تاریخ: ۰۲ آذر ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۹:۳۰
بازدید: ۲۲۳
کد خبر: ۲۳۷۰۷۱
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

۲ راهکار کوتاه مدت «نقشه راه رشد غیرتورمی» برای مهار تورم

‌می‌متالز - مهار نوسان ارز و کاهش انتظارات تورمی دو راهکار کوتاه مدت نقشه راه رشد غیرتورمی برای کنترل تورم است که دولت پیش از ارائه این نقشه نیز در این زمینه موفق بوده، به طوری که براساس آخرین آمار، شتاب رشد نرخ تورم در هفته‌های اخیر گرفته شده است.

به گزارش می‌متالز، تورم یکی از مشکلات مزمن کشور در طول سال‌های گذشته بوده به طوری که در سه سال گذشته به ویژه رشد بالای تورم به همراه کاهش قدرت خرید و افت ارزش پول ملی نمود بیشتری پیدا کرده است.

رشد اقتصادی امروز در شرایطی محقق می‌شود که تورم کنترل شود، ثبات به بازار‌ها بازگردد و اقتصاد قابل پیش‌بینی باشد. تجارب کشور‌های دیگر نشان می‌دهد که در شرایط مشابه وضعیت کنونی، می‌توان هر دو هدف رشد تولید و کاهش تورم را محقق ساخت.

هفته گذشته وزیر امور اقتصادی و دارایی از کلیت نقشه راه برای رونق تولید همزمان با کاهش تورم رونمایی کرد. در این نقشه که به زعم بسیاری از کارشناسان، کلان ایده‌ای است که قابلیت اجرا دارد، مهار پایدار تورم چارچوب اصلی است.

هماهنگی و مطالبه اجتماعی و نخبگانی دو ضرورت اصلی ارائه این برنامه اقتصادی کلان عنوان شده است. همچنین در چارچوب این برنامه بر مهار پایدار تورم و رشد آفرینی و رونق تولید تاکید شده است.

در برنامه وزارت اقتصاد برای مهار تورم، راهکار‌های کوتاه‌مدت و میان مدتی پیش‌بینی شده است. در راهکار کوتاه مدت بر کاهش فشار بر تراز ارزی و مهار نوسانات ارز و کاهش انتظارات تورمی تاکید شده است.

گرانی و نوسانات نرخ ارز یکی از عوامل اصلی تورم است؛ براین اساس در نقشه راه رشد غیرتورمی برای مهار نوسانات ارزی و کاهش فشار بر تراز ارزی ۹ راهکار ارائه شده است. کاهش ممنوعیت‌های صادرات، تهاتر نفت، حذف تدریجی ارز ۴۲۰۰ تومانی، تقویت پیمان سپاری ارزی و تسهیل اجرای آن و ایجاد بازار‌های آتی از جمله برنامه‌های تدوین شده برای مهار تورم است.

همچنین از دیگر برنامه‌های وزارت اقتصاد برای مهار تورم در کوتاه‌مدت می‌توان به ارتقای سازوکار‌های پیشگیری از قاچاق ارز، انعقاد پیمان‌های پولی دو یا چند جانبه، استفاده از دیپلماسی فعال جهت وصول منابع بلوکه شده ارزی و مهار نوسانات ارزی اشاره کرد.

مدیریت افکار عمومی و رفتار‌های هیجانی از جمله اقدامات موثری است که به کمک آن می‌توان میزان تقاضای افراد را کنترل کرد. وزارت اقتصاد در نقشه راه رشد غیرتورمی خود این موضوع را مورد توجه قرار داده و تدوین راهکار‌های کوتاه مدت خود برای مهار تورم، سیاست رسانه‌ای مناسب و بودجه انقباضی منضبط و مبتنی بر رشد را به عنوان ابزاری برای مدیریت افکار عمومی جهت کاهش انتظارات تورمی معرفی کرده است.

بررسی جزئیات نرخ تورم در دوران کوتاه فعالیت دولت سیزدهم نشان می‌دهد که تیم اقتصادی حتی پیش از ارائه نقشه راه رشد غیرتورمی نیز در کنترل تورم موفق بوده و توانسته شتاب رشد نرخ تورم در شاخص‌های مختلف سالیانه، ماهانه و نقطه‌ای را کم کند.

بررسی آمار‌ها حاکی از این است که شتاب رشد نرخ تورم سالیانه در شهریورماه و مهرماه (ماه‌های شروع به کار دولت وقت) ۰.۴ درصد کاهش یافت. این نرخ در آبان ماه به کاهش یک درصدی رسید و در این ماه برابر ۴۴.۴ درصد شد.

همچنین نرخ تورم ماهانه در دوران فعالیت دولت جدید بر مدار نزولی بود به این صورت که در شهریورماه ۳.۹ درصد، مهرماه ۳.۷ درصد و آبان ماه ۲.۵ درصد بود.

روند نزولی نرخ تورم نقطه‌ای در دولت جدید شتاب بیشتری گرفت. طبق آمار، نرخ تورم نقطه‌ای کل در شهریورماه (یک ماه پس از فعالیت دولت جدید) معادل ۴۳.۷ درصد بوده که در مهرماه ۴.۵ درصد کاهش و در آبان ماه ۳.۵ درصد کاهش یافته است.

منبع: پایگاه خبری تحلیلی تجارت بین الملل (اگزیم نیوز)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده