تاریخ: ۱۸ اسفند ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۲:۲۵
بازدید: ۱۹۲
کد خبر: ۲۵۱۱۷۳
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
مدیر آموزش، پژوهش و فناوری ایمیدرو در میزگرد تخصصی همایش فلزات غیرآهنی:

هوشمندسازی معادن و صنایع معدنی، نیازمند پذیرش ریسک از سوی شرکت‌ها است

‌می‌متالز - مدیر آموزش، پژوهش و فناوری ایمیدرو گفت: پیاده سازی طرح هوشمندسازی معادن و صنایع معدنی، نیازمند پذیرش ریسک آن از سوی شرکت‌ها است.

به گزارش می‌متالز، غلامرضا ملاطاهری در میزگرد تخصصی چالش‌ها و فرصت‌های پیش روی انقلاب صنعتی چهارم در معادن با نگاهی ویژه بر نقش اکوسیستم نوآوری کشور در جریان چهارمین همایش چشم انداز صنایع فلزات غیرآهنی، اظهار داشت: در حوزه معدن ۱۰ ریسک اصلی شامل ریسک‌های سیاستی، اجتماعی، تامین مواد اولیه، تامین مالی، تامین نیروی انسانی، تکنولوژی، بازار، تامین منابع آب و انرژی و محیط زیست وجود دارد.

وی ادامه داد: برخی از این ریسک‌ها به طور مستقیم با هوشمندسازی و استفاده از فناوری‌های روز مرتبط است و ما برای کاهش ریسک‌های مذکور چاره‌ای جز پذیرش مصادیق انقلاب صنعتی ۴ و هوشمندسازی نداریم. در غیر اینصورت در آینده ایی نه چندان دور منزیت رقابتی خود را به خصوص در صنایع معدنی از دست خواهیم داد.

لزوم باز کردن پنجره‌های صنعت به روی دانش بنیان‌ها

مدیر آموزش، پژوهش و فناوری ایمیدرو با بیان اینکه اکنون در شرایطی هستیم که ذخایر معدنی پرعیار کشور رو به افول است و درنتیجه، کاهش کمیت و کیفیت مواد معدنی یک تهدید محسوب می‌شود، تصریح کرد: برای فرآوری و استحصال مواد معدنی موجود با عیار‌های پایین، نیازمند فناوری‌های هوشمند و با بهره وری بالا هستیم.

وی افزود: برای دستیابی به این هدف، نیازمند ورود به انقلاب صنعتی چهارم و هوشمندسازی هستیم که به صورت برخط و بهینه، مصارف انرژی را به عنوان بحران اساسی در حوزه صنعت کنترل کند. در این راستا، باید پنجره‌های صنعت را به روی شرکت‌های دانش بنیان باز کنیم تا آن‌ها با مشکلات پیش رو آشنا شوند و ایده بگیرند و ایده‌های خود را منطبق بر نیاز حوزه معدن و صنایع معدنی ارائه دهند.

ملاطاهری خاطرنشان کرد: با بهره گیری از مولفه‌های هوشمندسازی همچون چاپگر‌های سه بعدی، کنترل‌های هوشمند، اتوماسیون، بیگ دیتا، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین می‌توان بخش معدن و صنایع معدنی را مطابق با شرایط روز دنیا توسعه دهیم.

به گفته وی، در بخش اکتشاف، استفاده از ظرفیت ماهواره‌ها و پهباد‌های هوشمند و نرم افرار‌های شبیه سازی و اسکنر‌ها و آنالیزور‌های برخط می‌توان هزینه‌های اکتشاف را به شدت کاهش دهد.

وی ادامه داد: همچنین، هوشمندسازی ماشین آلات در بخش استخراج و حمل و نقل، به کاهش قابل توجه هزینه‌ها کمک می‌کند.

مدیر آموزش، پژوهش و فناوری ایمیدرو با اشاره به موضوع فرهنگ سازی به عنوان چالش دیگر پیش روی هوشمندسازی معادن و صنایع معدنی، گفت: در حال حاضر، ضرورت آموزش مدیران و کارشناسان بخش معدن و صنایع معدنی با موضوع هوشمندسازی و انقلاب صنعتی کاملا محسوس است.

وی ادامه داد: در این زمینه، نیاز به فرهنگ سازی است تا هوشمندسازی با سرعت بیشتری در این حوزه پیاده سازی شود.

تدوین نقشه راه ۲۰۵۰ معدن و صنایع معدنی

ملاطاهری با بیان اینکه ایمیدرو به عنوان سازمان توسعه‌ای باید زیرساخت‌های لازم را برای توسعه بخش معدن و صنایع معدنی فراهم کند، اذعان کرد: برای این منظور، طرح تدوین نقشه راه ۲۰۵۰ معدن و صنایع معدنی با دانشگاه صنعتی شریف اجرایی شده است. یکی از مصادیق آن، حرکت به سمت انقلاب صنعتی و هوشمندسازی است.

وی افزود: یک بسته سیاستی برای ورود به انقلاب صنعتی نسل ۴ و هوشمندسازی معادن تدوین شده است. همچنین طرح دیگری تحت عنوان هوشمندسازی معادن ایران مبتنی بر مطالعات تطبیقی و ارایه مدل و نقشه راه هوشمندسازی معادن را در حال اجرا داریم. در این طرح، برخی معادن توسعه یافته را –که شباهت زیادی با معادن کشور ما دارند- به عنوان الگو انتخاب می‌کنیم و مسیری که آن‌ها رفته اند را ارزیابی و در نهایت ۱۰ معدن کشور (روباز و زیرزمینی) را انتخاب و طراحی هوشمند سازی این معادن را انجام خواهیم داد.

منبع: ایمیدرو

عناوین برگزیده