به گزارش میمتالز، محمد خیری، کارشناس بازار سرمایه مطرح کرد: در بازار سرمایه ریسکهای مختلفی از جمله کمبود گاز برای شرکتهای سیمانی و فولادی در زمستان، کمبود برق برای شرکتهای فولادیها در تابستان و سقف نرخ خوراک پتروشیمیها تاثیرات منفی بر صنایع پر ارزش بازار سهام بر جای میگذارد. با این وجود شرکتها در بازار سهام از نظر ارزش و عملکرد ماهانه معقول هستند و این امر منجر به ارزشمند شدن بازار سرمایه برای سرمایهگذاری شده است. بازار سرمایه در مقایسه با دیگر بازارهای مالی برای سرمایهگذاری مزیتهایی را دارد، اما مشکلات آن خارج از سیستم داخلی شرکتها است.
وی افزود: ریسکهای سیستماتیک در ابتدا از بدنه دولت رخ میدهد، دولتی فعالیت دارد که هیچ یک از ارکان آن برای بازار سرمایه ارزشی قائل نیستند. وزارتخانه بدون توجه به قیمت اعلامی خود شرکت متانولی را به سمت زیان دهی هدایت میکند، با این حال باز هم بر عملکرد خود پافشاری دارد، به عبارتی اهمیتی برای بورس قائل نیستند. در این بین بیشتر شرکتهای پتروشیمی سهامدار عمده دولتی دارند، اما باز هم تصمیمات به شکلی است که منجر به زیان آنها میشود.
خیری تبیین کرد: برای واریز ۱۱ همت به صندوق تثبیت بازار سرمایه عملکرد به صورتی است که این مبلغ قسط بندی شده و ۵۰۰ الی ۶۰۰ میلیارد تومان واریز میشود که کفاف بازار سهام را نمیدهد. البته راه حل این نیست و مداخلات دولت همیشه منجر به ریزش بازار سهام شده است. در شرایط فعلی سرمایهگذاران بازار سهام را خوش قیمت میدانند و با فروش ملک اقدام به خرید سهام میکنند، مسکن افزایش ۳ برابری به خود دیده در صورتی که سهام ریزش ۷۵ درصدی را تجربه میکند.
وی ادامه داد: بازار سهام گاهی بسیار خوش بین و گاهی بسیار بد بین است، در بدبینی پایینتر از میانگین معامله میشود. راهحلی را برای بهبود شرایط نمیتوان پیشنهاد کرد، چراکه در کل دنیا بازار سرمایه از درون خود را ترمیم میکند. با توجه به تمام عوامل و ریسکها، به قدری بازار سهام ریزش دارد که به شرط دخالت نکردن دولت، خرید سهام از جانب مردم شروع میشود.
این فعال بازار سرمایه گفت: به نظر میرسد بازار ۲۰ الی ۳۰ هزار واحد دیگر نزول را تجربه میکند و دورهی فرسایش را درجا میزند، ولی در انتها ارزندهترین بازار همین بازار سرمایه است. بازار سهام در ارزندگی به سر میبرد، اما ترسهایی از جنس خارجی در آن وجود دارد. باید گفت بازار سهام در مقایسه با دلار بسیار خوش قیمت است و در این بین بازار مسکن نسبت به دلار در حباب به سر میبرد.
خیری در پایان به بورس نیوز گفت: برخی صنایع بزرگ ریسکهای خود را پذیرفتهاند، از طرفی به نظر میرسد دیگر دلیل بهبود بازار سهام مشخص شدن بودجه سال بعد است، چراکه چندان نگاه منفی نسبت به بازار ندارد. در چنین شرایطی صنایع تک سهمی مانند حمل و نقل، پخش، صنعت غذا، فولادیها و سنگ آهنیها میتوانند از پیشتازان سوددهی تا انتهای سال باشند.
منبع: بورس نیوز