تاریخ: ۲۴ شهريور ۱۴۰۱ ، ساعت ۰۱:۱۵
بازدید: ۱۹۳
کد خبر: ۲۷۴۳۶۶
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
معامله‏‏‌گران گواهی سکه به فاز احتیاطی وارد شدند و خرید‌ها با نرخی کمتر از ارزش بنیادی ثبت شد

بی‏‏‌اعتمادی بازار مالی کالایی به صعود ارزی

بی‏‏‌اعتمادی بازار مالی کالایی به صعود ارزی
‌می‌متالز - صعود نرخ ارز در بازار آزاد ظرف روز‌های ابتدایی هفته جاری، زمینه رشد قیمت گواهی سکه، افزایش ارزش صندوق طلا و مثبت‌شدن جریان ورود نقدینگی به بازار مشتقه بورس‌کالا را مهیا کرد. با وجود این، همچنان احتیاط در رفتار معامله گران گواهی سکه نسبت به معامله گران سکه در بازار فیزیکی به چشم می‌خورد، به نحوی که در بازه زمانی یک‌هفته‌ای میانگین نرخ فروش گواهی‌های سکه حدود ۵/ ۱ تا ۲‌درصد کمتر از ارزش بنیادی آن بود. درواقع، فعالان بازار مالی با تجربه نوسانات متعدد نرخ ارز، احتمال عقبگرد قیمتی در نرخ ارز را داده و در معاملات خود جانب احتیاط را دارند.

قرمزپوشی بازار‌های مالی و مشتقه پس از ثبت بازده مثبت هفتگی

به گزارش می‌متالز، نرخ آزاد ارز از ابتدای هفته جاری با احتمال بی نتیجه‌ماندن مذاکرات احیای برجام مجددا وارد مسیر رشد قیمت شد و این موضوع زمینه سبزپوشی بازار‌های مالی و مشتقه در بورس‌کالای ایران را فراهم کرد. به این ترتیب، جریان ورود نقدینگی به بازار مشتقه بورس‌کالای ایران نیز پس از چند هفته کاهشی‌بودن، مجددا روز سه‌شنبه هفته جاری افزایشی شد. البته این روند روز چهارشنبه با عقبگرد نرخ ارز در بازار داخل معکوس شد، به نحوی که از سویی بازار گواهی سپرده سکه طلا قرمزپوش شد و از سوی دیگر مجددا نقدینگی از صندوق‌های طلا با سررسید مهر و آذرماه خارج شد.

در معاملات گواهی طلای سرخ و زرد ورق برگشت

در حالی که صعود نرخ ارز به کانال ۳۰ هزار و در ادامه ۳۱‌هزار تومانی در هفته جاری، زمینه رشد بهای گواهی‌های سپرده طلا را فراهم کرده بود، مجددا از نرخ این گواهی‌ها کاسته شد. به این ترتیب اواسط روز چهارشنبه ۲۳ شهریور، تابلوی گواهی‌های سکه در بازار مالی بورس‌کالا قرمزپوش شد و در همین زمان گواهی طلای سرخ وضعیتی معکوس داشت. در حالی که افزایش نرخ ارز ظرف چهار روز ابتدایی هفته به افزایش ارزش گواهی‌های زعفران در بازار مالی بورس‌کالا منجر نشده بود، اواسط روز چهارشنبه ۲۳ شهریور، تابلوی معاملات این گواهی‌های کالایی سبزپوش شد و بالاخره گواهی طلای سرخ به مسیر رشد قیمت بازگشت. عقبگرد اندک بهای آزاد ارز در بازار داخل در ساعات ابتدایی دیروز زمینه ساز افت نرخ گواهی‌های سکه بود؛ اما گواهی‌های زعفران که در روز‌های قبل، از این سیگنال مثبت تاثیر نپذیرفته بودند، به آن واکنش نشان ندادند. در عین حال، در شرایط کنونی، میانگین بهای گواهی‌های زعفران در بازار مالی بورس‌کالا در کف قیمتی خود پس از روز‌های ابتدایی سال‌جاری قرار دارد، بنابراین مثبت‌شدن محدود قیمتی در این روز را می‌توان تنها فاصله گیری اندک گواهی زعفران از کف قیمت ۶ ماهه و درواقع اصلاح نرخ ارزیابی کرد. بخش قابل‌توجهی از عقبگرد بهای گواهی زعفران به پیش‌بینی رشد برداشت محصول زعفران در سال‌جاری زراعی و کاهش تقاضای داخلی و صادراتی آن بازمی‌گردد.

معامله گران گواهی سکه، سنگر احتیاط را حفظ کردند

بازگشت نرخ ارز به کانال ۳۰ هزار و ۳۱‌هزار تومانی ظرف یک‌هفته اخیر، زمینه صعود بهای سکه در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران را فراهم کرد. احتمال بروز اختلال در مذاکرات احیای برجام ظرف روز‌های پایانی هفته قبل باعث شد تا نرخ ارز در بازار آزاد، پس از تجربه نوسان محدود قیمتی ظرف دوهفته اخیر، مجددا در شروع هفته جاری افزایشی شود. در حالی که کشور‌های اروپایی اعلام کردند ایران از فرصت روابط دیپلماتیک خود استفاده نکرده و عنوان کردند، در حالی که به توافق نزدیک بودیم، ایران مسائل جداگانه‌ای را دوباره باز کرد، درخواست اخیر تردید‌هایی جدی در قصد ایران برای رسیدن به نتیجه موفقیت آمیز درباره برجام ایجاد کرد. البته این بیانیه از سمت سخنگوی وزارت امور خارجه پاسخ داده شد و وی به سه کشور اروپایی صادر‌کننده این بیانیه توصیه کرد، به جای ورود به فاز تخریب روند دیپلماتیک، برای ارائه راه حل به‌منظور پایان‌دادن به اختلاف‌نظر‌های معدود باقی مانده نقش فعال تری ایفا کنند.

افزایش نرخ ارز در بازار آزاد زمینه صعود سکه در بازار فیزیکی تا ۱۴ میلیون و ۸۶۰‌هزار تومان را در روز سه شنبه ۲۲ شهریور فراهم کرد؛ اما آخرین اظهارنظر‌های مقامات ایرانی در غروب روز سه شنبه مبنی بر متعهد ماندن ایران به تعهدات برجامی باعث شد تا نرخ آزاد ارز در ساعات ابتدایی روز چهارشنبه ۲۳ شهریور کاهشی شود و سکه در بازار فیزیکی نیز از سقف قیمتی خود در ۵۰ روز اخیر یعنی پس از نهم مردادماه عقب نشست.

معامله گران گواهی سکه نیز در این روز، متاثر از سیگنال کاهش بهای سکه در بازار فیزیکی و نرخ ارز، معاملات خود را با نرخی کمتر از روز قبل انجام دادند، به نحوی که در زمان تنظیم این گزارش، میانگین نرخ فروش گواهی‌های سکه در بازار مالی بورس‌کالا نسبت به نرخ بازگشایی کاهش ۵/ ۱ درصدی داشت و تا ۱۴۴‌هزار تومان عقب نشست.

احتیاط، عنصر ثابت معاملات گواهی سکه ظرف هفته‌های اخیر بود. حتی در شرایطی که ظرف هفته جاری، بهای سکه و گواهی آن به مسیر رشد قیمتی بازگشت، همچنان معامله گران گواهی سکه خرید‌های خود را در فاز احتیاطی و با نرخی کمتر از ارزش بنیادی انجام دادند. به شکل بنیادی، ارزش هر گواهی سکه برابر یک‌صدم ارزش نرخ معاملاتی آن در بازار فیزیکی است. البته قیمت معامله گواهی سکه در بازار مالی بورس‌کالا و براساس توافق طرفین معامله تعیین می‌شود و می‌تواند در نرخی بالاتر یا پایین‌تر از ارزش بنیادی قرار گیرد. بهای گواهی سکه همراستا با نرخ بنیادی آن در هفته اخیر افزایشی شد؛ اما فعالان این بازار عمدتا معاملات خود را با نرخی حدود یک تا ۲‌درصد کمتر از ارزش بنیادی انجام دادند؛ این موضوع می‌تواند به معنی انتظار عقبگرد قیمتی میان این بخش از معامله گران بازار مالی کشور باشد. البته در شرایط کنونی و ظرف روز‌های اخیر مجددا حباب سکه رشدی قابل ملاحظه داشت. در زمان تنظیم این گزارش، حباب سکه طرح جدید موسوم به سکه امامی در بازار فیزیکی به ۲ میلیون و ۸۰‌هزار تومان رسید؛ درواقع ۱۴‌درصد نرخ فروش سکه در بازار فیزیکی حباب است. البته برخی فعالان بازار این حباب را انتظار فعالان بازار از نرخ واقعی ارز نیز ارزیابی می‌کنند.

نوسان طلای جهانی در مرز ۱۷۰۰ دلاری

در شرایط کنونی، طلای جهانی در مرز ۱۷۰۰ دلار نوسان دارد، بنابراین بازار داخلی سکه فعلا در کوتاه‌مدت از بازار جهانی، سیگنال مثبت نمی‌گیرد. داده‌های تورمی آمریکا برای ماه اوت بیشتر از انتظار اقتصاددانان شرکت‌کننده در نظرسنجی رویترز و با رشد ۳/ ۸ درصدی نسبت به اوت سال گذشته اعلام شد؛ این در حالی بود که اقتصاددانان شرکت‌کننده در نظرسنجی رویترز رقم ۱/ ۸‌درصد را برای رشد شاخص قیمت مصرف‌کننده برآورد کرده بودند. البته میزان رشد تورم سالانه برای ماه اوت نسبت به رشد تورم سالانه ماه ژوئیه کمتر بود که برخی تحلیلگران این موضوع را داده مثبتی ارزیابی کردند. با وجود این، میزان تورم ماه اوت نسبت به ماه قبل (ژوئیه) بازده مثبت ۱/ ۰ درصدی داشت. افزایش تورم، احتمال تشدید سیاست انقباضی از سوی فدرال‌رزرو را تشدید کرد و باعث شد بهای اونس طلای جهانی با واهمه از افزایش بیشتر نرخ بهره به هزار و ۷۰۴ دلار عقب نشینی کند. جلسه بعدی فدرال‌رزرو روز‌های ۲۰ و ۲۱ سپتامبر برگزار می‌شود و برای میزان رشد بعدی نرخ بهره در این جلسه تصمیم گرفته می‌شود.

با توجه به بالا ماندن تورم آمریکا برای ماه اوت، احتمال تصویب افزایش ۵۰ تا ۱۰۰ واحدی نرخ بهره در این جلسه وجود دارد. این موضوع در کوتاه‌مدت با صعود ارزش شاخص دلار آمریکا زمینه افت طلای جهانی را فراهم می‌کند؛ اما بالا ماندن تورم جهانی در بلندمدت باعث صعود طلا به‌عنوان دارایی امن در زمان بحران می‌شود.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده