تاریخ: ۰۱ دی ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۱:۱۱
بازدید: ۲۳۷
کد خبر: ۲۵۰۲۸
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
معامله 109 هزار تنی مس در 8 ماه

دستورالعمل‌ها تعادل بازار را بهم زدند

می متالز - چند ماه از پایان صدور دستورالعمل‌های جنجالی وزارت صنعت، معدن و تجارت در رابطه با تنظیم بازارهای مختلف می‌گذرد؛ اما آثار این دستورالعمل‌ها تا مدت‌ها گریبان بازار و صنایع بازیگر آن را خواهد گرفت. در حال حاضر مس یکی از بزرگ‌ترین قربانیان این دستورالعمل‌ها بوده که به‌نظر می‌رسد عدم تعادل بزرگی را طی یکی دو ماه اخیر تجربه کرده است.
دستورالعمل‌ها تعادل بازار را بهم زدند

به گزارش می متالز، بازارهای مس در دنیا همچنان روند با ثباتی را طی می‌کند که با توجه به کاهش تنش‌ها و جنگ تجاری میان آمریکا و چین، به‌نظر می‌رسد به‌زودی شاهد رشد قیمت این فلز در بازارهای جهانی خواهیم بود. در حال حاضر مهم‌ترین عامل تاثیرگذار بر قیمت‌های مس رشد اقتصادی در بازارهای جهانی، چین و آمارهای تجاری این کشور بوده است. به‌طوری که با جنگ اقتصادی رخ داده برخی آمارهای تجاری و نیز رشد اقتصادی چین به‌طور قابل ملاحظه‌ای کاهش پیدا کرده و همین امر مانع از رشد قیمت فلزات در بازارهای جهانی شده است. در نتیجه با وجود تقاضای بسیار بالای فلزات در سطح دنیا و کاهش شدید موجودی انبارهای فلزات، باز هم شاهد کاهش قیمت فلزات به‌ویژه مس در دنیا هستیم.

در بازار ایران مس شرایط بسیار نامساعدی را سپری می‌کند. به‌دلیل دخالت دولت در بازار و دستورالعمل‌های بی‌مورد، طی چند ماه گذشته متقاضیان به بورس کالا برای خرید مس ارزان قیمت هجوم آوردند. ضمن اینکه با افزایش شدید نرخ ارز در بازار آزاد، دیگر واردات مس حداقل برای مدتی نامعلوم، مقرون به‌صرفه نبود. در نتیجه تمامی تقاضای مس کشور به‌سمت بورس کالا روانه شد و اغلب مس عرضه شده از سوی تولیدکنندگان، با توجه به تقاضای بالا مورد معامله قرار گرفت و به فروش رفت.

نمودار 1 حاکی از آن است که طی 8 ماه ابتدایی سال جاری حدود 157 هزار تن مس در بورس کالای ایران عرضه شد که در مقابل آن رقم بی‌سابقه 346 هزار تن تقاضا وجود داشت. اما در نهایت 109 هزار تن از این محصولات مورد معامله قرار گرفتند. در این میان کاتد مس به میزان 104 هزار تن عرضه شد که تقاضایی در حدود 180 هزار تن داشت. اما تنها 109 هزار تن از آن مورد معامله قرار گرفت. مفتول نیز به میزان 53 هزار تن عرضه شد که تقاضایی در حدود 156 هزار تن در مقابل خود دید؛ اما این محصول نیز تنها به میزان 28 هزار تن به فروش رفت. نکته مهم در مورد بازار مس آن است که با وجود تقاضای 346 هزار تنی، بیش از 48 هزار تن محصول به‌صورت مازاد ماند و مورد معامله قرار نگرفت. ضمن اینکه در سال گذشته در 12 ماه سال، 130 هزار تن مس مورد معامله قرار گرفته بود که به این ترتیب، بازار مس تا حدود زیادی اشباع شده است. در عین حال افزایش قیمت مس و محاسبه قیمت با نرخ ارز نیما، دست تولیدکنندگان را برای چانه‌زنی و کاهش قیمت در بورس بست زیرا هنوز فاصله قیمتی میان بازار آزاد و بورس کالا وجود دارد.

عناوین برگزیده