تاریخ: ۲۲ فروردين ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۸:۰۱
بازدید: ۲۰۳
کد خبر: ۲۵۴۲۴۴
سرویس خبر : انرژی

ادعای جدید درباره پول نفت ایران/ درآمد‌های نفتی کجا هزینه می‌شود؟

ادعای جدید درباره پول نفت ایران/ درآمد‌های نفتی کجا هزینه می‌شود؟
‌می‌متالز - وزیر نفت درباره درآمد‌های نفتی ایران گفته است پول نفت، با توافقاتی وارد کشور می‌شود، اما بلافاصله، خرج هزینه‌های داخلی می‌شود. حالا دو سناریو برای سرنوشت پول نفت مطرح شده است.

به گزارش می‌متالز، وزیر نفت خبر داده که درآمد‌های نفتی، دریافت و خرج می‌شود. عبدالله گنجی در توئیتی که منتشر کرد، افرود: بیشتر درآمد نفتی، صرف ۴۲۰ هزار میلیارد کسری بودجه سال ۱۴۰۰، در دولت قبل شد. بقیه پول نفت هم صرف خرید اقلام غذایی که قیمت جهانی آن افزایش یافت شد.

پیش از این، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، بدون ارائه آمار گفت: وضعیت درآمدی ما بهتر شده است. ما در شرکت ملی نفت ایران وظیفه داریم نفت را بفروشیم و پول نفت را تحویل بانک مرکزی دهیم. این بانک مرکزی است که تصمیم می‌گیرد از این درآمد‌ها چه استفاده‌ای کند و چه اجناسی را وارد کند.

یعنی بنا بر صحبت‌های وزیر و معاونش، ایران تمام پول نفت خود را دریافت و از آن استفاده می‌کند. اگر ما می‌توانیم پول نفت صادراتی خود را دریافت کنیم پس چرا هنوز موفق به آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده پیشین نشدیم؟ چرا تاثیراین درآمدها، در بازار ارز مشهود نیست؟

سناریو‌های پول نفت چیست؟

آن طور که وزیر می‌گوید پول نفت خرج می‌شود و فرصت اثرگذاری در بازار ارز ندارد. اما چه اتفاقی برای پول نفت می‌افتد؟ در سناریوی اول، چین، بزرگ‌ترین مشتری نفتی ایران است. ایران حدود ۹۰ درصد از نفت خود را به چین می‌فروشد. کمی پیش، وزیر امور خارجه ایران در سفر به چین اعلام کرد که قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین وارد مرحله اجرایی شد.

هنوز جزئیاتی از این قرارداد به صورت رسمی منتشر نشده است. اما برخی از رسانه‌ها مواردی را درباره آن اعلام کرده‌اند. نشریه پترولیوم اکونومیست پس از انعقاد این قرارداد اعلام کرد قرار است می‌تواند بازپرداخت بدهی نفتی خود را با یوان چین انجام دهد. امتیاز دیگری که به چین داده شده این است که دو سوم مبلغ خرید نفت و گاز، نقد خواهد بود و یک سوم به شکل کالا و خدمات. به این ترتیب ایران در معامله با چین تنها یک راه دارد. خرید کالا از خود چین.

یکی دیگر از بند‌های این قرارداد می‌گوید که چین می‌تواند بدهی خود با ایران را تا دو سال بعد از خرید، پرداخت کند. بنابراین، طبق اولین سناریو، فروش نفت در ایران افزایش یافته است، اما بر این اساس سناریوی اول می‌تواند این باشد که صادرات و فروش نفت ایران به چین افزایش داشته، اما این پول در قالب یوآن چینی و در دو سال پرداخت می‌شود.

سناریوی دوم، سناریوی همیشگی ایران است. احتمالا ایران قبول کرده که از کشورهادی واردکننده نفت به جای پول، کالا یا خدمات دریافت کند. پیش از این، معاون توسعه صادرات کالا و خدمات سازمان توسعه تجارت ایرانگفت که قرار است نفت ایران با چای سریلانکا تهاتر شود؛ بنابراین ایران نفت می‌فرشود، اما منابع ارزی دریافت نمی‌کند و همچنان مانند گذشته، مجبور به واردات کالاست.

منبع: تجارت نیوز

عناوین برگزیده