تاریخ: ۳۰ مرداد ۱۴۰۱ ، ساعت ۰۰:۰۸
بازدید: ۲۶۶
کد خبر: ۲۷۱۳۴۱
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

«سشمال» در پیشگاه تحلیل

«سشمال» در پیشگاه تحلیل
‌می‌متالز - بررسی شرکت‌های سیمانی، به دلیل در دسترس بودن و ملموس‌بودن اطلاعات فروش و نرخ فروش، همیشه مورد توجه تحلیلگران مالی بوده است و برآورد سود خالص سال‌های آتی و ارزش فعلی شرکت‌های سیمانی می‌تواند فرصت‌های سرمایه‌گذاری خوبی را به ارمغان بیاورد.

«سشمال» در پیشگاه تحلیل

به گزارش می‌متالز، از آنجا که در سیمان شمال و سایر شرکت‌های سیمانی، هزینه سربار جزو هزینه‌های مهم بهای تمام‌شده است و بخش عمده آن را تشکیل می‌دهد، همواره میزان افزایش نرخ سیمان در شرکت‌های این صنعت، موضوعی قابل بحث بوده و حواشی زیادی را برای سیمانی‌ها به وجود آورده است؛ چرا که می‌تواند حاشیه سود این شرکت‌ها را دستخوش تغییر کند. در سیمان شمال نیز پیش‌بینی مصرف و نرخ گاز سوخت و برق می‌تواند تاثیر چشمگیری بر ارزندگی این شرکت‌ها بگذارد.

شرکت سیمان شمال در تاریخ ۲۰/ ۰۶/ ۱۳۳۳ به صورت سهامی‌عام تاسیس شد و در ۳۰ شهریور همان سال، در اداره ثبت شرکت‌ها به ثبت رسید. شرکت سیمان شمال جزو شرکت‌های قدیمی این صنعت به حساب می‌آید. این شرکت واحد فرعی شرکت سرمایه‌گذاری و توسعه صنایع سیمان به شمار می‌رود و مالکیت نهایی آن برعهده بانک ملی است. مرکز اصلی شرکت سیمان شمال در تهران و کارخانه‌های آن در کیلومتر ۳۶ جاده آبعلی واقع شده است. این شرکت علاوه بر تولید سیمان، عملیات اکتشاف، استخراج و بهره‌برداری از کلیه معادن موردنیاز این صنعت، از قبیل سنگ‌آهک، خاک‌رس، سنگ‌آهن، سیلیس و... را هم بر عهده دارد.

شرکت سیمان شمال دارای سه‌واحد تولیدی است که واحد ۶۰ تنی تولید کلینکر سیمان‌سفید سال ۱۳۲۴ به بهره‌برداری رسید و در سال ۱۳۹۲ به دلایل زیست‌محیطی، متوقف شد. واحد تولید ۲۰۰ تنی سیمان‌سفید نیز که در سال ۱۳۴۹ به بهره‌برداری رسید، در سال ۱۳۹۴ و باز هم به دلایل زیست‌محیطی به تعطیلی کشانده شد. در حال حاضر واحد ۴ هزار تنی تولید سیمان خاکستری در این شرکت مشغول فعالیت است که این واحد در سال ۱۳۸۶ و به طور رسمی در سال ۱۳۸۷ به بهره‌برداری رسید. به لحاظ نیروی انسانی، تعداد کارکنان شرکت سیمان شمال در سال ۱۴۰۰، ۴۸۵ نفر بود که ۷۹ نفر آن‌ها کارکنان شرکت‌های خدماتی، ۳۷۵ نفر کارکنان قراردادی و چهار نفر کارکنان رسمی شرکت هستند.

فروش

از آنجا که هدف غایی هر واحد تولیدی و صنعتی، فروش و در نهایت کسب سود حاصل از فروش است، ابتدا به بررسی میزان و مبلغ فروش شرکت سیمان شمال می‌پردازیم. درآمد حاصل از فروش شرکت در سال ۱۴۰۰، حدود ۳۵۱ میلیارد تومان بود که نسبت به سال ۹۹ با افزایش ۴۰ درصدی روبه‌رو شد. طبق گزارش‌های شرکت، دلیل افزایش درآمد، افزایش نرخ محصول سیمان خاکستری بوده است؛ به طوری که نرخ متوسط سیمان خاکستری پاکتی در سال ۱۳۹۹ از ۲۴۵‌هزار تومان به‌ازای هر تن به ۴۵۰‌هزار تومان به‌ازای هر تن در سال ۱۴۰۰ رسید. نرخ سیمان خاکستری فله نیز از ۲۰۳‌هزار تومان به‌ازای هر تن در سال ۱۳۹۹ به ۳۴۶‌هزار تومان به‌ازای هر تن رسید. میزان فروش سیمان‌سفید در سال ۱۴۰۰، یک‌میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان بود که حدود یک‌میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان آن بهای تمام‌شده است. حاشیه سود ناخالص ناشی از فروش سیمان سفید در این شرکت حدود ۸‌درصد است. این در حالی است که شرکت در سال ۱۳۹۹ از محل فروش این محصول، حاشیه سود ناخالصی معادل منفی ۳‌درصد به دست آورده بود. فروش سیمان خاکستری نیز، به میزان ۳۴۹ میلیارد تومان بوده که شرکت در سال ۱۴۰۰، از محل فروش این نوع سیمان، حاشیه سود ۳۶ درصدی را کسب کرده که نسبت به سال ۹۹ با تغییر همراه نبوده است.

مجموع تولید سیمان در سال ۹۷، به ۸۳۷‌هزار تن و در سال ۹۸، با افزایش ۴۵ درصدی به ۲ میلیون و ۵۵‌هزار تن رسید. دلیل افزایش تولید و درآمد در شرکت‌های سیمانی در سال ۹۸ افزایش قیمت دلار و تورم‌های شدید در آن دوران بود. در سال ۹۹ افت تولید ۴۷ درصدی، میزان تولید را در این شرکت به یک‌میلیون و ۶۹‌هزار تن کاهش داد. در سال ۱۴۰۰ نیز تولید ۹۱۰‌هزار تنی سیمان محقق شد که با توجه به روند موجود انتظار می‌رود، میزان تولید در سال ۱۴۰۱، همچنان با افت اندکی همراه باشد.

با بررسی روند نسبت تولید به فروش در شرکت سیمان شمال، برآورد می‌شود، شرکت در سال‌جاری نیز فروشی معادل تولید پیش‌بینی‌شده داشته باشد. این میزان فروش در سال ۱۴۰۱، احتمالا حدود ۸۵۰‌هزار تن خواهد بود. «سشمال» در چهارماه ابتدایی سال ۱۴۰۱، به طور متوسط ماهانه ۷۰‌هزار تن سیمان خاکستری تولید کرده است. با وجود کاهش میزان تولید و فروش در تیرماه به دلیل افزایش ناگهانی نرخ سیمان، میزان درآمد شرکت، ۵‌درصد نسبت به خردادماه افزایش یافته است.

نرخ فروش

نرخ فروش سیمان خاکستری شرکت سیمان شمال در سال ۹۷، ۱۲۲‌هزار تومان به‌ازای هر تن بوده که با افزایش ۳۳ درصدی در سال ۹۸، به ۱۶۳‌هزار تومان به ازای هر تن رسیده است. در سال ۹۹ نیز با همین میزان افزایش، قیمت فروش این محصول به ۲۲۰ هزار تومان به‌ازای هرتن نزدیک شده است. نرخ سیمان سفید نیز در این سال‌ها با افزایش حدود ۲۰ درصدی همراه بوده که به دلیل توقف تولید از سال‌های ۹۲ و ۹۴ و فروش بسیار پایین آن مورد توجه تحلیلگران مالی قرار نمی‌گیرد.

نرخ فروش سیمان خاکستری شرکت سیمان شمال، در دوماه ابتدایی سال ۱۴۰۱، حدود ۵۰۰‌هزار تومان به ازای هر تن بود که با افزایش ۱۸ درصدی در خردادماه به ۵۹۰‌هزار تومان رسید. این شرکت در تیرماه با افزایش ناگهانی نرخ فروش، هر تن سیمان خاکستری خود را به قیمت ۸۵۰‌هزار تومان فروخت. به‌طور میانگین در چهارماه ابتدایی سال، شرکت سیمان شمال این محصول را به قیمت ۵۴۶‌هزار تومان فروخته است. به‌منظور پیش‌بینی نرخ هشت‌ماهه این شرکت، می‌توان از نرخ فروش آخرین ماه یعنی ۸۵۰‌هزار تومان استفاده کرد. سیمان سفید نیز در دوماه ابتدایی سال‌جاری، یک‌میلیون و ۱۳۶‌هزار تومان به‌ازای هر تن، معامله شده است. شرکت سیمان شمال در تیر و خرداد سال‌جاری این محصول را به فروش نرسانده است.

بهای تمام‌شده

بهای تمام‌شده در شرکت‌های سیمانی، ساختار متفاوتی با سایر شرکت‌ها دارد. در شرکت‌های سیمانی، سربار مهم‌ترین بخش بهای تمام‌شده است که تحلیلگران مالی به آن توجه می‌کنند؛ چرا که هزینه سوخت در بخش سربار، بیشترین اهمیت را در بهای تمام‌شده دارد. شرکت سیمان شمال پیش‌بینی کرده است که در سال مالی آینده، به دلیل قطعی مکرر گاز، میزان مصرف مازوت را افزایش می‌دهد؛ به‌طوری که در اطلاعیه‌ای میزان مصرف مازوت را در سال ۱۴۰۱، ۸ میلیون و ۹۳۰‌هزار لیتر، در نظر گرفته است. همچنین برای نرخ گاز صنایع سیمانی سقفی تعیین شد تا نرخ گاز این صنایع از ۵۰۰ تومان تجاوز نکند. همچنین برای تولید هر تن سیمان در این صنعت، حدود ۱۰۰ مترمکعب گاز طبیعی و ۱۲۰ کیلووات ساعت برق مصرف می‌شود.

پس از سربار و هزینه سوخت، مواد اولیه این شرکت در صدر توجه تحلیلگران قرار دارد. به‌منظور محاسبه میزان مصرف مواد اولیه، به ضریب مصرف هر یک از مواد اولیه برای تولید یک‌تن سیمان نیاز داریم. مهم‌ترین مواد اولیه این شرکت، سنگ‌آهک است که برای تولید یک‌تن سیمان ۴/ ۱ تن سنگ‌آهک مصرف می‌شود. پیش‌بینی می‌شود در سال ۱۴۰۱، حدود یک‌میلیون و ۳۲۰‌هزار تن سنگ آهک مصرف شود. نرخ این ماده سالانه به طور متوسط بین ۳۵ تا ۴۰‌درصد افزایش داشته و برآورد شرکت از این نرخ، ۳۷‌هزار تومان به‌ازای هر تن است. نرخ خرید این ماده در سه‌ماه ابتدایی سال ۳۶‌هزار و ۲۰۰ تومان بود که می‌توان با تقریب نسبتا خوبی، همین نرخ را برای کل سال ۱۴۰۱ در نظر گرفت. از آنجا که صنعت سیمان، صنعت کارگری است، برای محاسبه حقوق و دستمزد مستقیم و غیرمستقیم بخش سربار در سال‌جاری، از افزایش نرخ مصوب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تبعیت می‌شود. سایر اقلام سربار و هزینه‌های اداری، عمومی و فروش، با افزایش سطح عمومی قیمت‌ها افزایش می‌یابند؛ در نتیجه برای برآورد این اقلام در سال‌های آتی از نرخ تورم استفاده می‌شود.

سرمایه‌گذاری‌ها

شرکت سیمان شمال، ۱۷‌درصد سیمان مازندران را در اختیار دارد که از محل سرمایه‌گذاری در این شرکت در سال منتهی به ۳۰/ ۰۹/ ۱۴۰۰، ۲۰ میلیارد تومان درآمد کسب کرده است. شرکت سیمان غرب یکی دیگر از زیرمجموعه‌های «سشمال» است که شرکت سیمان شمال، مالکیت ۵‌درصد آن را برعهده دارد و از این محل، ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان، درآمد به دست آورده است. ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان از سود تقسیمی شرکت سیمان داراب نیز سهم «سشمال» شده است. سیمان قائن و اردبیل و آهک آذرشهر که مجموعا ۶‌درصد از این دو شرکت تحت مالکیت «سشمال» است، مجموعا ۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان سود تقدیم «سشمال» کردند. پیش‌بینی می‌شود، سیمان مازندران ۲۲۱ تومان، سیمان غرب ۳۰۸ تومان، سیمان داراب ۲۵۶ تومان، سیمان قائن ۸۲۱ تومان و سیمان ساروج بوشهر ۱۱۶ تومان به ازای هر سهم در سال مالی آینده، سود تقسیم کنند.

بررسی کوتاه اقلام ترازنامه‌ای

دریافتنی‌های تجاری در سال ۱۴۰۰، مبلغ ۳۱ میلیارد تومان بوده که نسبت به سال ۱۳۹۹، با افت ۵۰ درصدی همراه بوده است. کاهش دریافتنی‌های تجاری می‌تواند نشانه خوبی برای کاهش نسیه‌فروشی و درآمد‌های نقدی در این شرکت باشد. بهتر است برای درک بهتر این موضوع دریافتنی‌های تجاری شرکت با درآمد‌های عملیاتی آن را مقایسه کنیم. در سال ۹۹ دریافتنی‌های تجاری حدود ۲۵‌درصد میزان فروش بوده، درصورتی که در سال ۱۴۰۰ این نسبت به ۸‌درصد کاهش پیدا کرده است. همچنین پیش‌پرداخت‌های تجاری از ۲۲ میلیارد تومان در سال ۹۹ به ۱۹ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ کاهش پیدا کرده است. از طرف دیگر پرداختنی‌های تجاری در سال ۱۴۰۰، ۷۸ میلیارد تومان بوده که نسبت به سال ۹۹ با افزایش ۳۰ درصدی همراه شده است. افزایش در پرداختنی‌های تجاری، به معنی افزایش خرید نسیه مواد اولیه و در واقع تامین مبلغ سرمایه درگردش شرکت از محل تامین‌کنندگان تجاری شرکت است.

«سشمال» در پیشگاه تحلیل

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده