به گزارش میمتالز، به زعم عدهای از کارشناسان، عوامل متعددی در ایجاد روند رکودی بازار سهام دخیل است. اما بهنظر میرسد با توجه به خروج نقدینگی حقیقیها، بازار از نبود نقدینگی کافی رنج میبرد و حمایتهای صورت گرفته توسط حقوقیها، برای رشد بازار کافی نبوده و بازار را در محدودهای مقاومتی پایدار کرده است.
احسان خاتونی، کارشناس و فعال بازار سرمایه به بررسی روند معاملات پرداخت و گفت: بازار سهام در این هفته کار خود را با تجدید عرضهها و خروج نقدینگی حقیقیها آغاز کرد. بنابراین، بورس مجددا وارد روند اصلاحی شد.
وی ادامه داد: علل مختلفی را برای رکود بازار وجود دارد. اما به طور کلی با توجه به گزارشات ماهانه شرکتها، اصلاح بودجه و حمایتهای صورت گرفته از بورس، انتظار چنین رفتاری از بازار وجود نداشت. بنابراین، بهنظر میرسد با توجه به خروج نقدینگی حقیقیها، بازار از نبود نقدینگی کافی رنج میبرد و حمایتهای صورت گرفته توسط حقوقیها، برای رشد بازار کافی نبوده و بازار را در محدودهای مقاومتی پایدار کرده است.
این کارشناس افزود: روند کنونی بازار، تحت تاثیر مسائل متعددی دچار رکود شده است. برای مثال، در ابتدای هفته جاری، نرخ سود بین بانکی افزایش یافت. این در شرایطی اتفاق افتاد که یکی از ده بند حمایتی دولت، توقف و کنترل نرخ سود بین بانکی بود. بهدنبال آن، در دومین روز معاملاتی هفته، نرخ سود بدون ریسک (نرخ سود اخزا) افزایش یافت؛ بنابراین تا زمانیکه این نرخها کنترل نشوند، نمیتوان انتظار رونق بورس و ورود نقدینگی به بازار را داشت.
خاتونی بیان کرد: از دیگر عوامل افزایش فشار فروش در بازار سرمایه، افزایش فشار فروش در نمادهای تاثیرگذار و شاخصساز بازار بود. مهمترین دلیل این اتفاق، ثبت اختیارهای اعمال شده بود. این نوع ثبت اختیارها، همانند افزایش سرمایهای که ثبت آن مدتها زمان برده، به تدریج فشار فروش در بازار را افزایش میدهد. بهطور کلی در بازارهای کوچک و کمعمقی مثل بازار سهام ایران، بازارهای آتی و بازارهای اختیار نوسانات شدیدتری نسبت به بازارهای توسعه یافته دارند.
خاتونی با اشاره به پیشنویس اصلاح قانون بازار سرمایه بیان کرد: بازار این روزها گرفتار حواشی پیشنویس اصلاح قانون بازار سرمایه شده است. این موضوع از دیگر عواملی است که خریداران را از خرید و ورود به بازار دلسرد کرده است. در واقع این پیشنویس نوشته شده همانند الحاقیه قانون مجازات اسلامی بوده و رویکرد تنبیهی بالایی دارد. اما به نظر میرسد ضمانت اجرایی این طرح، با توجه به رویکرد تنبیهی آن، وجود نداشته باشد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: مساله بعدی به مذاکرات برجام اشاره دارد. با توجه به اینکه در روزهای اخیر اخبار مثبتی از مذاکرات به گوش میرسد، نرخ ارز تحت تاثیر این مساله مقداری تعدیل شده است. اما با وجود اینکه بسیاری از کارشناسان معتقدند حصول توافق در برجام به نفع بازار خواهد بود، با توجه به انتظاری که حقیقیها از کاهش نرخ ارز دارند، به نظر میرسد در میانمدت شاهد رفتار هیجانی سهامداران در بازار باشیم. اما در بلندمدت این مساله به نفع بازار بوده و سودآوری شرکت ها افزایش خواهد یافت.
منبع: بورس امروز