تاریخ: ۱۰ آذر ۱۳۹۷ ، ساعت ۲۲:۰۵
بازدید: ۲۷۲
کد خبر: ۲۳۶۷۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
صف‌آرایی دو دیدگاه در بازار سهام

دیده‌بان بورس شنبه (10 آذر)

می متالز - افت حدود 7 درصدی شاخص سهام در هفته گذشته، بزرگترین ریزش هفتگی سهام حداقل در 15 سال گذشته محسوب می‌شود. همچنین دلار نیز کاهش بیش از 9 درصدی را تجربه کرد تا کارنامه نخستین هفته آذر بازارهای داخلی با ریزش دسته‌جمعی قیمت‌ها به پایان برسد. در این میان دو نگاه متضاد نسبت به روند آینده قیمت‌ها وجود دارد.
دیده‌بان بورس شنبه (10 آذر)

به گزارش می متالز به نقل از دنیای بورس، شاخص سهام با بازگشت به کانال 163 هزار واحدی تقریبا تمام رشد خود در پاییز را تخلیه کرد و نسبت به اوج خود بیش از 15 درصد کاهش را نشان می‌دهد. افتی که تا رکود رسمی (20 درصد کاهش نسبت به اوج قیمت‌ها) فاصله چندانی ندارد و تقابل دیدگاه‌ها مسیر آتی سهام را تعیین خواهد کرد.  

خوش‌بینی فاندامنتالیست‌ها: در یک سو، توجه به عوامل بنیادی نشانه‌های مثبتی از آینده سهام به همراه دارد. فاندامنتالیست‌ها با نگاه به گزارش‌های ماهانه امید بالایی به توقف افت بیشتر بورس دارند و معتقدند افت‌های اخیر، قیمت‌ها را به سطوح حمایتی نزدیک کرده و از این به بعد جذابیت قیمت‌ها برای خریداران می‌تواند انگیزه تازه‌ای برای صعود قیمت‌ها باشد. گزارش ماهانه بورسی‌ها در بسیاری از گروه‌های بنیادی در آبان اطمینان‌بخش بود و هرچند ریسک‌های مهمی در آینده وجود دارد و باید به دقت مورد ارزیابی قرار گیرند، اما می‌توان سطوح فعلی را برای خریداران با نگاه غیرسفته‌بازی جذاب عنوان کرد (برای جزییات بیشتر گزارش بورس تهران در مرز حمایتی را مطالعه کنید).

نگرانی بورس‌بازان: اما در سمت دیگر، معامله‌گران کوتاه‌مدت قرار دارند که طبق نظرسنجی هفته گذشته «دنیای بورس» بر خلاف کارشناسان، نسبت به روند قیمت سهام با دیده تردید می‌نگرند. فضای منفی هفته‌های اخیر سهام و افزایش فشار فروش‌ها سبب شده تا این گروه از معامله‌گران نسبت به چرخش این مسیر مردد باشند. به ویژه آنکه تمایل به احیای لیدرمحوری در بازار سهام آن هم بر پایه گروه‌هایی که عموما از حمایت بنیادی چندانی برخوردار نبودند باعث شده تا رد پای فضای ملتهب بورس‌بازی همچنان باقی بماند. بر این اساس، گرچه تحلیل‌گران معتقدند بورس آماده تغییر مسیر یا حداقل توقف افت قیمت‌هاست، جو عمومی سهامداران نشانه‌هایی از نگرانی به همراه دارد که تایید می‌کند فشار فروش‌ها به ویژه در صورت افزایش قیمت‌ها بیشتر خواهد شد. باید دید تقابل این دو دیدگاه چه سرنوشتی را برای بازار سهام رقم خواهد زد.

توجه سهامداران به دلار و بازار جهانی: در بازار ارز نیز هفته گذشته شاهد عقب‌نشینی قیمت‌ها بودیم و هرچند در معاملات روز پایانی هفته نرخ دلار رشد نسبی را تجربه کرد، اما به نظر می‌رسد بازی مناسب بازارساز در ادامه نیز بتواند التهاب این بازار را به طور کامل تخلیه کند. امری که پس از چند بار نوسان و خسته شدن سفته‌بازان ارزی قادر خواهد بود آرامش نسبی را به این بازار برگرداند و نرخ‌ها در سطوحی که با عوامل اقتصادی قابل توجیه است به تعادل برسند. به هر حال بورس‌بازانی که به افزایش افسارگسیخته نرخ دلار دل بسته بودند اکنون با کمی تردید معامله می‌کنند. اما باید توجه داشت که عمده شرکت‌های بزرگ بورسی حتی در نرخ‌های دلار 18 هزار تومانی نیز، فروش خود را با نرخ نیما انجام می‌دادند که حدود 8 هزار تومان یا حتی کمتر بوده است. در این شرایط، تحلیل‌گران بنیادی معتقدند عقب‌نشینی دلار می‌تواند زمینه‌ساز یک‌سان شدن نرخ ارز بازار آزاد و سامانه نیما مطابق وعده‌های اخیر بانک مرکزی شود که خود پتانسیل قدرتمندی برای صعود مجدد قیمت سهام است. مثلا اگر سطح تعادلی دلار پس از یک‌سان‌سازی در محدوده 10 هزار تومان باشد، رشد نرخ فروش بورسی‌ها به حدود 25 درصد خواهد رسید که اتفاق مثبتی خواهد بود.

اما ریسک اصلی سرمایه‌گذاران در شرایط کنونی مباحث مربوط به بازار جهانی است. قیمت نفت در ماه گذشته (نوامبر) بیش از 20 درصد کاهش داشته که بیشترین ریزش ماهانه طی یک دهه گذشته محسوب می‌شود. امشب دیدار ترامپ با رئیس جمهور چین مهم‌ترین رویداد اثرگذار بر بازارهای جهانی خواهد بود که بحث اصلی آن به ادامه یا توقف جنگ تجاری میان این دو غول اقتصاد جهان مربوط می‌شود. با این حال، بانک معتبر گلدمن ساکس معتقد است محتمل‌ترین سناریوی خروجی این دیدار، افزایش تنش‌ها میان آمریکا و چین خواهد بود. در این صورت نگرانی‌ها نسبت به آینده قیمت کامودیتی‌ها افزایش خواهد یافت. اما نکته امیدبخش، حمایت کف‌های قیمتی فعلی در بازار جهانی است که گرچه به ظاهر هنوز تا ارقامی که چند سال پیش تجربه کردند فاصله دارند، اما اگر برابری نسبت‌های ارز (مثلا دلار و یورو) را در نظر بگیریم، مشاهده می‌شود کف‌های قیمتی تا حدودی قابل دفاع خواهند بود.  

رویدادهای داخلی از نگاه «دنیای بورس»

الف) کلان: در ادامه اتهام‌پراکنی‌های مقام‌های آمریکایی علیه تهران،  برایان هوک؛ رئیس گروه اقدام ایران در وزارت امورخارجه آمریکا مدعی شد ایران به گروه‌های منطقه سلاح ارسال می‌کند و موجب بی‌ثباتی در خاورمیانه می‌شود. همچنین جیمز جفری؛ نماینده ویژه وزارت‌خارجه آمریکا در امور سوریه با اذعان به عدم حمایت جامعه جهانی از تلاش برای سرنگونی دولت بشار اسد، گفت: اگر روسیه مایل به همکاری در سوریه است، باید برای مقابله با اقدام‌های به گفته او «بی‌ثبات‌کننده» ایران در این کشور به آمریکا بپیوندد. این در حالی است که بانک مرکزی عراق ممنوعیت فروش دلار آمریکا به شهروندان عراقی را که قصد سفر به ایران دارند ابلاغ کرد.

در همین حال عباس عراقچی؛ معاون سیاسی وزیرخارجه هم در گفت‌وگویی با اشاره به تداوم تلاش اروپا برای ایجاد سازوکار مالی به‌رغم فشارهای فزاینده آمریکا تاکید کرد باید به اروپایی‌ها «فرصت بیشتری» داده شود، هرچند که این فرصت «بی‌پایان» نخواهد بود. او با اشاره به برخی گمانه‌زنی‌ها درباره مذاکره تهران - واشنگتن گفت: ایران با آمریکا به‌عنوان کشوری که تعهدات خود را نقض کرده و از توافقی که همه دنیا از آن پشتیبانی می‌کند، خارج شده است، هیچ‌گونه مذاکره‌ای نخواهد کرد و حاضر نیست در این خصوص عقب‌نشینی کند یا امتیازی بدهد.

این در حالی است که که ژاپنی‌ها اعلام کرده‌اند از ماه آینده خرید نفت از ایران را پی خواهند گرفت اما هنوز میزان خرید نفت از ایران را اعلام نکرده‌اند. براساس آمارهای موجود ژاپنی‌ها پیش از تحریم‌ها، ۱۶۰ هزار بشکه در روز در فاصله ژانویه تا سپتامبر سال ۲۰۱۸ از ایران نفت خریداری می‌کردند.

کنوانسیون بین‌المللی مقابله ‌با تامین ‌مالی تروریسم (CFT) در‌حال بررسی در‌ مجلس است، اما به‌زودی با اصرار مجلس به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال‌ می‌شود. اولین گام در روند استیضاح محمدجواد ظریف، روز یکشنبه برداشته می‌شود؛ متقاضیان استیضاح وزیر امورخارجه قرار است در جلسه روز یکشنبه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس حضور یابند و پاسخ ظریف به سوال‌ها خود را بشنوند. در بازاهای داخل نیز سیاست‌گذار در حالی در دستورکار جدید خود به دنبال حرکت نرخ ارز به سمت تعادل است که به گفته رییس بانک مرکزی تصمیم‌های جدید در انتظار وام مسکن است.

در بخش مسکن نیز تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران در آبان‌ماه سال ۱۳۹۷ به ۶ هزار و ۹۰۰ واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۲۶.۷ و ۵۳.۶ درصد کاهش نشان می‌دهد.

ب) صنایع: برخی از مقام‌های آگاه و مطلع در وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌گویند قیمت جدید خودروها حداکثر تا 10 آذرماه اعلام می‌شود. در این میان وزیر صنعت، معدن و تجارت تاکید کرده افزایش معقولی در انتظار است. در این میان آن طور که آمار ثبت شده خودروسازان بزرگ کشور در بورس نشان می‌دهد، ایران خودرو و سایپا روندی پرنوسان را در تولید در هشت ماه امسال (فروردین تا آبان) پشت سر گذاشته‌اند. طبق ارقام منتشره، دو خودروساز بزرگ کشور در مقاطعی از بازه زمانی تحت بررسی، با روند رو به رشد در تیراژ مواجه و در مقاطعی دیگر با افت تولید روبه‌رو شده‌اند.

دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت ادعای صادرکنندگان سرب و روی مبنی بر توقف صادرات این محصول‌ها را رد و با وجود ادعای صادرکنندگان سرب و روی اعلام کرد: اکنون هیچ مشکلی بر سر راه صادرات این محصول‌ها به شرط عرضه در بورس وجود ندارد. همچنین عبدالرضا شیخان؛ دبیر انجمن صنعت سیمان از افزایش ۷ درصدی صادرات این محصول در ۷ ماه سال جاری خبر داد؛ این احتمال وجود دارد در ماه‌های آینده در این صنعت شاهد کاهش صادرات باشیم.

ج) شرکت‌ها: فروشگاه زنجیره‌ای افق کوروش به عنوان نخستین شرکت زنجیره‌ای با سرمایه ۱۰۰ میلیارد تومانی در بورس تهران پذیرش و درج نماد شد تا در صف عرضه اولیه ۱۰ درصدی بایستد.

زمان و شرایط عرضه بلوک ۱۷ درصدی سرمایه گذاری نیرو اعلام شد؛ سرمایه‌گذاری ایران در نظر دارد بلوک 17 درصدی سرمایه گذاری نیرو شامل یک میلیارد و 190 میلیون سهم را شنبه 8 دی ماه روانه میز فروش بورس تهران کند. قیمت پایه هر سهم 134 تومان و و قیمت پایه کل 159.4 میلیارد تومان تعیین شده که به‌ صورت یکجا و نقد یا 10 درصد نقد و بقیه در یک فقره چک یا ضمانت نامه بانکی در 15 روز کاری عرضه می‌شود.

همچنین سازمان خصوصی‌سازی در حالی اعلام کرده بود بلوک 7.26 درصدی سهام فولاد خوزستان شامل یک میلیارد و 50 میلیون و 667 هزار و 200 سهم به وکالت از شرکت پایندگان در روز دوشنبه 12 آذر ماه روانه میز فروش بورس تهران می‌کند که زمان این عرضه تغییر کرد و به شنبه 17 آذر موکول شد. قیمت پایه هر سهم 1045.4 تومان و قیمت پایه کل 21.09 هزار میلیارد تومان است که به‌صورت 35 درصد نقد و بقیه اقساط یک ساله عرضه می‌شود.گروه توسعه اقتصادی پایندگان با 41.4 درصد،در ترکیب سهامداری این شرکت فولادی حضور دارد.

عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت