به گزارش میمتالز، لاله احرامی روز دوشنبه با بیان اینکه نمکهای غیراستاندارد به صورت غیرمجاز تهیه میشوند افزود: این دسته از نمکها بدون نظارت دستگاههای اجرایی از جمله معاونت غذا و دارو، در شرایط غیر بهداشتی، بدون فرایند تصفیه و غنی سازی تولید میشوند که مصرف این نمکها بدلیل عوارضی که در پی دارند به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
وی با هشدار در خصوص مصرف نمکهای غیر استاندارد عوارض مصرف آن را شامل، کمبود ید، وجود ناخالصیهای فراوان، نمک دریا ذکر کرد و گفت: کمبود ید هنوز یک مشکل بهداشت عمومی در جهان محسوب میشود و اکنون تعدادی از کشورها از جمله ایران توانستهاند با افزودن ید به نمک این مشکل را حل کنند.
به گفته این کارشناس، نمونه برداری از نمک کارخانهها از اقدامات وزارت بهداشت و معاونتهای غذا و داروی سراسر کشور برای پایش ید است که درصورت لزوم، اقدامات قانونی نیز انجام میشود و از طرفی نمک خوراکی با کیت (دستگاه) یدسنج، اندازهگیری میشود.
احرامی با اشاره به اینکه عوارض کمبود ید طیف وسیعی از عقبماندگیهای ذهنی، اختلال در تکلم، نابینایی، ناشنوایی و ... را در برمیگیرد افزود: علاوه بر آن بروز این کمبود در دوران بارداری موجب ابتلای کودک به عقبماندگی ذهنی و جسمی همچنین کاهش امتیاز بهره هوشی کودک شده و سلامت کشور به خطر میافتد.
مدیرنظارت و ارزیابی فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی استان زنجان یادآور شد: بررسیهای آزمایشگاهی نشان داده است نمکهای غیر استاندارد سرشار از فلزات سنگین و ناخالصیهایی همچون سرب، آرسنیک و کادیوم، جیوه، سنگ گچ، سولفات کلسیم و سایر ناخالصیها بوده که دستهای از این ناخالصیها سرطان زا هستند.
وی اظهار داشت: عرضه و مصرف نمک دریا بدون پروانه ساخت بدلیل وجود ناخالصیهای محلول و غیر محلول در آب شامل سرب، ارسنیک و گچ، نداشتن ید و بدلیل عدم انجام فرایند تصفیه توصیه نمیشود.
این کارشناس ادامه داد: بر این اساس فروش نامناسب و فلهای نمکها در عطاریها که با ادعای داروییبودن به فروش میرسد، نه تنها هیچ اثر مناسبی بر سلامتی ندارد بلکه برای سلامتی مضر و خطرناک نیز میباشد، زیرا وجود این ناخالصیها علاوه بر ایجاد ناراحتیهای کلیوی و کبدی، موجب میشود که شوری نمک کمتر احساس شده و همین امر موجب مصرف بیشتر نمک میشود.
مدیر نظارت و ارزیابی فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی استان زنجان توجه به برچسب نمک ها، بهترین راه احل انتخاب در این خصوص بیان کرد و گفت: بهترین نمک محصولی است که دارای مشخصه تصفیه تبلور مجدد بوده و رنگ آن بطور کامل سفید و دانه بندی آن کروی شکل، یددار، دارای شماره پروانه ساخت و تولید شده در کارخانجات معتبر باشد.
وی توصیه کرد، توجه به اطلاعات مندرج بر روی بسته بندی نمک در هنگام خرید یکی از راههای انتخاب صحیح نمک مصرفی است.
احرامی یکی از مشخصات نمکهای تصفیه شده خوراکی برای مصرف کنندگان، درج واژه "نمک تصفیه شده یددار" اعلام کرد و افزود: توصیه میشود در هنگام خرید به شماره پروانه ساخت، تاریخ تولید و انقضاء و سایر مشخصات از جمله نام و آدرس واحد تولیدی نمک بر روی بسته بندی نمک توجه شود.
مدیرنظارت و ارزیابی فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی استان زنجان خاطرنشان کرد: افزایش مصرف نمکهای غیر استاندارد و بدون ید موجب افزایش این عوارض در انسان میشود و استفاده از نمکهای یددار، از جمله مهمترین و آسانترین روشهای پیشگیری از اختلالات تیروئید است.