تاریخ: ۱۱ دی ۱۳۹۷ ، ساعت ۲۱:۱۳
بازدید: ۳۳۴
کد خبر: ۲۵۷۵۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
استراحت کوتاه بورسی؟

دیده‌بان بورس سه‌شنبه (۱۱ دی)

می متالز - روز گذشته شاخص کل بازار سهام موفق شد سبزپوشی خود در هفته جاری را ادامه دهد. با این وجود محدودتر شدن روند تغییرات شاخص در جلسه پیشین نیز تداوم یافت. گذر از محرک‌های کوتاه‌مدت گزارش‌های ماهانه و تعطیلات آخر سال بازارهای جهانی روند تغییرات قیمت سهام را با درنگ بیشتری همراه کرده است. اما به نظر می‌رسد مرحله سکون بورس چندان طولانی نخواهد بود.
دیده‌بان بورس سه‌شنبه (۱۱ دی)

به گزارش می متالز، معاملات روز گذشته، آخرین داد و ستدهای بورسی در سال ۲۰۱۸ میلادی بود. بدین ترتیب معاملات امروز بازار سهام بدون پس‌زمینه بازارهای جهانی سپری خواهد شد. بازار کالاهای پایه و همچنین بورس‌های مطرح دنیا، در سال ۲۰۱۸ بازه پرفراز و فرود و پر تنشی را سپری کردند. جایی که آغاز جنگ تعرفه‌ای ترامپ علیه قدرت‌های اقتصادی دنیا، زنگ هشدار برای رکود اقتصادی دنیا در سال پیش رو را به صدا درآورد.

۲۰۱۹، رکود یا رونق؟

بازارهای جهانی آخرین روز سال را با آرامش نسبی طی کردند. این در حالی بود که آمار اقتصادی چین وخامت بیش از پیش اوضاع اقتصادی را نشان می‌دهد: شاخص مدیران خرید این کشور به زیر سطح تعیین‌کننده و بحرانی ۵۰ واحدی رسیده است. اما آن‌چه توانست آرامش را در بازارها تا حدود زیادی نگاه دارد به توییت دونالد ترامپ در رابطه با تماس تلفنی با رییس‌جمهور چین و نزدیک شدن به توافقی جامع برای خاتمه جنگ تجاری بازمی‌گردد.

شاخص PMI تولید امریکا نیز در روز آینده اعلام خواهد شد و در صورت بروز نشانه‌ها از بحران در اقتصاد این کشور الزام برای رسیدن به توافق بیشتر می‌شود؛‌ با نزدیک‌تر شدن به انتخابات ۲۰۲۰ تلاش‌های رییس‌جمهور امریکا برای بهبود شرایط شدت می‌گیرد. از این منظر انتظار می‌رود تا بازارهای جهانی سال آینده را با ثبات بیشتری در روند سپری کنند. با این حال آمارهای اقتصادی دو سویه جنگ تجاری در رسیدن به آتش‌بس و حصول توافق اهمیت به‌سزایی خواهد داشت.

بازی سهام در خلال توقف بازارهای جهانی

بازار سهام کشور نیز همزمان با تنش‌های جهانی، سال پرتلاطمی را سپری کرده است. با این تفاوت که علاوه بر متغیرهای اقتصاد جهانی،‌ بحران‌های داخلی (به خصوص بحران ارزی)‌ در این میان نقش قابل‌ملاحظه‌ای داشته و حتی در برهه‌ قابل‌توجهی از سال سایر عوامل را به حاشیه راند. با بازگشت نسبی آرامش به بازار ارز و رسیدن به آخرین موج‌های آزادسازی سقف رقابتی و قیمت‌ها، مجددا بازارهای جهانی به اولویت تعیین‌کننده بورس صادرات‌محور تهران بدل شد.

روزهای پایانی سال ۲۰۱۸، حجم محدودتر معاملات جهانی با ثبات نسبی قیمت‌ها همراه شد. موضوعی که تا پایان معاملات شب گذشته نیز ادامه یافت. این مساله توانست برای چند روز فرصت تنفسی را برای بازار سهام زنده کند.

در واقع آرامش بازارهای جهانی با چاشنی عملکرد مساعد برخی شرکت‌ها در آذر ماه توانست رنگ قرمز شاخص در آخرین روزهای پاییز را تغییر دهد. با این حال رفته‌رفته سوخت گزارش‌های ماهانه برای ادامه مسیر صعودی سهام تحلیل رفت و تغییرات شاخص کل در معاملات دیروز به ۹۵ واحد در مسیر صعود محدود گشت. همچنین خالص تغییر مالکیت سهام بعد از چند روز متوالی مجددا به سمت حقوقی‌های بازار سنگینی کرد. نکته قابل‌توجه آن که سهام کالامحور و بنیادی بورس بیشترین میزان تغییر مالکیت به سهامداران حقوقی را تجربه کردند.

همزمان شاهد جریان گرفتن دوباره بیشترین ارزش معاملات در گروه‌های خودرویی و بانکی بودیم. امری که نشان از بازگشت به رویه‌های سفته‌بازانه در روزهای کم‌تحرک‌تر بازار می‌تواند داشته باشد.

با این حال به نظر می‌رسد تا محرک بعدی تعیین مسیر سهام فاصله زمانی چندانی وجود نداشته باشد. رفته‌رفته به موعد انتشار گزارش‌های فصلی و رونمایی از سودآوری‌های ۹ ماهه نزدیک می‌شویم و به نظر می‌آید در رابطه با برخی از سهام بنیادی با نسبت‌های کاملا مطلوب قیمت به درآمد مواجه خواهیم شد. همچنین بازارهای جهانی (بر خلاف بازارهای داخلی) تعطیلات طولانی در پیش نخواهند داشت و روز آینده بازارهای لندن، امریکا و چین روند داد و ستدها را از سر خواهند گرفت.

همزمان برخی اخبار از تلاش‌ها برای رفع موانع مرتبط با دستورالعمل پیمان‌سپاری ارزی برای صادرکنندگان خبر می‌دهند. در صورت صحت خبر و کیفیت اصلاح می‌توان پتانسیل دیگری برای حرکت صعودی سهام از این زاویه را انتظار داشت.

 رویدادهای داخلی از نگاه «دنیای بورس»

الف) کلان: در گزارش اخیر بازوی پژوهشی مجلس، رشد اقتصادی سال آینده در خوش‌بینانه‌ترین حالت منفی 4.5 درصد و در بدبینانه‌ترین حالت منفی 5.5 درصد خواهد بود. این نهاد پژوهشی پیش‌تر در گزارشی، رشد اقتصادی ۹۸ را حداقل منفی 5.5 و حداکثر منفی 3.8 درصد پیش‌بینی کرده بود. گزارش اخیر نشان می‌دهد در برآورد جدید، رقم رشد اقتصادی بدبینانه تغییر نکرده، اما برآورد از رشد اقتصادی خوش‌بینانه کاهش پیدا کرده است. این درحالی است که در گزارش دیروز بانک مرکزی شاخص بهای تولیدکننده در ایران در دوازده ماه منتهی به آذرماه 1397 نسبت به دوازده ماه منتهی به آذرماه 1396 به‌میزان 30.6 درصد افزایش یافت. پیش‌تر هم محمد چلویان؛ مدیر اداره آمار اقتصادی بانک مرکزی از عدم انتشار نرخ تورم تا اطلاع ثانوی به منظور بررسی مشترک با مرکز آمار خبر داده بود.

همچنین صمد کریمی؛ مدیرکل صادرات بانک مرکزی از بخشنامه جدیدی خبر داد که طبق آن صادرکنندگان می‌توانند در مقابل صادرات، اقدام به واردات کرده و فقط در سامانه ثبت کنند.

ب) صنایع: در دیدار عصر روز دوشنبه سفیر هند با رئیس کل بانک مرکزی، دو طرف اعلام کرد مکانیزم مالی بین دو کشور آماده شده و دو کشور بر اساس معافیت دریافتی دولت هند، فعالیت تجاری و بانکی خود را در روزهای آتی انجام خواهند داد.  در این دیدار در مورد تسهیل امور بانکی، عملیاتی ساختن سرمایه گذاری هند در چابهار بحث و تصمیم‌گیری شد. پیش‌تر در نشست رییس کل بانک مرکزی با وزیر اقتصاد سوریه بر گسترش روابط بانکی دو کشور بر مبنای توافقنامه همکاری اقتصادی منعقد شده تاکید شد. عبدالناصر همتی؛ رییس کل بانک مرکزی البته دیروز در گفت‌وگویی هم از تغییرات مهم نظام بانکی خبر می‌دهد.

در همین حال اردشیر سعدمحمدی؛ معاون طرح‌های توسعه معدن و صنایع معدنی ایمیدرو برای توسعه معدن در افق ۱۴۰۴، نیازمند ۵ میلیارد یورو سرمایه‌گذاری برای احداث ۱۳ هزار کیلومتر زیرساخت حمل‌ونقل‌ ریلی جدید هستیم، در حال حاضر مجموع زیرساخت‌های ریلی کشور فقط ۱۲ هزار کیلومتر است.

بررسی آمارهای منتشره از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت حاکی از تولید بیش از ۱۳ میلیون و ۱۰ هزار تن فولاد خام در دوره زمانی ۷ماهه (از آغاز امسال تا پایان مهر) و افزایش 9.8 درصدی آن در همسنجی با پارسال است.

ج) شرکت‌ها: افزایش قیمت برخی خودروها توسط شرکت‌های خودروساز درحالی انجام شده که سازمان حمایت با ارسال نامه‌ای اعلام کرد هنوز قیمت‌های ایران‌خودرو و سایپا با ضابطه‌های قیمت‌گذاری سازمان حمایت تطبیق ندارد و نباید اجرایی شود. در همین حال خبر از این می‌رسد که از قرار معلوم تکلیف خریداران بلاتکلیف خودرو در دو سناریو و در جریان انتشار ابلاغیه اعمال افزایش قیمت‌ها مشخص خواهد شد .

همچنین سایپا -سیتروئن 36 کانتینر از کل قطعات یدکی سیتروئن سی 3 را وارد ایران کرده است که این محموله داخل گمرک بوده و در مرحله ترخیص قرار دارد. مومنی؛ معاون بازاریابی و فروش سایپا سیتروئن با بیان اینکه با همکاری دفتر منطقه‌ایی سیتروئن در زمینه سفارش‌گذاری دوباره نیز اقدام می‌کنیم، گفت: قطعات و لوازم یدکی خودرو  جزوء مورد تحریم  تلقی نمی‌شود و لذا ما برای ارایه خدمات پس از فروش علاوه بر قطعاتی که وارد کرده‌ایم با همکاری دفتر منطقه‌ایی سیتروئن سفارش‌گذاری جدید نیز گذاشته‌ایم و بنابراین مالکان سیتروئن سی 3 مشکلی برای ارایه خدمات پس از فروش ندارند.

در بخش پتروشیمی‌ها، حسین میرافضلی؛ مدیرعامل پتروشیمی جم با اشاره به انجام موفق و بدون حادثه یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های تعمیراتی صنعت پتروشیمی از افزایش ظرفیت و رفع گلوگاه‌های تولید سه محصول استراتژیک خبر داد. همچنین جواد سلیمانی؛ مدیرعامل پتروشیمی کبیر با اشاره به تحقق 89 درصدی برنامه تولید واحد الفین با ثبت رکورد 500 هزار تنی، که 30 هزار تن نسبت به بیشترین تولید سال‌های گذشته افزایش داشت، تاکید کرد: این واحد «شکبیر» رکورد جدیدی را به نام خود ثبت کرده است. در همین حال در رویداد دیگری واحد نگهداری و تعمیرات پایانه‌های فروش کارت اعتباری ایران کیش در دهمین سال فعالیت خود موفق به طراحی و تولید محصول‌های جانبی پایانه‌های فروش شده است.

عناوین برگزیده