تاریخ: ۰۶ بهمن ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۲:۰۴
بازدید: ۱۸۲
کد خبر: ۲۷۲۱۱
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

«صنعت سیمان» توانمند در گذر از تحریم

می متالز - صاحب‌نظران صنعت سیمان، فعالیت این بخش را به منزله یکی از شاخص‌های توسعه در کشورها به شمار می‌آورند و در ایران نیز این صنعت در شمار یکی از ۷ صنعت راهبردی معرفی شده است.
«صنعت سیمان» توانمند در گذر از تحریم

به گزارش می متالز، صنعت سیمان ایران، بهمن امسال هشتاد و پنجمین سال از عمر خود را پشت‌سر می‌گذارد اما همچنان تحت تاثیر سیاست‌های ناپایدار برای حضور در بازارهای بین‌المللی قرار دارد و نظام قیمت‌گذاری آن برخلاف اصل عرضه و تقاضاست.

 

ادامه توسعه صنایع سیمانی

آمارهای منتشرشده انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان نشان می‌دهد شمار کنونی کارخانه‌های سیمان کشور به ۷۴ واحد رسیده و تعدادی دیگر از کارخانه‌های دارای مجوز نیز در دولت دوازدهم وارد مدار خواهند شد.
سید محمد اتابک رئیس هیات مدیره انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان به تازگی این صنعت را یکی از ۷ صنعت راهبردی در کشور به شمار آورده که ظرفیت تولید آن به ۸۶ میلیون تن رسیده است. به گفته وی، در ۷۴ کارخانه سیمان، ۹۶ خط تولید فعال است که طول عمر ۴۷ خط کمتر از ۱۰ سال برآورد می‌شود.

 

صنعتی با قابلیت گذر از موانع تحریم

بهمن ماه در حالی به استقبال آغاز چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی می‌رویم که در این سال‌ها، سیاست‌های تحریمی غرب همواره به عنوان یکی از ابزارهای ضد جمهوری اسلامی مورد استفاده بوده و در سال‌های اخیر، این تحریم‌ها تشدید شده‌‌ و صنایع مختلف را مورد هدف قرار داده‌اند.
اتابک معتقد است، صنعت سیمان در صورت توجه و رفع برخی موانع، از پس تحریم‌ها برخواهد آمد.
جعفر سرقینی، معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز معتقد است: معدن و صنایع معدنی کمترین آسیب را در تحریم‌ها دیده و خواهد دید و هیچ تحریمی صنعت سیمان را متوقف نخواهد کرد.

 

بودجه‌های عمرانی و تاثیر آن بر صنعت سیمان

پیشینه عملکردی دولت‌ها نشان می‌دهد که هنگام افت درآمدها، نخستین بخشی که قربانی می‌شود، طرح‌های عمرانی است و متعاقب آن روند تولید در صنعت سیمان در مخاطره تعطیلی یا کاهش میزان تولید کارخانه‌ها قرار می‌گیرد.
برپایه آمارهای موجود که حاکی از تولید ۶۰ میلیون تن سیمان در سال گذشته است، با توجه به توانمندی این بخش، اکنون ۶۵ تا ۷۰ درصد ظرفیت، فعال و بقیه در شرایط کنونی خالی است.
اتابک درباره شرایط کنونی کارخانه‌های سیمان گفته است: کاهش مصرف داخلی، کاهش بودجه‌ها و نبود برخی پروتکل‌ها با کشورهای همسایه برای استفاده از سیمان تولیدی، از جمله موضوع‌هایی است که باعث شده از ظرفیت کارخانه‌های تولید سیمان کمتر استفاده شود.

 

صادرات به ۱۷ کشور

دست‌اندرکاران صنعت سیمان براین باورند که چنانچه کارخانه‌های سیمان با ظرفیت کامل فعالیت کنند، سالانه به ازای بیش از ۸۰ میلیون تن تولید، امکان صادرات با ارقام ۲۰ تا ۳۰ میلیون تنی وجود دارد اما بازارهای بین‌المللی نیز امروز رویکرد متفاوتی نسبت به صادرات این بخش دارند.
عبدالرضا شیخان دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان ایران بر پایه آمارهای عملکرد ۹ ماهه امسال، خبر از صادرات ۱۲ میلیون تن سیمان به ۱۷ کشور جهان داده است.
به گفته وی، واحدهای تولیدکننده سیمان در پایان سومین فصل سال، ۴۱ میلیون تن سیمان تولید کردند که نسبت به سال گذشته، تغییر قابل توجهی نداشت.

 

پیش‌بینی افزایش ۲ میلیون تنی ظرفیت

فعالان صنعت سیمان پیش از این خواستار آن شده بودند که وزارت صنعت، معدن و تجارت بدون هماهنگی با این انجمن، اقدام به صدور مجوز برای ایجاد واحد جدید سیمانی نکند اما این موضوع کمتر مورد توجه قرار گرفته، به‌گونه‌ای که اکنون طرح‌های مختلف تولید سیمان در دست اجراست و پیش‌بینی می‌شود در سال ۱۳۹۸ وارد مدار تولید شود.
جعفر سرقینی هفته گذشته به اجرای چند طرح سیمانی اشاره کرد و گفت این طرح‌ها اکنون بیش از ۳۵ درصد پیشرفت دارند و انتظار می‌رود سال آینده ۲ میلیون تن به ظرفیت تولید سیمان کشور افزوده شود.
به گفته وی، ایران امروز بیش از ۲ درصد ظرفیت تولید سیمان جهانی را دارد و امسال مصرف داخلی این ماده به ۴۸ میلیون تن می‌رسد، میزان صادرات نیز به حدود ۱۴ میلیون تن خواهد رسید.
سرقینی مرداد امسال از موافقت این وزارتخانه با افزایش ۱۲ درصدی نرخ سیمان خبر داده بود و این افزایش بها را برای ۲ سال گذشته (۹۶ و ۹۷) عنوان کرد که بر مبنای آن سالانه ۶ درصد افزایش، محاسبه و اجرایی شده است.
به گفته وی، این افزایش ۱۲ درصدی مشمول همه اقلام سیمان تولیدی بود که از سوی کارخانه‌ها اجرا شد.
کارشناسان صنعت سیمان، میانگین مصرف سیمان به ازای هر متر مربع واحد مسکونی را ۲.۵ تا ۴ کیسه تخمین می‌زنند و برای ۱۰۰ متر مربع حدود ۴۰۰ کیسه سیمان نیاز داریم؛ برآورد می‌شود برای این کیسه‌های سیمان حدود ۴ میلیون تومان هزینه شود، بنابراین کمترین میزان هزینه در ساختمان‌سازی، مربوط به سیمان است.

عناوین برگزیده
محمدیاسر طیب‌نیا، مدیرعامل فولاد مبارکه در آیین امضای فاز اول قرارداد‌های احداث کارخانه تبدیل هماتیت به مگنتیت به روش RHF و پایلوت توسعه فناوری استحصال معادن کم‌عیار به روش بستر سیال (SMR):

فولاد مبارکه در حوزه تکنولوژی‌ها و فناوری‌های نوین می‌تواند یک دنبال‌کننده هوشمند باشد