به گزارش می متالز، در حالی که براساس گزارش والاستریتژورنال تازهترین خبر از اجرای ساز و کار مالی اتحادیه اروپا نشان می دهد بهدلیل اختلاف در مذاکرات گروه ۴ و جدال ایتالیا و اسپانیا دیروز جمعبندی مربوط به SPV اعلام نشد که هایکو ماس؛ وزیر خارجه آلمان گفته است: کانال ویژه مالی اروپا با حضور فرانسه، آلمان و انگلستان در آستانه راهاندازی قرار دارد و در ابتدا مبادلات کالاهای انسانی را پوشش خواهد داد. به گفته ماس آلمان در ماههای گذشته با انگلیس و فرانسه و سایر شریکان اتحادیه اروپا برای تشکیل ساز و کار ویژه مالی همکاری کرده و سه کشور در آستانه اجرای آن برای تسهیل تجارت با ایران هستند. براین اساس این ساختار در ابتدا مبادلات کالاهای انسانی را پوشش خواهد داد و هدف اروپا ضمانت این است که تجارت تحریمنشده توسط آمریکا را میتوان حفظ کرد و ابزار مناسبی برای انجام پرداختهای بینالمللی وجود خواهد داشت
اختلاف ایتالیا و اسپانیا مربوط به مذاکرات دو ماه پیش چهار کشور اروپایی با ایران در خصوص یمن بوده و ایتالیا خواستار اشاره به این گفتوگوها بود اما اسپانیا بهدلیل عدم حضور در مذاکرات، از اشاره به آن حمایت نمیکند. جالبترین نکته درباره بیانیه اتحادیه اروپا در خصوص ایران نه واژهپردازیهای آن بر سر SPV است و نه جدالهای کماهمیت بر سر مذاکرات گروه چهار کشور بلکه لحن آن درباره برنامه موشکی ایران است که برخی کارشناسان معتقدند احتمالا در بیانیه اروپا اعلام خواهد شد که درباره اقدامات موشکی ایران نگرانیهای جدی وجود دارد. بنابراین برخی معتقدند سردرگمیهای زیادی درباره جمعبندی ایران، اتحادیه اروپا و SPV وجود دارند. البته ایران همواره نسبت به بحث توانمندیهای موشکی خود به صراحت اعلام کرده:مواضع دفاعی و توان نظامی کشور قابل مذاکره نیست و آن را حق مسلم صلح آمیز خود میداند.
در همین حال گفته شده بیانیه جمعبندی اتحادیه اروپا درباره ایران، جدا از سازوکار ویژه مالی است که گفته میشود ثبت آن امروز اعلام خواهد شد. اتحادیه اروپا ادعا کرده هدف از ایجاد این ساختار، دور زدن تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران و تسهیل مراودات تجاری با تهران است. بهرام قاسمی؛ سخنگوی وزارت امورخارجه ایران همزمان با هشدار جدی آمریکا به کشورهای اروپایی برای راهاندازی مکانیزم ویژه مالی تاکید کرده: منتظر میمانیم تا SPV، رسما توسط اروپا اعلام شود. قرار بر این بود که سفیران دولتهای اتحادیه اروپا این طرح را روز دوشنبه در بروکسل بررسی کنند و به گفته دو دیپلمات، ممکن است اگر تمامی ۲۸ کشور موافقت کنند به زودی ارایه شود.