تاریخ: ۲۵ مرداد ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۴:۱۴
بازدید: ۱۹۳
کد خبر: ۲۷۰۷۷۲
سرویس خبر : خودرو و قطعه سازی

برجام چه تاثیری بر بازار خودرو می‌گذارد؟ / منتظر افت ۴۰ درصدی قیمت‌ها باشیم؟

برجام چه تاثیری بر بازار خودرو می‌گذارد؟ / منتظر افت ۴۰ درصدی قیمت‌ها باشیم؟
‌می‌متالز - مذاکرات وین پس از مدت‌ها تعلیق، در هفته‌های اخیر از سر گرفته شد. بامداد امروز نیز ایران پاسخ خود را به متن پیشنهادی اتحادیه اروپا تحویل داد. برخی منابع از موافقت مشروط ایران با این متن خبر داده‌اند. یکی از بازار‌هایی که مدتی است در انتظار نتیجه مذاکرات وین، در رکود به سر می‌برد، خودرو است. برجام چه تاثیری بر این بازار می‌گذارد؟

به گزارش می‌متالز، ایران بامداد امروز، سه‌شنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۱، پاسخ کتبی خود را به متن پیشنهادی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به طور رسمی تحویل داده است. هر چند، اخبار از موافقت مشروط ایران با این متن حکایت می‌کنند، ولی هنوز نتیجه مذاکرات هسته‌ای هنوز مشخص نیست. آیا می‌توان به خروج بازار خودرو از رکود در این شرایط امیدوار بود؟

سناریوی‌های مختلف برجامی و تاثیر بر بازار خودرو

اکنون سه سناریو برای آینده مذاکرات وین متصور است. هر کدام از این حالت‌ها چه تاثیری بر بازار خودرو دارند؟

۱- پایان خوش مذاکرات

سناریوی نخست این است که برجام احیا شود و مذاکره‌کنندگان به نتیجه قطعی برسند. امیرحسن کاکایی، کارشناس صنعت خودرو در این باره گفت: با توجه به این که حدود شش ماه است که بازار خودرو در رکود به سر می‌برد، اگر نتیجه مذاکرات مثبت شود، قیمت دلار به صورت موقتی کاهش پیدا می‌کند. این کاهش قیمت می‌تواند باعث افت ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت خودرو‌های خارجی شود. قیمت خودرو‌های داخلی نیز اندکی کاهشی می‌شود، اما این کاهش خیلی جدی نخواهد بود.

او ادامه داد:، اما نباید انتظار داشت اگر برجام امضا شود، همه چیز ناگهانی تغییر کند و اصلاح شود. بلافاصله پس از مشخص شدن نتیجه مذاکرات، یک شوک روانی به بازار وارد می‌شود. در ابتدا شرایط بازار به طور موقتی مطلوب خواهد بود، اما ادامه روند معاملات و رونق اقتصادی، به کیفیت توافق بستگی دارد.

۲- شکست گفتگو‌ها

سناریوی دیگر برای گفتگو‌های برجامی این است که مذاکرات به طور قطعی شکست بخورد و پرونده آن با نتیجه منفی بسته شود. کاکایی در این باره بیان کرد: می‌توان گفت اگر نتیجه برجام به طور قطعی منفی شود، بازار به هم می‌ریزد و قیمت‌ها روند افزایشی را پیش می‌گیرند.

او افزود: بسیاری از برنامه‌های دولت برای رونق بخشیدن به تولید کشور به نتیجه مذاکرات و قیمت دلار گره خورده و شکست برجام مسیر بازار‌ها را به سمت دیگری می‌برد.

کاکایی با اشاره به اینکه شکست مذاکرات و صعود قیمت دلار می‌تواند تقاضا را برای سرمایه‌گذاری در صنعت خودرو افزایش دهد گفت: وجود تورم بالا در کشور می‌تواند تقاضا را برای خرید خودرو به منظور سرمایه‌گذاری افزایش دهد که این اتفاق به اقتصاد کشور ضربه می‌زند.

۳- تداوم شرایط بلاتکلیفی

سومین سناریویی که برای نتیجه مذاکرات محتمل است، ادامه روند فعلی آن، یعنی نوعی بلاتکلیفی است. کاکایی ضمن اشاره به اینکه ادامه روند عادی مذاکرات با احتمال بالای شکست می‌تواند تا حدودی باعث رونق بازار شود گفت: هم اکنون انتظار مردم برای نتیجه مذاکرات موجب توقف خرید و فروش‌ها شده است. اما ادامه روند فعلی می‌تواند باعث آغاز دوباره خرید و فروش‌ها جدای از بحث قیمت‌ها در بازار شود.

وی همچنین بیان کرد: با ادامه این روند تا پایان سال، ممکن است حتی تا حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد تورم داشته باشیم. در نتیجه خودرو‌های معمولی تا پایان سال افزایش قیمت را تجربه می‌کند، ولی اینکه خریداری باشد یا نه هنوز مشخص نیست.

منبع: تجارت نیوز

عناوین برگزیده