به گزارش میمتالز، شهرستان گیلانغرب قیر طبیعی مناطق محدودی از ایران و حتی جهان را به خود اختصاص داده که این ماده در ایران به صورت خام و بیشتر برای ایزوگام مورد استفاده قرار میگیرد.
براساس برآوردهای انجام شده؛ ذخایر قطعی معادن قیر گیلانغرب ۲ میلیون تن تخمین زده شده، ولی ذخایر احتمالی قیر تا میزان ۳برابر میتواند قابل پیش بینی باشد که قیر استخراجی از معادن این شهرستان علاوه بر تامین نیازهای داخلی به کشورهای حوزه خلیج فارس بویژه امارات متحده عربی، روسیه، ترکیه و چین و دیگر کشورها صادر میشود.
اکنون ۳۵ معدن قیرطبیعی فعال با اشتغالزایی ۳۰۰ نفر به طور مستقیم و بیش از ۵۰۰ نفر به طور غیر مستقیم در این شهرستان وجود دارد که صادرات بیش از ۹۰ درصدی قیر تولیدی کشور به شکل خام است که احداث کارخانههای فناوری این محصول بویژه در مناطق مرزی و محروم نیازمند اهتمام و توجه مسوولان است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه در این ارتباط با اشاره به وجود ذخایر قیر طبیعی گیلانغرب گفت: استان کرمانشاه و به خصوص گیلانغرب بیش از ۷۰ درصد ذخایر قیر طبیعی کشور را در خود جای داده است و یکی از دغدغههای ذهنی من همواره معضل خامفروشی این ماده معدنی ارزشمند است که پس از خُرد کردن (که همراه با آلودگی زیست محیطی است) به خارج از کشور و عمدتا چین صادر شده و پس از فرآوری، محصول نهایی با چند برابر قیمت به ایران و سایر کشورهای دنیا صادر میشود.
«بهزاد باباخانی» افزود: پس از بررسی مشخص شد برای تکمیل زنجیره ارزش این محصول در استان کرمانشاه باید چند اقدام مهم انجام داد که اولین اقدام این است که به دلیل ماهیت این ماده و فرآوری آن باید فضای فیزیکی مستقل و جدا از سایر صنایع پیش بینی کرد.
وی اظهار داشت: موضوع دیگر دانش فنی فرآوری آن است که اکنون در اختیار چند کشور معدود قرار دارد و سومین اقدام نیز جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی برای فرآوری قیر طبیعی است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه گفت: بر این اساس برنامه ریزی در سه حوزه مورد اشاره در حال انجام است و در مرحله اول ایجاد ناحیه صنعتی تخصصی قیر طبیعی در شهرستان گیلانغرب از سال گذشته پیگیری شد و پس از طی مراحل اداری در آخرین جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه استان در ۱۳ مرداد ۱۴۰۱ ایجاد این ناحیه مصوب شد و استان اکنون مجوز یک ناحیه صنعتی تخصصی قیرطبیعی دارد که بزودی زیرساخت آن توسط شهرکهای صنعتی استان مهیا خواهد شد.
باباخانی اضافه کرد: در فاز دوم با پیگیری استاندار کرمانشاه مذاکراتی با "ایمیدرو" برای انجام تحقیقات در زمینه فرآوری قیرطبیعی صورت گرفته و پژوهشگاه وابسته به ایمیدرو به زودی استارت این کار را خواهد زد.
وی ادامه داد: در کنار اقدامات ایمیدرو استفاده از ظرفیت سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای انتقال تکنولوژی بشدت مورد توجه و پیگیری است و از طرفی دیگر در تلاش هستیم از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان و فناور در این زمینه استفاده شود.
باباخانی ادامه داد: یک مورد موفق فرآوری قیرطبیعی از سال گذشته توسط یک شرکت دانش بنیان استان کرمانشاه برای تولید کربن فعال مورد نیاز صنایع کشور در حال انجام است که بزودی خبرهای خوبی از آن خواهیم شنید.
وی گفت: فرآوری قیر طبیعی از ضرورتهای اقتصاد استان کرمانشاه است که جذب سرمایه گذار برای آن در اولویت برنامه حوزه اقتصادی قرار دارد.
هم اکنون ۱۱ واحد فرآوری تولید پودر بیتومین از قیر طبیعی این معادن در شهرستان گیلانغرب ایجاد شده و ۱۳۲ نفر نیز در این بخش مشغول به کار هستند و سالیانه بیش از ۶۰ هزار تن قیر طبیعی در این شهرستان تولید میشود.
۹۰ درصد ذخایر قیر طبیعی استان کرمانشاه و بیش از ۷۵ درصد ذخایر قیر طبیعی (بیتومین) کل کشور در شهرستان گیلانغرب وجود دارد.
گیلانغرب در غرب کرمانشاه بیش از ۷۲هزار تن جمعیت دارد.
منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) کرمانشاه