به گزارش میمتالز، اصلاح قیمت محصولات زنجیره فولاد اقدامی است که در دستور کار وزارت صمت به منظور حذف رانت و رشد متوازن زنجیره قرار دارد، اما در این میان بخشهای مختلف زنجیره که قرار است مواد اولیه آنها به دور از رویکرد دستوری گذشته و با قیمتهای واقعی به فروش برسد، معترض شده اند؛ در این زمینه نایبرئیس انجمن سنگآهن اعلام میکند که با وجود عرضه محصولات معدنی در بورس و حرکت قیمتها به سمت واقعی شدن، اما فولادسازان به خرید مواد اولیه ارزان عادت کرده اند.
علی صفریان نایبرئیس انجمن سنگآهن اظهار داشت: محصولات معدنی باوجود عرضه در بورس هنوز با قیمتهای جهانی فاصله زیادی دارند تا حدی که همچنان میتوان گفت مواد معدنی با قیمتهای یارانهای و ارزان به دست فولادسازان میرسد؛ به عبارت سادهتر اعتراض فولادیها نسبت به قیمت مواد معدنی در شرایطی است که نرخهای واقعی بسیار بالاتر از قیمتهای عرضهشده در بازار است.
وی افزود: باوجودآنکه قیمت مواد معدنی پس از عرضه در بورس افزایش یافته و به سمت واقعی شدن حرکت کرده است، اما نسبت قیمتی که محصولات معدنی در ایران با شمش فولاد دارد با نسبت قیمتی که این کالا در دنیا دارد فاصله زیادی دارد.
صفریان معتقد است: چرا فشار قیمتی فقط باید به معدن کاران وارد شود. در سالهای گذشته فقط صنایع معدنی تحتفشار قیمتهای دستوری بودهاند درحالیکه در تمام این سالها فولادسازان با قیمتهای مبتنی بر نرخهای جهانی تولیدات خود را فروختهاند.
او بیان کرد: درست است که معادن جزو انفال هستند، اما اولاً به دولت بهره مالکانه پرداخت میکنند و ثانیاً هزینههای معدن داری بهقدری بالاست که سرمایهگذاری در این حوزه عملاً خارج از صرفه اقتصادی شده است.
صفریان افزود: قبلاً معادن در سطح کشف میشد و هزینه برداشت از سطح نیز چندان زیاد نبود، اما امروز اغلب این معادن رو به اتمام است و باید برای برداشت به عمق رفت. این کار نیز هزینههای بسیار زیادی دارد که با گذشته قابلمقایسه نیست.
نایبرئیس انجمن سنگآهن اظهار کرد: علاوه بر آن هزینههای اکتشاف نیز زیاد شده، چون دیگر بهراحتی نمیتوان معادن را کشف کرد و باید هزینههای زیادی برای کشف معادن جدید متحمل شوند. این در حالی است که محصولات استخراجشده با هزینههای بالا را معدن کار مجبور است با قیمتهای نازل در بازار عرضه کند. همه این مسائل باعث شده انگیزه برای سرمایهگذاری در این بخش کاهش شدیدی داشته باشد.
او متذکر شد: معدن داری کار بسیار پرهزینهای است و اگر صاحبان تولید در این بخش نتوانند محصولاتشان را با یک حاشیه سود منطقی به فروش برسانند بهطور حتم برای ادامه فعالیت دچار مشکل خواهند شد.
صفریان اضافه کرد: در حال حاضر حتی با افزایش قیمت محصولات معدنی در بورس، بازهم نسبت قیمت گندله، کنسانتره و شمش در مقایسه با نسبت قیمتی که در جهان وجود دارد بسیار ناعادلانهتر است؛ بنابراین امروز باوجودآنکه فولادسازان نسبت به افزایش قیمتها اعتراض دارند، ولی نرخهای واقعی بسیار بالاتر از قیمتهای عرضهشده در بازار است.
به گفته او این اجحاف قیمتی که برای صنایع معدنی اتفاق میافتد باعث افت تولید در سالهای آینده خواهد شد و قطعاً فولادسازان در آینده از این محل متضرر خواهند شد چراکه ناگزیرند محصولات وارداتی با قیمتهای چند برابر را خریداری کنند.
منبع: خبرگزاری تسنیم