تاریخ: ۱۸ مهر ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۲:۰۵
بازدید: ۱۸۵
کد خبر: ۲۷۶۳۰۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

عطش جامعه برای دریافت تسهیلات بانکی با نرخ بهره ۲۰- درصدی

عطش جامعه برای دریافت تسهیلات بانکی با نرخ بهره ۲۰- درصدی
‌می‌متالز - عضو مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان این که نرخ واقعی بهره در کشور منفی ۲۰ درصد است گفت این مسئله عطشِ شدیدی را برای دریافت تسهیلات بانکی در جامعه ایجاد کرده است.

به گزارش می‌متالز، محمد جمور با بیان این که هر سیاستی در اقتصاد منجربه ضرر برخی و سود عده‌ای دیگر می‌شود، گفت: با افزایش نرخ بهره بین بانکی و سپرده‌ها نوعی تورم در اقتصاد پدید می‌آید؛ یعنی افزایش نرخ سپرده‌ها سرعت گردش پول را در جامعه کاهش می‌دهد و تورم ناشی از فشار تقاضا را تا سطح اندکی کنترل می‌کند.

جمور توضیح داد: از طرفی افزایش نرخ سود سپرده و تسهیلات برای تولید تورم زا خواهد بود و هزینه تولید را افزایش می‌دهد، ولی در اقتصادِ متعارف هم این دعوا‌ها وجود دارد و وقتی می‌خواهند سیاستی انقباضی را اعمال کنند، می‌دانند که در کوتاه مدت ممکن است وضعیت تولید را به خطر بیاندازد.

وی افزود: منافعِ کنترل تورم در کشور خیلی بیشتر از این هاست و لذا کفه ترازو به سمت کنترل تورم سوق پیدا می‌کند.

این کارشناس حوزه پول و بانک در بخشی دیگر از سخنان خود به تفاوتِ اقتصاد فعلی کشور با دیگر اقتصاد‌های متعارف در سایر کشور‌ها پرداخت و گفت: اگر صرفا به ابزار‌هایی نظیر نرخ سود بانکی و نرخ سپرده متکی باشیم، شکست می‌خوریم؛ چراکه وضعیت شبکه بانکی ما مناسب نیست و ناتراز است.

هرچند با افزایش نرخ سود بانکی، این نرخ برای سود تسهیلات هم فزونی می‌گیرد، اما با افزایش سود، هزینه بانک هم بالا می‌رود و بانک باید آن را بپردازد و از طرفی هزینه‌هایی که به بانک باز نمی‌گردد، بالاست و منجر می‌شود درآمد بانک متناسب نباشد و آمار‌ها نیز چنین روندی را نشان می‌دهد.

جمور معتقد است اگر ناترازی بانک هرچه زودتر اصلاح نشود، نمی‌توان از ابزار نرخ بهره استفاده کنیم، ولی اگر دولت عزمی جدی داشته باشد و ناترازی شبکه بانکی را دنبال کند، مشکل حل خواهد شد.

این عضو مرکز پژوهش‌های مجلس در مصاحبه با رادیو گفتگو، با بیان این که سرریزِ نرخ بهره بین بانکی، نرخِ سپرده و تسهیلات را تغییر می‌دهد، گفت: نرخ بهره نباید کاهش پیدا کند و حتما باید برنامه‌ای جدی از سوی دولت برای اصلاح شبکه بانکی و ناترازی بانک‌ها دنبال شود.

جمور ابراز امیدواری کرد اگر اصلاح ناترازی در کنار نرخ بهره و کسری بودجه از سوی دولت دنبال شود، در سال‌های آینده نرخ تورم کاهش می‌یابد.

وی در خصوص این که اظهار نظر که امروز نرخ بهره ۲۰ و تورم ۴۰ درصد است و نباید افزایش پیدا کند، حرف دقیقی نیست؛ چون نرخ بهره واقعی منفیِ ۲۰ درصد می‌باشد که به معنی آن است که عطشِ شدیدی برای دریافت تسهیلات ایجاد کرده ایم و حتی غیر تولیدکنندگان نیز متمایل به دریافت تسهیلات هستند که با در نظر گیریِ تورم ۴۰ درصد، برایشان سودآور است.

منبع: خبرگزاری تسنیم

عناوین برگزیده