به گزارش میمتالز، محمدیاسر طیبنیا، مدیرعامل فولاد مبارکه، ضمن اعلام خبر تولید فولاد زنگنزن (stainless steel) گفت: تولید این نوع فولاد به روش ریختهگری مداوم برای نخستین بار در منطقه غرب آسیا توسط فولاد مبارکه پس از تولید موفقیتآمیز فولاد API مخصوص تولید لولههای انتقال نفت و سیالات در محیطترش و تولید فولاد الکتریکی موردنیاز تولید موتورهای الکتریکی، ژنراتورها و ترانسفورماتورها، حماسه دیگری است که به دست پولادمردان بلندهمت ناحیه فولادسازی و ریختهگری مداوم این شرکت خلق شد.
وی با بیان اینکه با کسب این موفقیت ایران به جمع معدود تولیدکنندگان فولاد زنگنزن دنیا پیوست ادامه داد: هرچه تحریمها در حوزه اقتصاد و صنعت در سالهای اخیر بیشتر شد، کارکنان جهادگر فولاد مبارکه با عزمی راسختر و منسجمتر از همیشه تلاش کردند با تولید روزافزون انواع گریدهای خاص و محصولات فولادی تحریمها را بیاثر کنند و اجازه ندهند صنایع پاییندست با مشکل مواجه شوند.
طیبنیا اظهار داشت: علیرغم اینکه طراحی اولیه ناحیه فولادسازی و ریختهگری مداوم فولاد مبارکه بهمنظور تولید فولادهای ساختمانی و کمآلیاژ پایهگذاری شده است، از ماهها قبل با توجه به تنوع و کاربرد فولادهای خاص در صنایع مختلف دنیا، شرکت فولاد مبارکه استراتژی خود را مبنی بر تنوع حداکثری سبد محصولات با تولید فولادهای خاص و با ارزشافزوده بالاتر قرار داد، بهگونهای که بتوان با تولید حداکثری انواع فولادهای خاص، نیاز صنایع داخلی را تأمین و از خروج ارز از کشور جلوگیری کرد.
مدیرعامل فولاد مبارکه تصریح کرد: همچنانکه پیشازاین نیز تأکید کردهایم، با توجه به نیاز و کشش بازارهای داخلی و جهانی، در مواقعی باید تمرکز را بر کمیت و حجم حداکثری تولید و در مقاطعی بر کیفیت محصولات و تولید فولادهای کیفی و خاص گذاشت تا برای ذینفعان و اقتصاد کشور ارزشافزوده حاصل گردد.
وی کسب این موفقیت ارزشمند را که میتواند آغاز راه تولید ورقهای زنگنزن در کشور باشد به همه کارکنان فولاد مبارکه و صنعت فولاد کشور تبریک گفت و خاطرنشان کرد: با تغییراتی که همکاران ما در ناحیه فولادسازی و ریختهگری مداوم در ساختار خطوط تولید ایجاد کردند، تولید این نوع فولاد در شرکت بدون سرمایهگذاری و اضافه کردن تجهیزات جدید و یا ایجاد خط مخصوص میسر شد و این موفقیت محکی بود برای کارشناسان و خبرگان ناحیه جهت برداشتن قدمهای بزرگتر در تولید فولادهای خاص، بهخصوص فولاد زنگنزن.
در همین زمینه غلامرضا سلیمی معاون بهرهبرداری فولاد مبارکه گفت: ناحیه فولادسازی و ریختهگری مداوم بهعنوان خط مقدم تولید گریدهای خاص در سالهای اخیر، اقدام به اصلاح خطوط تولید و تجهیزات، کسب دانش فنی لازم و تولید گریدهای ویژه کرده است.
وی در تشریح چگونگی بازطراحی ماشین ریختهگری برای دستیابی به قابلیت این نوع فولاد ادامه داد: مدیران و کارشناسان متخصص داخلی ناحیه با تشکیل تیمهای کاری متخصص در قسمتهای مختلف کوره، متالورژی ثانویه و ریختهگری مداوم شرایط موجود و الزامات اصلی در تولید گریدهای فولاد زنگنزن را بررسی و روش تولید فولاد گرید ۴۰۹ را در کورههای قوس الکتریکی، کورههای پاتیلی، واحد RH و ماشین ریختهگری طراحی و آماده اجرا کردند.
وی جلوگیری از اکسیداسیون کروم و کنترل خصوصیات سرباره حاصل از ذوب فروکروم را یکی از چالشهای تولید این نوع فولاد برشمرد و گفت: با توجه به نوع کورههای قوس که از نوع EBT یا تخلیه از کف است، با طراحی متناسب فرآیند کوره، ذوب مذکور با بازدهی کروم بالاتر از ۹۸ درصد در پاتیل تخلیه و به واحد متالورژی ثانویه ارسال شد. چالش بعدی برای تولید فولاد زنگنزن در ناحیه فولادسازی و ریختهگری مداوم فولاد مبارکه استفاده از واحد RH جهت آمادهسازی ذوب بهجای واحد VOD است که خوشبختانه با تمهیدات در نظر گرفتهشده از سوی همکاران، این چالشها بهخوبی مدیریت شد.
سلیمی تصریح کرد: با کسب این موفقیت ارزشمند، از این پس امکان تولید بسیاری از گریدهای فولادی پرآلیاژ در فولاد مبارکه میسر شده و میتوان به درخواست مشتریان زیادی که این قبیل محصولات را سفارش میدادند، پاسخ مثبت داد.
قاسم خوشدلپور، مدیر ناحیه فولادسازی و ریختهگری مداوم فولاد مبارکه نیز ضمن ابراز خرسندی از کسب این موفقیت ارزشمند که با تلاش بیشائبه همکاران ناحیه به دست آمد، خاطرنشان کرد: در بیشتر شرکتهای بزرگ تولیدکننده فولادهای زنگنزن آمادهسازی ذوب در واحد VOD انجام میپذیرد و استفاده از واحد RH چالشهای زیادی را در پی دارد، اما کارشناسان خبره ناحیه موفق شدند ذوب مذکور را طبق استاندارد آماده و جهت ریختهگری به واحد ریختهگری مداوم ارسال کنند.
وی ادامه داد: با توجه به طراحی و ساختار ماشینهای ریختهگری شرکت، ریختهگری فولاد زنگنزن چالش بسیار بزرگی بود که با انجام پروژههای مختلف قبلی بر روی ماشینهای ریختهگری ازجمله تبدیل قالب ۷۰۰ میلیمتری ماشین ۴ به قالب ۹۰۰ میلیمتری و طراحی خنککاری ثانویه تختالهای با ضخامتهای ۲۵۰ و ۳۰۰ میلیمتری در ماشینهای ریختهگری که همگی به دست همکاران متخصص و دانشپژوه ناحیه اجرا گردید، دانش فنی طراحی ریختهگری گریدهای مختلف فولادی نیز در ناحیه نهادینه شد.
خوشدلپور در بخش دیگری از سخنان خود برش فولاد زنگنزن تولیدی بهوسیله مشعل برش را از دیگر معضلات تولید این نوع محصول دانست و تصریح کرد: با تمهیدات صورتپذیرفته، روش برش فولاد زنگنزن طراحی و تجهیزات مربوطه نصب گردید و پولادمردان ناحیه فولادسازی و ریختهگری مداوم موفق شدند اولین فولاد زنگنزن را در منطقه غرب آسیا به روش ریختهگری مداوم تختال تولید کنند.
به گفته مدیر ناحیه فولادسازی و ریختهگری مداوم فولاد مبارکه، تولید گریدهای دیگر زنگنزن و تولید انبوه آنها در نقشه راه تنوع و گسترش تولیدات ناحیه فولادسازی و ریختهگری مداوم قرار دارد و امیدواریم این موارد با توکل به خداوند متعال و حمایتهای همیشگی تیم مدیریت عالی فولاد مبارکه و تلاش همکاران ناحیه و در راستای حرکت بهسوی ایرانی قوی، هرچه زودتر محقق گردد.
وی خاطرنشان کرد: پیش از این نیز فولادهای زنگنزن به شکل مقاطع در کشور تولید شده است؛ اما تولید تختال زنگنزن به روش ریختهگری مداوم که امکان تولید ورق این محصول را امکانپذیر ساخته است، برای نخستین بار است که در کشور توسط فولاد مبارکه انجام میشود.
وی در بخش پایانی سخنان خود از تلاش، همدلی و همکاری واحدهای متالورژی و روشهای تولید، ناحیه فولاد سبا، واحدهای خرید مصرفی، یدکی، مواد اولیه، برنامهریزی تولید و تلاشگران دانشی ناحیه فولادسازی و ریختهگری مداوم و تیم معاونت و مدیریت شرکت در حمایت از اجرای این پروژه تشکر و قدردانی کرد.
منبع: فولاد مبارکه اصفهان