تاریخ: ۱۵ دی ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۱:۱۵
بازدید: ۱۹۱
کد خبر: ۲۴۳۳۷۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

پرداخت ارز مسافری فقط با پول ملی کشور مقصد/ چرا بانک مرکزی در نوسانات اخیر ارزپاشی نکرد؟

پرداخت ارز مسافری فقط با پول ملی کشور مقصد/ چرا بانک مرکزی در نوسانات اخیر ارزپاشی نکرد؟
‌می‌متالز - رئیس کانون صرافان گفت: کانون صرافان و بانک مرکزی به منظور ممانعت از سودجویی دلالان از ارز مسافرتی در حال برنامه‌ریزی برای پرداخت ارز مسافری صرفا با پول ملی کشور مقصد هستند.

به گزارش می‌متالز، در هفته‌های گذشته شکاف میان نرخ بازار آزاد و صرافی ملی، توانست صف‌های طولانی مقابل صرافی‌‎ها تشکیل دهد.

سرمنشاء این نوسانات به برخی دلالان مجازی بازار فردایی ارز باز می‌گشت که بدون اطلاعات دقیق و اخبار موثق، به پیشگویی درباره احتمال استمرار تحریم‌ها پرداختند و اقدامات آن‌ها موجب شد که بازار ارز تحت تأثیر سیگنال‌های نادرست، بار دیگر ملتهب شود.

اما دیری نگذشت که بازار کاملا متوجه این التهابات کاذب و سفته‌بازانه شد و به همین خاطر در روز‌های گذشته دلار روند رو به آرامشی را تجربه کرد و مجددا به کانال ۲۹ هزار تومان بازگشت. البته تشدید برخورد‌ها با نوسانگیران ارزی و مسدود شدن کانال‌های سینگال‌دهی نیز به نوبه خود توانست در بسته شدن دست سوداگران نقش بسزایی ایفا کند.

پرداخت ارز مسافری صرفا با پول ملی کشور مقصد

احمد نوایی لواسانی رئیس کانون صرافان، با بیان اینکه در حال حاضر تأمین و تخصیص ارز برای مسافران سفر‌های خارجی به سهولت انجام می‌شود، گفت: با این وجود، کانون صرافان با همکاری مشترک بانک مرکزی در حال تدوین برنامه‌ای در جهت ساماندهی اختصاص ارز به مسافران است.

لواسانی با بیان اینکه در حال تدوین سازوکاری هستیم تا به مسافران ایرانی، ارزی به غیر از یورو و دلار تخصیص دهیم، گفت: هم اکنون بسیاری از مسافران ایرانی به مقاصدی سفر می‌کنند که در آن کشور نیازی دلار و یورو برای مخارج خود ندارند.

مزیت پرداخت ارز کشور مقصد به مسافران

وی با بیان اینکه در سازوکار جدید به هر مسافر ارز ملی مخصوص همان کشور مقصد، پرداخت خواهد شد، گفت: مزیت این مسئله در این است که هم مسافران در کشور مقصد نیازی به تبدیل دلار‌های خود به ارز ملی کشور خارجی ندارند و هم اینکه این سازوکار تقاضای غیرضروری برای منابع دلاری و یورویی داخلی را نیز کاهش می‌دهد.

رئیس کانون صرافان با بیان اینکه به طور مثال اکنون نیازی نیست به مسافران ترکیه یا عراق دلار و یورو پرداخت شود، خاطرنشان کرد: مسئول تامین ارز‌های کشور‌های مذکور با بانک مرکزی است و در این زمینه کانون صرافان پیگیری‌ها و مشاوره‌های لازم را به این بانک ارائه داده است.

تامین انواع ارز‌های خارجی با همکاری شبکه صادرکنندگان

لواسانی با اشاره به اینکه اکنون مقررات این سازوکار در بانک مرکزی در حال تدوین است، گفت: در صورت نهایی شدن، صرافان از طریق شبکه صادرکنندگان می‌توانند این نیاز‌های ارزی را برآورده سازندصرافان می‌توانند با همکاری صادرکنندگانی که درآمد‌های خود را از طریق اسکناس وارد کشور می‌کنند، نیاز‌های مسافران خارجی را تأمین نمایند.

وی با بیان اینکه در صورت نهایی شدن این طرح از سمت بانک مرکزی، صرافان محدودیتی برای تأمین پول ملی کشور‌ها نخواهد داشت، گفت: به طور خاص، تأمین ارز ملی عراق و ترکیه به راحتی برای صرافان مقدور خواهد بود.

احراز اصالت مدارک مسافران برای صرافان مقدور نیست

رئیس کانون صرافان ادامه داد: هفته‌های گذشته به علت اینکه اختلاف نرخ میان صرافی‌ملی و بازار آزاد افزایش پیدا کرد، شاهد بودیم در صفوف مقابل صرافی‌ها بسیاری از خریداران غیرحقیقی و دلالان تجمع کردند، البته بعد از آنکه شکاف بین این دو نرخ کاهش پیدا کرد، شاهد بودیم به مرور از حجم خریداران کاسته شد.

وی با بیان اینکه صرافان امکانات احراز صلاحیت سیستمی متقاضیان خرید ارز را ندارند، گفت: احراز اصالت و جعلی نبودن مدارک مسافران، بیماران، دانشجویان و ... در حوزه وظایف صرافان نیست.

لواسانی با اشاره به اینکه در زمینه تأمین ارز تاجران ما در سامانه نیما به محض رویت سیستمی ثبت سفارش، بر اساس مقررات ارز مورد نیاز را تخصیص می‌دهیم، ادامه داد:، اما برای مسافران ما تنها امکان رویت اسناد کاغذی همچون ویزا و پاسپورت را داریم و زیرساخت‌های سیستمی برای این قضیه در اختیار ما نیست.

بانک مرکزی ارزپاشی و مداخله دستوری انجام نداد

وی با بیان اینکه تشخیص راستی‌آزمایی نیاز‌های ارزی مسافران، دانشجویان و بیماران به شکل سیستمی نیست و به همین خاطر امکان وقوع فساد و جعل نیز به وجود آمده است، گفت: اگر ارگان‌های ذی‌ربط اطلاعات افراد متقاضی ارز را به شکل برخط به کانون صرافان اعلام کنند، قطعاً در کاهش این مفاسد نقش موثری ایفا خواهند کرد.

رئیس کانون صرافان با اشاره به اینکه مقطع کنونی نوسانات ارزی از معدود دفعاتی است که بانک مرکزی برای کنترل نرخ، مداخله دستوری و ارزپاشی انجام نداده است، گفت: این تصمیم ناشی از این است که سیاستگذار کاملا به موقت بودن و کاذب بودن نوسانات دلار در روز‌های اخیر اطمینان پیدا کرده است.

منبع: خبرگزاری تسنیم

عناوین برگزیده