تاریخ: ۰۹ مرداد ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۲:۲۴
بازدید: ۱۹۲
کد خبر: ۲۶۹۲۰۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

اصلاح نظام بانکی کلید حل بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور است

اصلاح نظام بانکی کلید حل بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور است
‌می‌متالز - یک کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه دولت در ایجاد اشتغال و توسعه اقتصاد باید از شرکت‌های دانش بنیان و فناوری استفاده کند گفت:بخش زیادی از مشکلات اقتصادی از جمله رکود تورمی، افزایش ضریب جینی، ورشکستگی بنگاه‌ها و بیکاری نیازمند اصلاح نظام بانکی است.

به گزارش می‌متالز، آرمان حاجیان فرد، کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، درباره مشکلات دولت در زمینه‌های مختلف اقتصادی گفت: اصلاح نظام بانکی شاه کلید تحولات اقتصادی دولت است.

وی گفت: بخش زیادی از مشکلات اقتصادی از جمله رکود تورمی، افزایش ضریب جینی، ورشکستگی بنگاه‌ها و تعطیلی کارخانجات و بیکاری با اصلاح نظام بانکی برطرف می‌شود.

وی با اشاره به گزارش مرکزآمار درباره بیکاری گفت: طبق گزارش مرکز آمار ایران نرخ بیکاری در بهار ۱۴۰۱ با حدود ۰.۴ درصد افزایش نسبت به بهار ۱۴۰۰ حدود ۹.۲ درصد در بهار سال جاری رسیده است. تعداد بیکاران جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر است و در یک سال گذشته ۱۰۰ هزار نفر به جمعیت بیکاران اضافه شده است. یکی از شاخص‌هایی که در حین بررسی نیاز داریم، بحث نرخ مشارکت اقتصادی است که با توجه به آن مشاهده می‌کنیم که نرخ مشارکت اقتصادی دربهار ۱۴۰۱ به ۴۰.۹ درصد رسیده است که نسبت به بهار سال قبل نیم درصد کاهش داشته است؛ بنابراین می‌شد پیش بینی کرد که نرخ بیکاری دریک سال اخیر افزایش یابد.

حاجیان فرد ادامه داد: بر اساس این بررسی نرخ بیکاری جوان ۱۵ تا ۲۴ ساله با ۱.۹ درصد افزایش به ۲۴ درصد رسیده است. همچنین نرخ بیکاری ۱۸ تا ۳۵ نیز حدود ۱۶.۶ درصد است، که این نرخ‌ها نسبتاً‌نرخ‌های بالایی است. شاغلین خدمات با رشد ۵۲۶ هزار نفری، اثر مطلوبی را در کاهش بیکاری داشته است. با توجه به اینکه در حوزه‌های صنعت و کشاورزی کاهش ۶۲۸ هزار نفری را داشته ایم، به همین خاطر در مجموع شاهد یک افزایش نرخ بیکاران در کشور هستیم. در واقع فعالیت بخش خدمات باز هم موفق به حل مشکلات اشتغال در حوزه صنعت و کشاورزی را حل کند.

وی ادامه داد: مهمترین علت بخش کشاورزی با کاهش حدود ۱۱ درصدی جمعیت شاغل در این حوزه، نسبت به بهار سال گذشته بیشترین اثر را در رشد نرخ بیکاری داشته است. مهمترین علت نرخ رشد بیکاری، کاهش جمعیت شاغل در بخش کاشورزی بوده است.

این کارشناس اقتصادی افزود: قابل پیش بینی بود با توجه به همبستگی میزان بارش سالانه به تولیدات بخش کشاورزی با توجه به خشکسالی دو سال اخیر؛ این کاهش شاغلین در این بخش رخ می‌داد. به همین خاطر از طرفی به غیراز مساله خشکسالی به مواردی دیگری می‌رسیم به خاطر کاهش جمیعت شاغل در حوزه کشاورزی شده است.

حاجیان فرد گفت:یکی از موارد کاهش اشتغال اصلی کاهش نورآوری در حوزه کشاورزی و صنعت است. چرا که علی رغم نامگذاری امسال به نام سال تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین مشاهده می‌کنیم آنطور که باید کسب و کار‌های دانش بینان وارد حوزه کشاورزی و صنعت نشده اند. نیازاست حمایت‌های بیشتری صورت گیرد.

وی بیان کرد:کسب و کار‌های دانش بنیان می‌توانند اثرات خوبی در حوزه اشتغال داشته باشند. چرا که ماموریت کسب و کار‌های دانش بنیان منجربه افزایش بهره وری می‌شود. باعث کاهش هزینه تولید می‌شود، باعث افزایش ظرفیت تولید می‌شود، هر چه قدر این‌ها برای یک کسب و کار بهتر تعریف شود، بهره وری بالا رود، آن کسب و کار موفق‌تر است.

این کارشناس اقتصادی گفت: دولت تلاش‌های زیادی در حوزه کسب و کار انجام داده است. اما حضور دولت و شرکت‌های خصولتی و وابسته به نهاد‌های حکومتی در مسیر اشتغال مخل ایجاد یک فرآیند سلیم هستند. فعالین بخش کشاورزی می‌گویند که به طور مثال فلان شرکت و... که فلان بخش را حمایت می‌کند قدرت رقابت ما را بسته است چرا که بهره‌های خاص خود را دارند و قیمت گذاری دست آن‌ها است و با استفاده از ابزار‌هایی که در اختیار دارند، هزینه‌های خودر ا کاهش می‌دهند. به همین دلیل در بلند مدت کسب و کار‌های حوزه کشاورزی محکوم به فنا هستند. اولین پیشنهاد خروج تمام شرکت‌های وابسته به دولت است. تمام این شرکت‌های باید به خش خصوصی واگذار شود.

وی ادامه داد: ساز و کار‌های دولت در دریافت مالیات و تأمین سرمایه در مدیریت تأمین اجتماعی باعث ایجاد رکود در این بخش شده است. دولت وعده ایجاد یک میلیون شغل را داده که تحقق آن نیازمند اصلاح ساختار‌ها است. با استفای وزیر قبلی، وزارت کار هنوز به صورت قطعی وزیر ندارد که نیازمند توجه بیشتر است. دولت در تسری فناوری و نوآوری و حمایت از شرکت‌های دانش بنیان ضعیف عمل کرده است. اقتصاد دانش بنیان ۴ رکن اصلی را دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.

حاجیان فرد بیان کرد: در این حوزه‌ها دولت و وزارت کار و وزارت جهاد کشاورزی به خوبی عمل نکرده و به همین دلیل اثر خوبی را نمی‌بینیم. حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ اقدام خوبی بود و کمک به خروج رانت در این حوزه‌ها می‌کند. درصورتی که اقتصاد علم یکپارچه است و تمام شاخص‌ها با کمک هم می‌توانند باعث بهبود شوند، بنابراین اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی در کنار جراحی اقتصادی می‌تواند کمک کننده باشد.

وی با بیان اینکه یکی از اقداماتی که باید اصلاح شود، مدل تامین سرمایه است. درحال حاضر همه به بانک‌ها معرفی می‌شوند و تسهیلات دریافت می‌کنند، اگر آن پول کارآیی نداشته باشد، آن فرد را از مسیر خود را خارج کرده ایم افزود: دولت باید شرکت‌های تامین سرمایه را معرفی و ارائه پرداخت تسهیلات خودداری کند. باید برنامه‌های دقیق صورت گیرد. باید الگو‌های غلط را کنار بگذاریم.

کارشناس اقتصادی گفت: دولت وعده ایجاد یک میلیون شغل و مسکن را داده بود. هیچ کجای دنیا دولت خودش نقش سازنده نیست. اگر پول به این حوزه آورده شود اشتغالی که ایجاد می‌شود وابسته به اعتبار و پول دولت است. از سوی دیگر فساد به دنبال دارد. در کشور‌های پیشرفته از مدل‌های بهینه استفاده می‌شود که ما آن‌ها را در کشور نمی‌بینیم. مدل‌هایی که نیازمند هزینه کرد دولت در آن بخش نیست.

وی گفت:از سوی دیگر کشور در کمربند خشک دنیا واقع شده است و حدود ۱۱ درصد زمین‌های ما قابل کشت است و در واقع حدود ۹۰ درصد زمین‌های کشور قابل کشت نیست. شرکت‌های دانش بنیان و استفاده از فناوری باعث می‌شود این ۱۱ درصد با بهره وری کامل فعالیت کند. دولت باید در زمینه بیابان زدایی اقدام کند. خشک شدن دریاچه‌ها و تالاب‌ها زمینه خشک شدن ۱۱ درصد زمین‌های قابل کشت کشور است؛ بنابراین ضرورت دارد که مسائل محیط زیستی مورد توجه قرار گیرد. یکی از اقدامات اشتباه در حوزه کشاورزی فروش مواد اولیه به اسم صادرات است. این ۱۱ درصد باید محلی برای مدیریت غذایی کشور باشد و در آن مدیریتی که باید در حوزه کشاورزی باید انجام دهیم از چالش‌های بعدی جلوگیری کنیم.

حاجیان فرد گفت:از شرکت‌های دانش بنیان و دانش‌های کشاورزی می‌توانند مصرف آب را بهینه کنند و استفاده از کود شیمیایی را صفر کنند و بهره وری را افزایش دهند. این نگاه نیازمند این است که مجموعه دانش محور این حوزه را مدیریت کنند و یک همبستگی در این حوزه‌ها شکل گیرد. تازمانی که نگاه ما در حوزه‌های اشتغالزایی پیشرو نباشد موفق نخواهیم بود.

منبع: خبرگزاری تسنیم

عناوین برگزیده