تاریخ: ۱۱ دی ۱۳۹۷ ، ساعت ۲۱:۲۷
بازدید: ۲۹۹
کد خبر: ۲۵۷۶۱
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
بورس در قبضه بانکی‌ها

نقشه نیمروز بورس سه‌شنبه (11 دی)

می متالز - بازار سهام امروز بار دیگر با رغبت معامله‌گران به نمادهای بانکی شروع به کار کرد. بازگشایی نماد بانک پاسارگاد پس از وقفه دوساله، جو مثبت این گروه را بیش از پیش کرده‌‍است. هرچند حجم و ارزش معاملات در سایر گروه‌ها و صنایع بورسی چندان چشمگیر نیست اما برآیند کلی مثبت ارزیابی می‌شود. این اتفاق در کنار خاموشی بازارهای جهانی به دلیل تعطیلات سال نو میلادی، تمرکز را از نمادهای کالایی تا حد زیادی دور کرده‌است.
نقشه نیمروز بورس سه‌شنبه (11 دی)

به گزارش می متالز، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران پس از گذشت 90 دقیقه از شروع معاملات روزانه با رشد بیش از 450 واحدی به کانال 162 هزار واحدی نزدیک شده‌است. این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که خرید و فروش‌های کم رمق در نمادهای بزرگ بورسی در محدوده منفی دنبال می‌شود و تاثیر این نمادها بر شاخص کل کاهنده است. این مهم با توجه به تاثیر حداکثری نمادهای بانکی و نمادهای وابسته بر رشد شاخص کل و عدم آزاد شدن پتانسیل نمادهای بزرگ برای کاهش هرچه بیشتر شاخص، انتظار اصلاح تدریجی و فرسایشی شاخص کل تا پایان معاملات وجود دارد.

از سوی دیگر الاکلنگ بانکی خودرویی به قوت خود پابرجاست و توجه ویژه فعالان بورسی به این دو صنعت، با جابجایی حجم قابل توجهی از نقدینگی در این بخش قابل تامل است. گروه بانکی با لیدری نماد بانک تجارت و عبور از سقف سالانه قیمت در روز جاری، حجم بالایی از نقدینگی را به سمت خود جذب کرده است و با تشکیل صف خرید در این نماد شاهد تقویت سمت تقاضا در سایر نمادهای این گروه هستیم. آنچه بیش از پیش نظر مخاطبان بورسی را به خود جلب می‌کند، عدم رغبت خریداران و فروشندگان به انجام معاملات پرحجم در نمادهای صنایعی چون فرآورده‌های نفتی، فلزات اساسی، کانه فلزی و محصولات شیمیایی‌ست. از آنجایی که سهم این صنایع در بورس به بیش از 70 درصد ارزش کل بورس می‌رسد، منفعل بودن سرمایه‌گذاران در این نمادها، از حرکت پرشتاب شاخص کل جلوگیری کرده‌است.

راز انفعال در نمادهای بزرگ

پس از تجربه اصلاح قیمتی در نمادهای صنایع کالایی نظیر زنجیره فولادی، فلزات رنگی، محصولات شیمیایی و فرآورده‌های نفتی، قیمت‌ها اکنون در محدوده‌ایست که فروشندگان اصلی، سهام خود را فروخته‌اند و خریداران دورنمای رشد هرچند کوتاه‌مدت برای ورود به صنایع مزبور ندارند. از سوی دیگر محرک‌های بیرونی نظیر دلار و بازارهای جهانی کاملا بی حرکت ایستاده‌اند و واکنش‌های سهامداران به گزارش‌های ماهانه نیز بسیار مقطعی و آنی‌ست. بسیاری از سرمایه‌گذاران بر این باورند که گزارش‌های ماه آذر شرکت‌ها نیز هرچند پس از فاصله دوماهه از شروع تحریم‌های اصلی منتشر شده‌است اما منعکس کننده اثر واقعی تحریم‌ها نیست و هنوز شرکت‌های صادرکننده یا واردکنندگان مواد اولیه برای تولید، با هسته سخت تحریم‌ها مواجه نشده‌اند.

این گروه برای تصمیم‌گیری مطمئن‌تر، تصمیم‌گیری خود را به بعد از انتشار گزارش‌های فصلی زمستانی و مشاهده تاثیر اصلی تحریم‌ها بر عملکرد شرکت‌های مدنظر خود موکول کرده‌اند. از سویی در این موقعیت منفعلانه به نظر می‌رسد انتشار گزارش‌های 9 ماهه سال 97 شرکت‌ها و اثر مستقیم سودسازی شرکت‌ها از طریق مشاهده صورت‌های مالی منتشر شده، تاثیر بیشتری بر تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران داشته باشد و پس از این امر شاهد شکل‌گیری برخی تحرکات در برخی صنایع و سهام پیشرو باشیم. این مهم نه تنها در صنایع کالایی که در برخی صنایع نظیر خودرو و بانک نیز قابل ردیابی خواهد بود.

سوار بر موج

در بازارهای بلاتکلیف رویه پیروی از موج‌های قدرتمند بیش از پیش تقویت می‌شود. جریان قدرتمند و وسوسه‌انگیز پول نیز همواره تاثیر خود را بر خرید و فروش‌های معامله‌گران داشته و دارد. ترکیب این دو عامل در بازارهای اینچنینی، چرخش نقدینگی را محسوس‌تر از گذشته و به سمت شلوغ بازار معطوف می‌کند. به همین دلیل است که به طور مثال روز گذشته و در نمادهای خودرویی با مثبت شدن جریان معاملات و ورورد نقدینگی به این گروه – و در راس آنها نماد سایپا- علاوه بر سبزپوش شدن شاخص این گروه، تقاضای سنگینی را ملاحظه کردیم و امروز با کوچ نقدینگی به سمت گروه بانکی، در حالی که حجم معاملات گروه خودرویی کاهش یافته است، اثری از روند مثبت روز گذشته در این صنعت نیست و غلبه فروشندگان بر خریداران کاملا مشهود است.

بازگشایی «وپاسار» پس از وقفه دوساله

نماد بانک پاسارگاد که به دلیل عدم ارائه گزارش‌ها مالی سال‌های 95 و 96 و عدم برگزاری مجامع عمومی این دو سال در سنوات گذشته، تبدیل به یکی از قدیمی‌ترین نمادهای متوقف بورسی شده بود، پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه سال‌های 95 و 96 در تاریخ 28 آذر و بدون تقسیم سود، امروز آماده بازگشایی‌ست. صرف باز شدن نماد بانک پاسارگاد بدون تاثیرپذیری از جو مثبت شدیدی که برای این نماد در فضای مجازی شکل گرفته‌است، به دلیل روان شدن معاملات و افزایش نقدشوندگی سهام در بورس، رویداد خوبی ارزیابی می‌شود. اما همانطور که گفته شد، گزارش‌های مالی منتشر شده بانک پاسارگاد حاوی ابهامات زیادی‌ست که در حال حاضر توجه چندانی به آن نمی‌شود و بازگشایی این نماد علاوه بر تاثیر مثبت بر سایر نمادهای بانکی، به تشکیل صف خرید در نماد «وخارزم» به عنوان یکی از سهامداران بزرگ این بانک منجر شده‌است.

در دقایق ابتدایی محدوده مجاز-محفوظ برای تعیین قیمت این نماد شاهد تشکیل تقاضای بزرگ در قیمت 1998 ریالی و در سقف مجاز بازگشایی هستیم. از آنجایی که سهامداران زیادی با بلوکه شدن سهام خود در این نماد مواجه بوده‌اند به نظر می‌رسد قیمت در این محدوده با فشار فروش بالایی مواجه شود و سیل فروشندگان دست به نقد اجازه رشد سنگین به قیمت سهم را ندهد. از سوی دیگر جو شکل گرفته در نمادهای بانکی به گونه‌ایست که طرف تقاضا، قیمت‌های بالایی (حداقل از نظر میزان ارزندگی) را برای این بازگشایی درنظر گرفته‌است که این مهم امکان فروش برای سهامداران نیازمند نقدینگی نیز فراهم می‌کند.

عناوین برگزیده