به گزارش میمتالز، دهم آبان ۱۴۰۱ نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان، به همراه یک هیات اقتصادی-سیاسی وارد تهران شد. سفری که به عقیده کارشناسان میتواند زمینهساز توسعه و گسترش روابط اقتصادی ایران و ارمنستان شود.
آنطور که ابراهیم رئیسی، رئیس دولت، در نشست خبری با پاشینیان اعلام کرد، روابط تجاری دو کشور طی چند ماه اخیر رشد ۴۳ درصدی را به ثبت رساند. اما رئیسی در عین حال از هدفگذاری سه میلیارد دلاری در تجارت با ارمنستان خبر داد.
نخست وزیر ارمنستان با اشاره به اینکه در مذاکرات با رئیسی زمینههای گسترش روابط اقتصادی و سیاسی دو کشور را موردبررسی قرار دادهایم، عنوان کرد: بخش قابلتوجهی از مذاکرات در مورد روابط اقتصادی و بالا بردن حجم مبادلات تجاری و یافتن راهحلهایی برای توسعه همکاریها در زمینه انرژی، کشاورزی، زیرساختها و مدیریت منابع آبی بود که باید پس از جمعبندی مذاکرات بهطور جدی از سوی مسوولان مربوطه ایران و ارمنستان پیگیری شود.
در جریان سفر نخست وزیر ارمنستان به ایران، یک یادداشت تفاهم همکاری میان دو کشور در بخش انرژی منعقد شد. این تفاهمنامه در راستای تمدید قرارداد گازی از طریق تهاتر گاز با برق به امضا بود.
با امضای این قرارداد تهاتر گاز ایران با برق ارمنستان تا سال ۱۴۰۹ تمدید میشود. اکنون ایران یک میلیون مترمکعب گاز به ارمنستان صادر میکند که در راستای آن قرار است صادرات گاز ایران به این کشور به دو برابر شود.
طبق آماری که از سوی مرکز پژوهشهای مجلس منتشر شد، میزان واردات برق ایران از ارمنستان در فاصله سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹حدود ۲۵۰ درصد افزایش یافت و از ۳۲۶ میلیون کیلووات ساعت به یک میلیارد و ۱۳۶میلیون کیلووات ساعت رسید.
جمعیت سه میلیون نفری ارمنستان شاید برای بسیاری از فعالان اقتصادی جذاب نباشد. اما در مقایسه با روسیه میتوان بازار کشور ارمنستان را قابلتوجه و رقابتی دانست. در حال حاضر صادرات ایران به ارمنستان حدود ۳۰۰ میلیون دلار است. اما صادرات ۷۰۰ میلیون دلاری ایران به روسیه با توجه به جمعیت ۱۴۶ میلیون نفری این کشور میتواند نظرها را برگرداند.
ایران یکی از واردکنندگان گوشت از ارمنستان است. ارمنستان با توجه به مراتعی که دارد در حوزه پرورش دام و طیور توانسته در بخش صادرات گوشت گرم موفق عمل کند. از همین رو ایران در این سالها یکی از واردکنندگان گوشت از این کشور بوده است.
صنعت و معدن از دیگر زمینههای مورد علاقه ایران و ارمنستان برای تجارت است. اما توفیق خاصی در زمینه حاصل نشده است. یکی از طرحهایی که در سال گذشته مطرح شد، ایجاد شهرکهای صنعتی مشترک بین ارمنستان و ایران بود.
حال با گذشت حدود یک سال خبری از اجرایی شدن این طرح نیست. این در حالی است که پیشبینی میشد با اجرای این طرح ارزش تجاری ایران و ارمنستان به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار برسد.
یکی از طرحهای به زمره طرحهای مسکوت ایران و ارمنستان پیوست و هنوز از اجرایی شدن آن خبری نیست، تولید مشترک دارو بین دو کشور است. در مرداد سال جاری بود که ارمنستان از علاقه کشور متبوع خود جهت حضور شرکتهای دارویی و تجهیزات پزشکی ایرانی در ارمنستان و تولید مشترک دارو و تجهیزات پزشکی خبر داد.
صادرات خودرو به ارمنستان یکی از اهداف تجاری ایران بود، که با توجه به بازار کمجمعیت این کشور اتفاق قابلتوجهی در این زمینه رغم نخورد. البته چندی پیش علیرضا پیماننیک، رئیس سازمان توسعه تجارت، از سفارشگذاری ۲۰۰ دستگاه خودرو توسط ارمنستان خبر داد.
هر چند این میزان صادرات خودرو به ارمنستان درخور توجه نیست. اما رئیس سازمان توسعه تجارت از ایجاد خط تولید مشترک خودرو ایران و ارمنستان باهدف صادرات به کشورهای حوزه اوراسیا نیز خبر داد.
گفتنی است که عمده اقلام صادراتی ما سیمان، رب، انواع میوه، لوله و پروفیل، اوره، انواع مواد پلیمری، کاشی و سرامیک قیر و سایر اقلام بوده است.
منبع: تجارت نیوز