تاریخ: ۱۳ بهمن ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۱:۵۹
بازدید: ۱۵۴
کد خبر: ۲۴۷۴۹۴
سرویس خبر : انرژی

افزایش ۱۱۴ درصدی سود خالص پتروشیمی تندگویان

افزایش ۱۱۴ درصدی سود خالص پتروشیمی تندگویان
‌می‌متالز - با توجه به گزارش‌ها و صورت‌های مالی ۹ ماهه شرکت پتروشیمی تندگویان (حسابرسی‌نشده)، سود خالص این شرکت در این بازه زمانی به میزان ۱۱۴ درصد نسبت به دوره مشابه سال گذشته افزایش داشته است. درآمد‌های عملیاتی و بهای تمام شده درآمد‌های عملیاتی این شرکت در بازه زمانی مذکور نسبت به دوره مشابه سال مالی گذشته به ترتیب به میزان ۹۱ و ۹۷ درصد با افزایش روبه‌رو بوده‌اند. افزایش ۵۰ درصدی هزینه هاى فروش، ادارى و عمومى و افزایش ۳۱۴ درصدی سایر درآمد‌های غیرعملیاتی از دیگر نکات قابل توجه صورت‌های مالی این شرکت در بازه زمانی مورد گزارش بوده است.

کاهش سهم صادرات از فروش کل

به گزارش می‌متالز، در دوره ۹ ماهه سال‌جاری، فروش داخلی پتروشیمی تندگویان به میزان ۴۳۷ هزار و ۵۰۱ تن بوده که درآمدی معادل ۱۲۱ هزار و ۶۹۰ میلیارد ریال برای این شرکت ایجاد کرده است. در میان محصولات فروخته شده در داخل کشور (گرید بطری، گرید الیاف، اسید ترفتالیک خالص و نخ POY) سهم درآمد حاصله از دو محصول گرید بطری و گرید الیاف بسیار بالاتر از دو محصول دیگر است به طوری که مجموع درآمد حاصل از فروش این دو محصول حدود ۹۳ درصد از درآمد حاصل از فروش داخلی شرکت را شامل می‌شود. در مورد میزان و حجم فروش داخلی پتروشیمی تندگویان در بازه زمانی مورد گزارش در مقایسه با میزان و حجم فروش داخلی دوره مشابه قبل باید اشاره کرد که در بازه زمانی مورد گزارش حجم فروش داخلی شرکت به میزان ۱۱ هزار و ۹۲۲ تن (۸/ ۲ درصد) و میزان درآمد‌های فروش داخلی این شرکت به میزان ۶۰ هزار و ۹۹۳۶ میلیارد ریال (حدود ۱۰۰ درصد) نسبت به دوره مشابه سال گذشته افزایش داشته است. فروش صادراتی پتروشیمی تندگویان در دوره ۹ ماهه سال جاری تنها به فروش دو محصول گرید الیاف و نخ POY محدود بوده و این در حالی است که سبد فروش صادراتی دوره مشابه سال گذشته این شرکت شامل گرید الیاف و گرید بطری بوده است. یکی از نکات قابل توجه در مورد عملکرد پتروشیمی تندگویان در بازه زمانی مورد گزارش، کاهش حجم صادرات این شرکت در این بازه زمانی است به گونه‌ای که در بازه زمانی مورد گزارش، حجم صادرات به میزان ۳ هزار و ۴۲۵ تن بوده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته حدود ۱۶ هزار تن (۸۲ درصد) کاهش یافته است. همچنین درآمد حاصل از فروش صادراتی در دوره زمانی ۹ ماهه سال جاری به میزان ۷۸۵ میلیارد ریال بوده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته (۳ هزار و ۲۴۵ میلیارد ریال) به میزان ۷۵ درصد کاهش داشته است. در نهایت باید اشاره کرد در دوره ۹ ماهه سال گذشته درآمد‌های حاصل از فروش صادراتی حدود ۵ درصد از درآمد کل فروش محصولات این شرکت را تشکیل داده بود، اما در بازه زمانی مورد گزارش درآمد‌های حاصل از فروش صادراتی تنها حدود یک‌درصد از کل درآمد‌های فروش محصولات این شرکت را شامل می‌شود. با توجه به موارد ذکر شده، درآمد‌های عملیاتی پتروشیمی تندگویان در بازه زمانی ۹ ماهه سال جاری به میزان ۱۲۲ هزار و ۴۷۵ میلیارد ریال بوده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته (۶۳ هزار و ۹۹۹ میلیارد ریال) رشدی ۹۱ درصدی داشته و دلیل اصلی این افزایش، افزایش ۹۳ درصدی نرخ فروش میانگین کل محصولات بوده است.

بهای تمام شده درآمد‌های عملیاتی ۹۷ درصد افزایش یافته است

بهای تمام شده درآمد‌های عملیاتی پتروشیمی تندگویان در بازه زمانی مورد گزارش به میزان ۸۶ هزار و ۱۳۶ میلیارد ریال بوده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته (۴۳ هزار و ۶۵۹ میلیارد ریال) با افزایش ۹۷ درصدی همراه شده است. افزایش مذکور عمدتا ناشی از افزایش مواد مصرفی (خوراک) به میزان ۱۰۹ درصد، افزایش مواد غیر مستقیم (مواد شیمیایی) به میزان ۷۹ درصد، افزایش حقوق و دستمزد کارکنان به میزان ۷۹ درصد، افزایش یوتیلیتی به میزان ۳۸ درصد و سایر هزینه‌ها به میزان ۷۴ درصد نسبت به دوره مشابه سال گذشته بوده است. همچنین از لحاظ سهم هر یک از عوامل تشکیل‌دهنده بهای تمام‌شده باید اشاره کرد که در بازه زمانی ۹ ماهه سال جاری عمده عوامل بهای تمام شده مربوط به مصرف مواد اولیه معادل ۷۹ درصد، سربار تولید (یوتیلیتی، مواد شیمیایی و کاتالیست و بسته‌بندی و خدمات پیمانکاری) معادل ۱۰ درصد، استمهال دارایی‌ها و تاسیسات معادل یک درصد، حقوق و دستمزد مستقیم و غیر مستقیم معادل ۴ درصد و سایر هزینه‌ها معادل ۶ درصد بوده است. در میان موارد ذکر شده، به دلیل سهم قابل توجه مواد اولیه، این عنوان تاثیر بسزایی در افزایش ۹۷ درصدی بهای تمام شده درآمد‌های عملیاتی داشته است. مواد اولیه مورد نیاز تولید محصولات پتروشیمی تندگویان شامل پارازایلین، اسید استیک و منواتیلن گلایکول هیدروژن بوده که در بازه زمانی مورد گزارش، این مواد از پتروشیمی نوری، فن‌آوران، مارون و امیر‌کبیر خریداری شده است.

شرکت در مورد تاثیر نوسانات ارز بر بهای تمام شده درآمد‌های عملیاتی و در نتیجه آن تاثیر بر سود خالص بیان کرده است که هرگونه افزایش نرخ ارز و نوسانات قیمت ارز به‌جز در موارد تامین قطعات یدکی از خارج، تاثیر مستقیمی بر بهای تمام شده نخواهد داشت، اما به صورت غیر مستقیم از طریق هزینه‌های تسعیر ارز بدهی‌های ارزی، هزینه‌های غیر عملیاتی به صورت فزاینده، از افزایش نرخ ارز متاثر خواهد بود و در نهایت سودخالص و مورد انتظار را به صورت چشمگیری کاهش خواهد داد.

افزایش ۹۳ درصدی درآمد‌های عملیاتی

هزینه‌های فروش، اداری و عمومی پتروشیمی تندگویان در دوره ۹ ماهه سال جاری به میزان ۲ هزار و ۴۳۸ میلیارد ریال بوده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته با افزایش ۵۰ درصدی روبه‌رو شده است. در مورد سایر درآمد‌های عملیاتی، این عنوان در بازه زمانی مورد گزارش با ۳ درصد کاهش نسبت به دوره مشابه سال گذشته به میزان یک هزار و ۵۹۵ میلیارد ریال بوده که ۵۲ درصد از این درآمد‌ها (۸۳۵ میلیارد ریال) از محل سود ناشی از تسعیر دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی عملیاتی، ۳۶ درصد (۵۸۹ میلیارد ریال) از محل فروش ضایعات و ۱۰ درصد از این درآمد‌ها (۱۷۰ میلیارد ریال) از محل کارمزد فروش اعتباری حاصل شده است. همچنین در دوره ۹ ماهه امسال، فعالیت این شرکت با ۳ هزار و ۴۴۱ میلیارد ریال هزینه‌های غیرعملیاتی روبه‌رو بوده و این عنوان نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۸ درصد بهبود یافته است. مهم‌ترین عناوین تشکیل‌دهنده این عنوان عبارتند از یک هزار و ۲۲۴ میلیارد ریال عوارض آلایندگی، ۹۹۷ میلیارد ریال هزینه‌های محیط زیست (پساب صنعتی) و ۹۶۱ میلیارد ریال هزینه‌های جذب نشده در تولید. با توجه به موارد ذکر شده، سود عملیاتی پتروشیمی تندگویان در بازه زمانی ۹ ماهه سال جاری با افزایش ۹۳ درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته به میزان ۳۲ هزار و ۵۵ میلیارد ریال روبه‌رو بوده است.

افزایش ۳۱۴ درصدی سایر درآمد‌های غیر عملیاتی

پیش از پرداختن به سایر درآمد‌های غیر عملیاتی باید بیان کرد به علت عدم دریافت تسهیلات بانکی از سوی پتروشیمی تندگویان در سال‌جاری، در این باب شرکت هزینه‌ای برای باز‌پرداخت اصل و سود تسهیلات در بازه زمانی مورد گزارش نداشته و همچنین شرکت بیان کرده است در حال حاضر مدیریت تصمیمی در خصوص تامین مالی در سال جاری ندارد. در مورد سایر درآمد‌ها و هزینه‌های غیرعملیاتی، سایر درآمد‌های غیر عملیاتی شرکت در بازه زمانی ۹ ماهه سال‌جاری با افزایش چشمگیر ۳۱۴ درصدی از ۵۲۱ میلیارد ریال در دوره مشابه سال گذشته به ۲ هزار و ۱۵۸ میلیارد ریال رسیده است. بخش عمده این درآمد‌ها (۹۳ درصد) به میزان ۲ هزار و ۱۰ میلیارد ریال از محل سود سپرده‌های بانکی حاصل شده است. در نتیجه با توجه به موارد ذکر شده و سایر موارد موجود در صورت‌های مالی ۹ ماهه پتروشیمی تندگویان (حسابرسی نشده)، سود خالص این شرکت در بازه زمانی ۹ ماهه سال جاری با افزایش ۱۱۴ درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته به میزان ۲۹ هزار و ۶۴۳ میلیارد ریال بوده است.

عملکرد مالی مناسب پتروشیمی تندگویان

در جدول زیر برخی از نسبت‌های مالی پتروشیمی تندگویان آورده شده که اطلاعات موجود در آن از صورت‌های مالی منتشر شده و سایت‌های داده‌پرداز مرتبط با بازار سهام استخراج شده است. در این جدول سعی شده است از هر یک از نسبت‌های سودآوری، نقدینگی، فعالیت و اهرمی، یک عنوان به منظور ارزیابی عملکرد پتروشیمی تندگویان در بازه زمانی مورد گزارش انتخاب و مورد بررسی قرار گیرد.

طبق اعداد موجود در جدول، نسبت سود خالص به فروش این شرکت در بازه زمانی ۹ ماهه سال جاری نسبت به دوره ۱۲ ماهه سال گذشته افزایش یافته است و این موضوع نشان‌دهنده سود‌دهی بیشتر فعالیت‌های شرکت است. اغلب نسبت‌های مالی دیگر سودآوری این شرکت نیز (مانند سود ناخالص به فروش، حاشیه سود عملیاتی، بازده دارایی‌ها ROA و ...) نمایانگر افزایش سودآوری فعالیت این شرکت در بازه زمانی ۹ ماهه سال جاری نسبت به سال مالی گذشته هستند.

نسبت آنی پتروشیمی تندگویان از سال ۹۸ تا کنون در حال افزایش بوده و با توجه به میزان این عنوان در بازه زمانی مورد گزارش، به نظر نمی‌رسد شرکت از این بابت با ریسک چندانی روبه‌رو شود. همچنین در مورد دوره وصول مطالبات این شرکت، این عنوان از سال ۹۸ تا‌کنون در حال بهبود بوده و در دوره زمانی ۹ ماهه سال جاری دوره وصول مطالبات پتروشیمی تندگویان در حدود ۲۳ روز بوده است. کاهش دوره وصول مطالبات می‌تواند منجر به کاهش ریسک نقدینگی و ریسک اعتباری شرکت شود، از این رو مدیران همواره به دنبال اتخاذ سیاست‌هایی در جهت کاهش هرچه بیشتر دوره وصول مطالبات هستند. در نهایت نسبت بدهی‌های این شرکت در بازه زمانی ۹ ماهه سال جاری نسبت به سال مالی گذشته افزایش داشته است. باید بیان کرد در دوره مذکور میزان بدهی‌های شرکت (۵۲ هزار و ۱۳ میلیارد ریال) و مجموع دارایی‌ها (۱۰۴ هزار و ۲۰۸ میلیارد ریال) بوده که نسبت به سال مالی گذشته به ترتیب با افزایش ۵۴ و ۳۶ درصدی روبه‌رو بوده‌اند. از عناوین مهم تشکیل‌دهنده بدهی‌های این شرکت می‌توان به پرداختنی‌های تجاری و سایر پرداختنی‌ها (۲۱ هزار و ۵۸۱ میلیارد ریال)، مالیات پرداختنی (۱۱ هزار و ۸۷۲ میلیارد ریال)، پیش‌دریافت‌ها (۸ هزار و ۸۹۷ میلیارد ریال) و سود سهام پرداختنی (۷ هزار و ۶۷۹ میلیارد ریال) اشاره کرد.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده