تاریخ: ۰۷ تير ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۰:۵۵
بازدید: ۱۴۰
کد خبر: ۲۶۴۹۰۱
سرویس خبر : آهن و فولاد

تاثیر رشد فناوری در فولاد مبارکه/ بهینه سازی در مصرف انرژی مرهون قابلیت‌های فناورانه مبارکه

تاثیر رشد فناوری در فولاد مبارکه/ بهینه سازی در مصرف انرژی مرهون قابلیت‌های فناورانه مبارکه
‌می‌متالز - روز گذشته حمله سایبری به چند شرکت فولادی از جمله فولاد مبارکه شد و این شرکت در اطلاعیه‌ای اعلام کرده این حمله تاثیری در تولید شرکت نداشته و این موضوع نشان می‌دهد که شرکت در سال‌های اخیر به سطح بالایی از فناوری رسیده است.

به گزارش می‌متالز، روز گذشته حمله سایبری به چند شرکت فولادی از جمله فولاد مبارکه شد و این شرکت در اطلاعیه‌ای اعلام کرده این حمله تاثیری در تولید شرکت نداشته و این موضوع نشان می‌دهد که شرکت در سال‌های اخیر به سطح بالایی از فناوری رسیده است و با تکیه بر همین قابلیت‌ها در مسیر خودکفایی انرژی گام برداشته است و میزان برداشت آب از رودخانه زاینده‌رود نصف شده است و هم اکنون میزان مصرف آب خام فولاد مبارکه به ازای هر تن تولید به ۲.۱ متر مکعب رسیده که با ۳ برابر شدن تولید در شرکت فولاد مبارکه از زمان راه‌اندازی کاهش برداشت داشته و با تداوم پروژه‌های کاهش مصرف آب در سال آینده این عدد به کمتر از یک درصد خواهد رسید.

با اجرای طرح‌های توسعه‌ای برای بهینه‌سازی مصرف آب در فولاد مبارکه برداشت آب فولاد مبارکه از رودخانه زاینده‌رود در سال گذشته به میزان ۴۲۸ لیتر بر ثانیه رسید که این عدد معادل ۱.۵ درصد از حوضه آبریز زاینده‌رود است و نشان می‌دهد که در مقایسه با سال ۹۹ گذشته، ۳۶ درصد از میزان برداشت فولاد مبارکه از آب رودخانه کاهش یافته است. پساب برخی از این تصفیه‌خانه‌ها در پروژه‌ای که اخیراً اجرا شده به بخش‌های دیگر فولاد مبارکه منتقل شده تا پس از تصفیه شدن، ۷۰ درصد پساب به آب کیفی مناسب برای فرایند تولید تبدیل می‌شود و قرار است به ۹۰ درصد افزایش یابد که ۱۰ درصد از این پساب نیز به عنوان آب غیر قابل استفاده برای خنک‌کاری سرباره‌ها یا ضایعات استفاده خواهد شد و به معنای این است که هیچ آبی هدر نرفته و تمام آب استفاده می‌شود.

بهینه سازی مصرف در فولاد مبارکه

هدف اصلی فولاد مبارکه از راه اندازی پروژه‌های متعدد در زمینه بازچرخانی آب و بهینه سازی مصرف از زمان راه‌اندازی تاکنون، کاهش وابستگی به آب رودخانه زاینده‌رود بوده است. فولاد مبارکه از ابتدای راه‌اندازی در کنار هریک از بخش‌های تصفیه‌خانه‌های محلی احداث شده تا آب مورد نیاز برای فرایند هر کدام از آن بخش‌ها در همان تصفیه‌خانه بازچرخانی شود و پساب هرکدام از آن‌ها به تصفیه‌خانه مرکزی منتقل شود. از این رو پروژه جمع‌آوری پساب و ایجاد تصفیه‌خانه‌های شهر‌های اطراف فولاد مبارکه و آن‌ها را توسعه داد که تاکنون این پروژه‌ها اثرات زیست‌محیطی خوبی برای منطقه داشته و از تخلیه پساب تصفیه‌خانه‌های موجود در محیط زیست جلوگیری کرده و سطح کیفی بهداشت منطقه را ارتقا بخشیده و با تکمیل تصفیه‌خانه‌هایی مستقر در شهر‌های اطراف فولاد مبارکه بهره برداری از آب با استفاده از تصفیه تا پایان سال ۱۴۰۴ به ۱۳.۵ میلیون متر مکعب آب خواهد رسید. در حال با جمع میزان پساب شهری و پساب صنعتی ۵۰ درصد از آب مورد نیاز در فرایند تولید فولاد مبارکه از طریق تصفیه پساب صنعتی و شهری تأمین می‌شود.

همچنین وزارت صنعت در تفاهمنامه ۱۰ هزار مگاواتی نیروگاه خبر داده که پیش بینی می‌شود پروژه بعدی برای افتتاح، نیروگاه شرکت فولاد مبارکه است وارد مدار تولید برق خواهد شد. در حال حاضر برق مصرفی فولاد مبارکه حدود ۱۲۰۰ مگاوات است که از دو منبع شبکه برق سراسری کشور و همچنین نیروگاه‌های داخلی فولاد مبارکه تأمین شود که ۲۰۰ مگاوات آن توسط نیروگاه داخلی و ۱۰۰۰ مگاوات از شبکه سراسری فراهم می‌گردد که با توجه به کمبود‌های موجود در زمینه تولید شبکه برق کشور که در مقاطع مختلف باعث کاهش تولید فولاد شده این بستر را به وجود آورد تا مدیران تصمیم بگیرند این شرکت نیروگاه‌های سیکل ترکیبی راه اندازی کند تا به‌منظور تأمین پایدار انرژی برق فولاد مبارکه و کاهش وابستگی به شبکه، اقدام شود از این رو قراردادی به مبلغ ۴۱۵ میلیون یورو با شرکت مپنا به‌عنوان پیمانکار پروژه منعقد شده است تا نیروگاهی در دو بخش واحد گازی به ظرفیت اسمی هریک ۳۰۷ مگاوات و یک واحد بخار به ظرفیت اسمی ۳۰۰ مگاوات ساخته شود که جمعا ظرفیت اسمی آن ۹۱۴ مگاوات دارند و از آنجایی که راندمان بالای دارند ضمن اینکه واحد بخار بدون مصرف سوخت قادر به تولید برق است گرمای حاصل از دود خروجی توربین گازی در بویلر‌های بازیافتی، بخار سوپرهیت تولید می‌کند و بخار تولیدی توربو ژنراتور بخار را به حرکت درمی‌آورد و آب کمتری نسبت به نیروگاه قبلی مصرف می‌کند، به‌طوری که مصرف ویژه آب این نیروگاه با استفاده از برج‌های خنک‌کننده هوایی حدود یک‌دهم مصرف ویژه نیروگاه موجود است که دارای برج خنک‌کننده آبی است. پیش‌بینی شده است اولین واحد گازی در بهار سال ۱۴۰۲ بتواند راه‌اندازی شود و حدود ۲۳۰ مگاوات به تولید برق کشور اضافه شود و زمان پیش‌بینی‌شده برای تکمیل کل پروژه و راه‌اندازی هر ۳ واحد نیروگاه ۳ سال در نظر گرفته شده که می‌تواند علاوه بر خودکفایی منجر شود فولاد برق تولیدی مازاد را به شبکه و یا حتی سایر شرکت‌های صنعتی بفروشد.

پروژه‌های گسترده‌ای در بخش محیط زیست

در چند وقت اخیر فولاد مبارکه پروژه‌های گسترده‌ای در بخش محیط زیست اجرا کرده و بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تمان سرمایه گذاری کرده که بر مبنای آن ساخت ۲ مخزن بزرگ ذخیره آهک ریزدانه باهدف جلوگیری از انتشار غبار آهک در هوا و ایجاد آلودگی انجام و تجهیز نوار‌های انتقال مواد به سیستم‌های پاشش آب مکانیزه هم از دیگر اقدامات شرکت فولاد مبارکه در راستای کاهش آلودگی هوا بوده است. همچنین بهینه‌سازی فرایند احتراق از اقدامات مهم فولاد مبارکه در کاهش آلودگی هوا اجرا شده که میزان کاهش مقدار مونوکسید کربن خروجی به کمتر از حد مجاز استاندارد رسیده و با ساخت و راه‌اندازی غبارگیری‌های ناحیه فولادسازی، کاهش مصرف گاز در کوره‌های پیشگرم نورد گرم با افزایش بهره‌وری کوره، اجرای فاز دوم پایش آنلاین دودکش‌ها، ساخت غبارگیر در ناحیه فولادسازی و آهن‌سازی فولاد مبارکه انجام‌شده است. همچنین در این بخش با پایش آنلاین دودکش‌های نواحی تولیدی در فولاد مبارکه در زمینه جمع‌آوری و کاهش انتشار غبار به‌منظور جلوگیری از انتشار غبار به هوا اقدام شده است.

منبع: خبرگزاری موج

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده