به گزارش میمتالز، عبدالله اوتادی، عضو هیات مدیره اتحادیه مشاوران املاک اظهار کرد: وی افزود: یکی از ویژگیهای بازار مسکن آن است که با نوسان نرخ ارز گران میشود، اما با کاهش آن به عقب بر نمیگردد و حتی اگر نرخ ارز ریزش کند قیمت مسکن کاهش نمییابد و تنها بازار وارد یک رکود کوتاه یا بلندمدت میشود.
عضو اتحادیه مشاوران املاک خاطرنشان کرد: در بسیاری از بازارها عرضه و تقاضا تعیینکننده قیمتها است. بازار مسکن نیاز به سرمایه بالاتری نسبت به ارز، طلا یا سپرده بانکی دارد، اما در این بازار هم هنگام هیجانات بازار ارز شاهد حضور خریدارانی هستیم که با وجود افزایش قیمت مسکن تمایل به خرید دارند.
وی با بیان اینکه مردم در بازار افزایشی هم عطش خرید داشته و در بازار مسکن نیز همین شرایط حاکم است، عنوان کرد: در شرایط ارز ۳۷ هزار تومانی هم مردم تمایل به خرید دارند و تماسها با دلالان ارزی برای خرید ارز آزاد افزایش یافته است.
عضو اتحادیه مشاوران املاک با اشاره به مشکلات تولید مسکن در کشور تصریح کرد: دولت وعدههایی برای ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال ارایه داد، اما در تحقق آن ناکام بود. با گذشت بیش از یک سال و اندی از آغاز این برنامه چهارساله یک واحد از واحدهای نهضت ملی مسکن به مالکان تحویل نشده است.
وی به مشکلات ساخت مسکن توسط مالکان شخصی یا انبوهساز یا سازندگان حرفهای مسکن اظهار کرد: صدور پروانه ساخت، مجوزها و سایر مراحلی که باید طی شود تا کار ساخت مسکن توسط مالکان شخصی یا تولیدکننده مسکن وارد مراحل اجرایی شود طاقتفرسا و زمانبر است.
اوتادی عنوان کرد: به طور معمول نرخ مصالح ساختمانی در شرایط افزایش نرخ ارز با رشد مواجه میشود به طور مثال اکنون شاهد هستیم که در یک بازه زمانی یک هفته اخیر، نرخ یونولیت از۸۰ هزار تومان به ۴۸۰ هزار تومان افزایش یافته است.
وی افزود: سیمان، فولاد و بسیاری از مصالح ساختمانی از زمان تغییرات دوباره نرخ ارز با افزایش قیمت مواجه شدهاند. این موضوع برنامهریزیهای تولیدکنندگان را به هم میریزد و حتی ممکن است حاشیه سود ساخت مسکن را بسیار کاهش دهد. این شرایط ممکن است قیمت مسکن را با جهشهای آتی مواجه کند.
اوتادی عنوان کرد: قیمتهای کنونی در بازارمسکن براساس نرخهایی است که با قیمتهای تمام شده قبلی ساخته شده است و ممکن است در همسانسازی با نوسانهای نرخ ارزشاهد رشد بیشتر قیمتها در بازار مسکن مواجه باشیم.
عضو هیات مدیره اتحادیه مشاوران مسکن خاطرنشان کرد: این امیدواری وجود دارد که برخی تصمیمها در سطح کلان اقتصادی منجر به کاهش نرخ ارز شود تا بازارها به آرامش برسد در غیر این صورت با کاهش ساخت مسکن شخصی و انبوهسازی و عدم عمل به تعهدات در برنامه نهضت ملی مسکن، تولید به شدت کاهش یافته و موجب میشود تا مسکن برای بسیاری از جوانان و افرادی که تاکنون موفق به خرید مسکن نشدهاند به رویایی دست نیافتنیتر بدل شود.
وی سه عامل را در افزایش قابل پیشبینی مسکن موثر دانست و اظهار کرد: کاهش تولید مسکن ناشی از افزایش قیمت مصالح ساختمانی و مشکلات صدور مجوزهای ساخت، افزایش نرخ ارز و همسانسازی قیمت مسکن با این افزایش در کنار افزایش تقاضا و رفتارهیجانی دارندگان نقدینگی از جمله عواملی است که موجب رشد یا جهش قیمت مسکن در ماههای آتی خواهد شد.
اوتادی گفت: دولت به تعهدات خود در طرح نهضت ملی مسکن عمل نمیکند کار بسیار کند بوده و بسیاری از دستگاهها نیز دولت را در این مسیر یاری نکرده و شنیدهها حکایت از این دارد که برخی از متقاضیان خرید مسکن در این طرح از خرید منصرف و وجه پیشپرداخت را پس گرفتهاند.
وی بیان کرد: سازندگان وقتی با نرخ ۱۵ میلیونی ساخت مواجه باشند یا مسکن نمیسازند یا املاکی را که ساخته و تکمیل کردهاند عرضه نخواهند کرد.
اوتادی با بیان اینکه مشکلات بخش مسکن تنها در شرایط ثبات نرخها شامل ارز، مصالح و نرخ زمین حل خواهد شد، عنوان کرد: نوسان نرخها، بدترین شرایط برای تمامی بازارها است.
عضو هیات مدیره اتحادیه مشاوران املاک عنوان کرد: دولت میخواست ساخت صنعتی مسکن را در طرح نهضت ملی مسکن در سطح وسیع آغاز کند و مقرر بود که با همکاری وزارت دفاع اسکلتهای پیشساخته مسکن به مکانهای تعیینشده برای ساخت منتقل شود، اما تنها در حد طرح و وعده باقی ماند واین شرایط بسیاری از خریداران را ناامید کرده است.
وی به تجربه چین در ساختمانسازی در کمترین زمان ممکن اشاره کرد و افزود: در این کشور حتی توانستهاند بیمارستان یا هتلهایی را در مدت زمانی کمتر از یک ماه بسازند.
عضو اتحادیه مشاوران املاک اظهار کرد: عملکرد نامناسب وزیر راه و شهرسازی مرحوم و انتصاب وزیر دیگری به جای او که اطلاعات و تخصص لازم را برای اداره وزارتخانهای با این اهمیت ندارد از جمله شرایطی است که موجب شده تا بخش مسکن شرایطی ناامیدکننده را طی کند.
وی در ادامه از عدم برگزاری انتخابات اتحادیه مشاوران املاک انتقاد کرد و افزود: یکی از صنوف مهم برای مردم، اتحادیه مشاوران املاک است و مقرر است پس از مدتها تعویق، ۲۹ آذرامسال برگزار شود تا این اتحادیه که چرخ نقاله بازار مسکن است را سروسامان داد.
اوتادی خاطرنشان کرد:وزارت صمت نیز به این عدم برگزاری واکنشی نشان نداده و تقریبا این شرایط موجب شده تا نوعی بی سر و سامانی در این صنف وجود داشته باشد.
عضو هیات مدیره اتحادیه مشاوران املاک درباره تاثیر نرخهای بالاتر ارزها و عبور آن از ۴۰ هزار تومان بر نرخ مسکن تصریح کرد: شرایط فعلی موجب شده تا قیمت شیشه از ۵۰ هزار تومان به ۴۵۰ هزار تومان افزایش یابد و بسیاری از مصالح ساختمانی از ابتدای سال با ۸۰۰ درصد افزایش مواجه شود. این وضعیت به طور حتم افزایش نرخهای بیشتر و جهشهای قیمتی بازار مسکن را به دنبال خواهد داشت.
منبع: نبض بازار