تاریخ: ۰۶ تير ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۶:۴۴
بازدید: ۱۵۷
کد خبر: ۲۶۴۱۶۷

سرمایه‌گذاری صنایع بزرگ در شبکه ریلی/ جذابیت توسعه ناوگان کشش برای بخش خصوصی

سرمایه‌گذاری صنایع بزرگ در شبکه ریلی/ جذابیت توسعه ناوگان کشش برای بخش خصوصی
‌می‌متالز - ضرورت دارد گام بلند راه‌آهن در جذاب‌سازی سرمایه‌گذاری در توسعه کشنده‌های ریلی و سایر بخش‌های مورد نیاز در این صنعت ادامه یابد تا اعتبارات لازم برای توسعه و بهره‌وری بیشتر شبکه ریلی، از طریق استفاده از ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری مشتریان عمده این شرکت تأمین شود.

به گزارش می‌متالز، چندی است که شبکه حمل و نقل ریلی کشور، به واسطه کمبود در تعداد کشنده‌های ریلی، با چالش مواجه شده است، چالشی که در نهایت منجر به کاهش میانگین آماده به کاری کشنده‌های موجود شده و توانایی تخصیص بهینه لوکوموتیو برای سیر در شبکه را از راه‌آهن سلب کرد است.

کاهش در تعداد کشنده‌های گرم، علاوه بر مشکلاتی که برای سیر به موقع بار‌های داخلی ایجاد کرده است، منجر به کاهش در عملکرد حمل بار شبکه ریلی کشور نیز شده است به طوری که حمل بار داخلی در شبکه ریلی که در سال ۱۳۹۷ به رکورد بالغ بر ۵۰ میلیون تن در سال رسیده بود، با افت محسوسی، در سال ۱۴۰۰ به رقم ۴۴ میلیون تن رسید.

راه‌آهن در دو سال گذشته با بحران نیروی کشش مواجه بوده است

بحران کمبود لکوموتیو در شبکه ریلی کشور، به واسطه کاهش در حمایت‌های دولتی از این صنعت و همچنین افزایش هزینه تعمیرات و تامین قطعات کشنده‌های ریلی اتفاق افتاد، به همین واسطه شرکت راه‌آهن نتوانست کشنده‌های موجود خود را به درستی تعمیر و نگهداری کند، از همین رو، در دو سال گذشته، زمین‌گیر شدن بیش از ۱۵۰ کشنده ریلی رخ داد.
‌این میزان کاهش در تعداد کشنده‌های گرم، شبکه ریلی کشور را با بحران نیروی کشش مواجه و فرآیند‌های تخصیص بهینه کشنده را پیچیده‌تر از قبل کرد.

در این باره می‌توان به حجم بالای مطالبات پیمانکاران بخش خصوصی متصدی تعمیر و نگهداری کشنده‌های ریلی که حدود ۲۰۰۰ میلیارد تومان برآورد می‌شود، اشاره کرد.

‌در چنین شرایطی، بسیاری از کارشناسان پیشنهاد دادند تا شرکت‌های فولاد ساز و صنایع عمده مشتری حمل بار توسط شبکه ریلی کشور، وارد عرصه سرمایه‌گذاری در تعمیر و نگهداری کشنده‌های موجود شوند و یا اقدام به خرید کشنده‌های جدید برای بهره برداری در شبکه ریلی کشور کنند.

این اقدام با توجه به نیاز این شرکت‌ها به حمل بار ریل پسند خود از طریق شبکه ریلی و با توجه به نیاز شرکت راه‌آهن به ناوگان جدید لکوموتیوی، به عنوان یک بازی برد برد از سوی کارشناسان مطرح می‌شود و شاید راه علاج مشکل کمبود کشنده در شبکه ریلی کشور است.

قرارداد خرید ۵۰ دستگاه کشنده داخلی توسط فولاد مبارکه

در همین اثنا، فولاد مبارکه اصفهان که به عنوان یکی از مشتریان عمده حمل بار از طریق ریل مطرح است، برای حل مشکل کمبود کشنده‌های ریلی که در نتیجه به کاهش حمل مواد اولیه برای تولید محصولات خویش می‌شد، وارد عرصه شد و قرارداد خرید ۵۰ دستگاه کشنده ریلی جدید مپ ۲۴ ساخته گروه صنعتی مپنا را امضا کرد؛ پیگیری خبرنگار فارس حاکی است تعداد هشت دستگاه از این کشنده‌های خریداری شده، پیش از پایان سال ۱۴۰۰ به فولاد مبارکه تحویل داده شد.

با این حال به واسطه اینکه شرکت راه‌آهن نمی‌توانست از کشنده‌های خریداری شده برای حمل بار فولاد مبارکه به عنوان سرمایه‌گذار اقدام کند و در شرایط کمبود لکوموتیو، امتیاز ویژه‌ای برای حمل بار این شرکت نسبت به سایر رقبا قائل شود، تفاهماتی در این‌باره معقد نشد.

هفته گذشته، اما سید میعاد صالحی طی یادداشتی در فضای مجازی خبر از تفاهم با فولاد مبارکه برای سرمایه‌گذاری در ۲۰ دستگاه کشنده جدید ساخت داخل داد و اعلام کرد: «همزمان با سفر رئیس جمهور محترم به اصفهان، تفاهمنامه با مدلی جدید بین راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران و فولاد مبارکه اصفهان امضا کردیم که شامل تامین ۲۰ لکوموتیو نو داخلی به ارزش ۱۰۰۰ میلیارد تومان و تامین اعتبار برای تعمیر برخی لکوموتیو‌های متوقف توسط فولاد مبارکه و افزایش حمل بار‌های این شرکت از سنگان و چادرملو توسط راه‌آهن است».

تصمیم منطقی راه‌آهن برای استفاده از ظرفیت فولاد‌سازان

در همین رابطه جواد راهجویی کارشناس اقتصاد حمل و نقل در گفتگو با خبرگزاری فارس اعلام کرد: این تصمیم راه‌آهن برای ورود صنعت فولاد به مبحث سرمایه‌گذاری در توسعه کشنده‌های جدید، در شرایط فعلی که شبکه ریلی کشور با بحران کمبود لکوموتیو مواجه است، تصمیمی عاقلانه بود و منافع بسیاری را برای این صنعت به دنبال خواهد داشت. راه آهن تصمیم گرفت که به عنوان بهره بردار، به جای آنکه همچون سال‌های گذشته، به دنبال افزایش دارایی‌های خود باشد، به فکر بهره‌برداری بیشتر و بهره ور کردن شبکه ریلی کشور پیش برود و از این حیث باید این اقدام را تصمیمی رو به جلو و منطقی بر شمرد.

وی افزود: در شرایطی که کمبود منابع مالی دولتی، توان خرید کشنده‌های جدید را از راه آهن سلب کرده است، نمی‌توان عملکرد شبکه را تا زمان یافتن منابع متوقف کرد و در این برهه زمانی، اتفاقا بهترین انتخاب این است که فولادسازان و صنایع عمده‌ای که خود مشتری حمل بار از طریق شبکه ریلی هستند و از سوی دیگر با بحران کمبود نقدینگی مواجه نیستند، در این راستا به سرمایه گذاری بپردازند.

ایجاد قطار کامل، بازی برد-برد

راهجویی بیان کرد: ایجاد قطار کامل برای حمل بار فولادسازان با استفاده از کشنده‌های خریداری شده توسط خود این صنایع، می‌تواند علاوه بر حل مشکل حمل بار این شرکت ها، به کاهش میزان تقاضا برای لکوموتیو‌های در اختیار شرکت راه‌آهن منتج شود و از این رهگذر، می‌توان گفت که خرید هر یک دستگاه کشنده ریلی توسط فولاد سازان و افزودن آن به شبکه ریلی کشور، معادل با آزاد شدن و اضافه شدن ظرفیت یک کشنده در اختیار شرکت راه‌آهن برای حمل بار بیشتر در شبکه ریلی است.

این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: البته این مسیری است که تازه آغاز شده است و راه‌آهن باید با جدیت، در جهت ایجاد جذابیت سرمایه‌گذاری در حوزه توسعه کشنده‌های ریلی و سایر بخش‌های مورد نیاز در صنعت حمل و نقل ریلی بکوشد تا به این واسطه اعتبارات مورد نیاز برای توسعه و بهره وری هر چه بیشتر شبکه ریلی کشور، از طریق استفاده از ظرفیت‌های سرمایه گذاری مشتریان عمده این شرکت تامین شود.

این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: بدون شک، با ایجاد شرایط مطلوب برای سرمایه‌گذاری این صنایع عمده در شبکه ریلی کشور، خود این شرکت‌ها نیز از قبل توسعه زیرساخت حمل و نقل ریلی، کاهش هزینه‌های حمل مواد اولیه و محصولات تولیدی و در نهایت، با افزایش میزان تولید به واسطه تسریع در پشتیبانی مجموعه‌های خود، به سودآوری دست پیدا خواهند کرد.

منبع: خبرگزاری فارس

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت