به گزارش میمتالز، سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش در ائتلاف اوپک پلاس در این هفته توافق کردند تولید نفت خود را بیشتر از هدف تعیینشده افزایش ندهند. این تصمیم اوپک پلاس ضربه سختی به اتحادیه اروپا بود، چون بدین معناست که هیچ نفت اضافهای برای جایگزینی نفت تحریم شده روسیه وارد اروپا نمیشود.
کمیسیون اروپا در اوایل همین هفته پیشنهاد تحریم واردات نفت و محصولات نفتی روسیه را ارائه داد. اورسولا فون درلاین، رییس کمیسیون اروپا، اعلام کرد تحریم نفتی روسیه پساز ۶ ماه اجرایی میشود و تحریم خرید محصولات نفتی این کشور هم در پایان سال جاری میلادی به اجرا درمیآید.
اتحادیه اروپا ۳.۵ میلیون بشکه نفت خام و محصولات پالایشی از روسیه وارد میکند که حدود نیمی از صادرات نفت و محصولات نفتی روسیه و حدود یکچهارم واردات نفت اتحادیه اروپا را تشکیل میدهد. اتحادیه اروپا قرار است در این ۶ ماه جایگزینی برای روسیه بیابد، اما بهنظر میرسد گزینههای چندانی در اختیار نداشته باشد، چون تولیدکنندگان نفت تصمیمی برای افزایش تولید جهت کمک به اتحادیه اروپا ندارند.
طبق گفته یکی از منابع حاضر در اجلاس اوپک پلاس در روز پنجشنبه، نمایندگان این ائتلاف هیچ گفتوگویی در مورد تحریمهای روسیه نداشتند و کل جلسه را در ۱۵ دقیقه به اتمام رساندند.
اوپک عقیده دارد این مشکل را خود غرب به وجود آورده و یک مشکل زیربنایی درمورد عرضه نفت نیست که مجبور به پاسخگویی به آن باشد.
محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک در ماه مارس هشدار داد هیچ ظرفیت مازادی در دنیا برای جبران تحریم صادرات نفت روسیه وجود ندارد.
اما تخمینهای ریستاد انرژی نشان میدهد اوپک بهتنهایی ظرفیت کافی برای جایگزینی صادرات روسیه به اتحادیه اروپا را دارد. عربستان، امارات، کویت و عراق رویهمرفته ۴ میلیون بشکه در روز ظرفیت مازاد تولید دارند.
این خبر از نظر عرضه خبر خوبی برای اتحادیه اروپاست، اما از نظر قیمت اینگونه نیست. اتحادیه اروپا نباید انتظار داشته باشد بتواند این ذخایر نفتی را با قیمتهای مناسب خریداری کند.
عربستان، عراق، کویت و امارات هیچ انگیزهای برای کاهش قیمت نفت خود ندارند. درعوض، تمایل دارند به روند تدریجی افزایش تولید در ائتلاف اوپک پلاس ادامه داده و از بالا رفتن قیمت نفت در بازار بهره ببرند.
درواقع، تحریم نفت روسیه توسط اتحادیه اروپا به نفع تولیدکنندگان اوپک بودهاست. درحالیکه بسیاری از تولیدکنندگان این گروه از نظر فنی نمیتوانند تولید خود را افزایش دهند، اما بالا رفتن قیمت نفت به سود آنها افزودهاست.
با توجه به رد درخواست انگلیس و آمریکا برای تولید بیشتر نفت توسط اوپک، بهنظر میرسد تصویب تحریم نفتی روسیه با تردیدهایی مواجه شدهاست. توانایی آمریکا برای جایگزینی نفت روسیه هم قطعی نیست.
بدون همکاری اوپک، اتحادیه اروپا باید این خبر بد را به شهروندانش بدهد که قیمت بنزین، دیزل و هرچیزی که توسط خودروهای دارای موتورهای احتراق داخلی حملونقل میشود، برای مدت طولانیتری گران خواهد بود.
منبع: خبرگزاری تسنیم