تاریخ: ۱۹ بهمن ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۲:۴۷
بازدید: ۲۲۷
کد خبر: ۲۸۴۵۵
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

دستاوردهای چهل ساله در صنعت سیمان

می متالز - صنعت سیمان از مهم ترین صنایع در توسعه ­هر کشوری به شمار می‌رود و هیچ آبادانی را نمی‌توان بدون آن متصور بود.
دستاوردهای چهل ساله در صنعت سیمان

به گزارش می متالز، آب، ­­شن و ماسه در کنار هم، ​­زمانی می‌توانند خمیر مایه‌ای مقاوم باشند که در کنار آن‌ها ماده استحکام بخشی به نام سیمان قرار بگیرد این اکسیر آبادانی که جزء ضروری خانه‌های کوچک تا برج‌های سربه فلک کشیده است.

صنعت سیمان امروز از مهمترین صنایع موثر در توسعه ­هر کشوری به شمار می‌رود و هیچ توسعه و آبادانی را نمی‌توان بدون آن متصور بود.
تاریخ فعالیت این صنعت در کشورمان به ۴۵ سال قبل از پیروزی انقلاب باز می‌گردد، اما این صنعت هم با وجود این سابقه طولانی حال و روزی مانند بسیاری از صنایع کلیدی دیگر داشت؛ ­ صنعتی کم فروغ و کاملا وابسته به نیرو‌های خارجی، بطوری که کشور با تولیدی اندک یکی از واردکنندگان عمده سیمان در جهان به شمار می‌رفت.

صنعتی که در کشور تا سال ۵۷ تعداد کارخانه هایش به ۱۲ و ظرفیت تولیدش به زحمت به ۸ میلیون تن می‌رسید و بدون حضور کارشناسان و نیرو‌های خارجی هیچ حرفی برای گفتن نداشت، اما امروز، ­ در چهل سالگی انقلاب اسلامی به همت صنعتگران خودی و توان داخلی به صنعتی پیشرو و پر شتاب و بومی تبدیل شده که ایران اسلامی را از نظر ظرفیت تولید سیمان در جایگاه چهارم جهان قرار داده است.

 

توسعه طرح‌های سیمانی در اولویت

با هدف استفاده از منابع آهکی عظیم در کشور، ­ پس از پیروزی انقلاب، توسعه طرح‌های سیمانی در اولویت قرار گرفت، مشکلات هم کم نبود از رفتن متخصصان خارجی تا دشواری‌های جنگ تحمیلی و کمبود ها، اما این‌ها نتوانست سنگ راه متخصصان و صنعتگران این مرز و بوم شود.

صنعت سیمان راه خود را از میان سختی‌ها باز کرد و در همان دهه اول بعد از انقلاب، ­ تولید سیمان در کشور به بیش از دوبرابر و حدود ۱۷ میلیون تن رسید.
با وجود افزایش چشمگیر تولید سیمان، اما کشور بعد از جنگ نیاز به بازسازی داشت، افزایش جمعیت و اجرای طرح‌های عمرانی و ساخت و ساز‌های وسیع، ­ همه نیاز به سیمان داشت و همچنان کشور با کمبود سیمان مواجه بود.

به همین دلیل صنعت سیمان کشور، ­ خیزی دوباره برداشت، سرمایه گذاری‌ها افزایش یافت، تلاش صنعتگران داخلی مواد خام را از معادن به کوره‌های بزرگ پخت سیمان رساند و ظرفیت تولید تا سال ۸۳ به بیش از ۳۳ میلیون تن رسید.
سید محمد اتابک رئیس ­انجمن صنعت سیمان می‌گوید از سال ۸۳ ایران پس ­از چین دومین توسعه بزرگ در صنعت سیمان را در دنیا انجام داد.

­

خودکفایی در تولید سیمان و بومی سازی

صنعت سیمان در کشور طی ۴ دهه به آنچه هدف گذاری کرده بود دست یافت؛ ­ خودکفایی در تولید سیمان و بومی سازی این صنعت دستاوردی است که حالا با بیش از ۷۴ کارخانه فعال و حدود ۱۰۰ خط تولید سیمان در بیشتر استان‌های کشور محقق شده است، ظرفیت تولید سیمان امروز به بیش از ۱۰ برابر تولید ابتدای انقلاب و ظرفیت سالانه ۸۷ میلیون تن رسیده، عددی که ایران را پس از چین، ­ هند و آمریکا در جایگاه چهارم جهان و اول منطقه قرار داده است.

امروز استان اصفهان با ۷ واحد تولید سیمان حدود ۸ میلیون تن از ظرفیت تولید سیمان کشور را به خودش اختصاص داده است.
۴ واحد تولید سیمان در تهران مشغول به فعالیت هستند که ظرفیت تولید آن‌ها به حدود سالانه ۱۱ میلیون تن می‌رسد.
استان خراسان رضوی با دارا بودن ۷ کارخانه تولید سیمان و ظرفیت تولید سالانه ۶ میلیون تن، ­ یکی از استان‌های اصلی تامین سیمان کشور است و در استان فارس یکی دیگر از استان‌های مهم در تولید سیمان کشور، ­ ۷ واحد تولید سیمان سالانه ظرفیت تولید حدود ۷ میلیون تن سیمان را دارند.

 

ایران، ­ رتبه نخست صادرات سیمان جهان

امروز صنعت سیمان ایران، ­ رتبه نخست صادرات سیمان جهان را در کارنامه خود دارد که در سال ۹۳ با میزان ۱۹ میلیون تن صادرات محقق شد علاوه بر صادرات، امروز هزاران طرح توسعه‌ای در کشور نیازشان را از سیمان داخلی تامین می‌کنند از ساخت و ساز‌های جدید شهری ­­تا انبوه بافت‌های فرسوده روستایی که باید بازسازی شود، ­ از طرح‌های عظیم سد سازی و ساخت پل‌ها تا جاده‌های جدیدی که با روکش بتنی ساخته می‌شود، ­ از ساختمان‌های عظیم نیروگاهی تا انواع بنا‌ها و زیرساخت‌های اجتماعی، ­ همگی از صنعت بومی شده و راهبردی سیمان تامین شده و نیاز به واردات را به حداقل رسانده است.

 

بیش از ۹۰ درصد تولید سیمان در ۴۰ سال بعد از پیروزی انقلاب 

به حکایت آمار از ۷۵۰ میلیون تن سیمان تولید شده در کشور از ابتدای آغاز این صنعت یعنی ۸۵ سال گذشته تا کنون، ­ بیش از ۹۰ درصد در ۴۰ سال بعد از پیروزی انقلاب تولید و مصرف شده، ­ آماری که از حجم عظیم اقدامات توسعه‌ای و تلاش برای عمران و آبادی کشور حکایت دارد.

حالا در ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی صنعت سیمان، ­ این صنعت پایه و مهم در توسعه زیرساخت‌های کشور به ظرفیت و توانایی منحصر به فرد رسیده و آماده فتح قله‌های بالاتر است تا با رسیدن به تولید سالانه ۱۲۰ میلیون تن تا سال ۱۴۰۴ به جایگاه اول صادرات جهان و سومین تولید کننده بزرگ دنیا دست یابد.

عناوین برگزیده