی بر پایه سنگ معدن است که با حذف اکسیژن شیمیایی از گلوله‌های اکسید آهن و سنگ معدن بدون نیاز به فرآیند ذوب ساخته می‌شود. با این شرایط می‌توان گفت توقف تولید آهن اسفنجی کل زنجیره تولید را درگیر خواهد کرد.

دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد در این خصوص با اشاره به اینکه مشکلی اصلی در حال حاضر تامین گاز مورد نیاز واحد‌های تولیدکننده آهن اسفنجی است افزود: وضعیت تولید آهن اسفنجی مشابه واحد‌های پتروشیمی است، با این حال برای واحد‌های تولید آهن اسفنجی محدودیت‌های شدید در نظر گرفته اند که می‌تواند کل گردونه فولاد را با مشکل مواجه کند، اما این محدودیت شامل واحد‌های پتروشیمی نشده است.

به گفته سلطانی، در صورتی که محدودیت در نظر گرفته شده لغو نشود بازار با کمبود در زنجیره فولاد روبرو خواهد شد که این امر افزایش قیمت فولاد در بازار را به همراه خواهد داشت.

منبع: اقتصادنیوز

عناوین برگزیده