تاریخ: ۰۸ آذر ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۶:۵۰
بازدید: ۲۰۱
کد خبر: ۲۳۷۸۵۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
رییس اتاق ایران و تاجیکستان؛

راه صادرات به تاجیکستان از طریق ترکمنستان باز شد

‌می‌متالز - رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و تاجیکستان با بیان آنکه با سفر رئیس جمهوری به ترکمنستان زمینه صادرات به تاجیکستان مهیا شد، گفت: نمی‌توان بدون ارتباط با دنیا، رشد اقتصادی را تحقق بخشید و با زیر سوال بردن هرگونه مذاکره و ارتباط با دنیا از طریق برنامه‌های تلویزیونی، امکان توسعه صادرات و در نتیجه رشد اقتصادی کشور را فراهم کرد.

به گزارش می‌متالز، محمدحسین روشنک در گفت‌وگویی در مورد برگزاری اجلاس اکو و تاثیر آن بر تجارت ایران و تاجیکستان، اظهار داشت: نتایج همه سفر‌هایی که دولتمردان به کشور‌های مختلف داشته‌اند کوتاه‌مدت بوده است. این سفر آقای رییس جمهور به نوعی متفاوت بود چرا که با کشور‌های مختلف مذاکره شد و آیت الله رئیسی نگاه منطقه‌ای داشتند. اینگونه موارد کمک‌های بسیاری می‌کند؛ برای مثال راه‌آهن مشهد-سرخس که در دولت آقای هاشمی و در پی نشست اعضای اکو تاسیس شد تاثیر بسیار زیادی بر توسعه تجارت کشور دارد.

وی افزود: مشکلات خارجی متعددی برای توسعه مبادلات با دیگر کشور‌ها وجود دارد، اما مشکل اصلی داخلی است که تصمیمات پخته و کاملی گرفته نمی‌شود. متاسفانه دستکاری زیادی در ساختار‌های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و محیط زیستی شده که منجر به تشدید معضلات شده است. قیمت ارز یا کالا‌های وارداتی و صادراتی هم از این جمله است. الان هم مجلس و هم برخی از دولتمردان به دنبال دستکاری برخی دیگر از قوانین هستند که این اقدامات دستاورد‌های این نوع سفر‌ها را کاهش می‌دهد. برای مثال پیمان شانگ‌های بسیار باارزش است، اما ما باید خود را برای استفاده از این پیمان‌ها آماده کنیم.

رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و تاجیکستان اضافه کرد: راه آهن مشهد- سرخس نقش بسیار بزرگی در تجارت ایران با کشور‌های آسیای میانه، کشور‌های جدا شده از شوروی، افغانستان روسیه و چین دارد. هر مسیری که در این راستا راه اندازی شود بسیار مفید خواهد بود. جمهوری اسلامی کمترین پیمان‌ها را در دنیا با کشور‌ها دارد. تفاهمنامه‌های ما بسیار کم است و تعرفه‌های زیادی پرداخت می‌کنیم؛ بنابراین اجلاس‌هایی مانند اکو بسیار مفید است مشروط به اینکه در داخل کشور آمادگی بهره‌برداری از آن‌ها وجود داشته باشد.

روشنک خاطرنشان کرد: بعد سفر رییس جمهور به شانگهای زمینه تجارت با تاجیکستان دچار تحول شد و جایگاه بازرگانان ایرانی در این کشور ارتقا یافت، امیدواریم که در مورد اجلاس اکو نیز اتفاق مشابهی رخ دهد.

وی متذکر شد: مشکلاتی که قبلا با تاجیکستان در زمینه تجارت داشتیم الان تقریبا نداریم. برای مثال ما نمی‌توانستیم از طریق ترکمنستان به تاجیکستان کالا ارسال کنیم چرا که این دو کشور رابطه خوبی با هم نداشتند و اجازه ترانزیت کالا از خاک ترکمنستان به تاجیکستان داده نمی‌شد. کالا‌های صادراتی ما از طریق ازبکستان، قرقیزستان و قزاقستان تخلیه و دوباره بارگیری می‌شد که خوشبختانه این مشکل حل شد.

رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و تاجیکستان گفت: مشکل بعدی برخورد تاجیکستان با کالا‌ها و تجار ایرانی بود که رفتار به نوعی بود که شبیه به ممنوعیت می‌شد خوشبختانه با سفر آقای رییس جمهور به تاجیکستان این روند برعکس شده و کاملا استقبال می‌کنند. بعد از سفری که یکی از مخالفان دولت تاجیکستان به ایران داشت ما بازار‌ها و جایگاه خود را از دست دادیم. مواد غذایی که ما به این کشور صادر می‌کردیم بسیار کم شده و کشور‌های دیگر جایگزین آن شده‌اند.

وی خاطرنشان ساخت: میلگرد، مواد شوینده، مواد معدنی و تولیدات کشاورزی می‌توانیم صادر کنیم. متاسفانه در صنعت ما کالای قابل توجهی برای صادرات وجود ندارد. در سال‌های گذشته ما ۵۰۰ قلم کالا به تاجیکستان صادر می‌کردیم، اما الان به ۱۰ قلم کالا رسیده است. با این حال از شروع امسال و با تحولات رفتار ایران با تاجیکستان حجم تجارت افزایش رسیده، اما هنوز به میزان قبل نرسیده است.

منبع: پایگاه خبری تحلیلی تجارت بین الملل (اگزیم نیوز)

عناوین برگزیده