تاریخ: ۲۶ دی ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۳:۰۱
بازدید: ۳۴۷
کد خبر: ۲۸۸۲۵۴
سرویس خبر : آهن و فولاد

قطع گاز و لرزه سرما بر اندام صنعت فولاد خراسان

قطع گاز و لرزه سرما بر اندام صنعت فولاد خراسان
‌می‌متالز - زمستان هر سال به دلیل افزایش مصرف گاز بخش خانگی، صنایع فولادی خراسان رضوی با محدودیت‌ها و چالش‌هایی مواجه می‌شوند که صاحبان صنایع باید خود نسبت به ذخیره‌سازی این انرژی تدبیر کنند.

به گزارش می‌متالز، سختی تامین انرژی و مشکلات ناشی از آن برای صنایع فولاد خراسان رضوی در زمستان امسال، با توجه به حاکمیت سرمای بی سابقه در استان، بیش از پیش آشکار شد، آن هم در شرایطی که حتی تامین گاز برای بخش خانگی در شمال شرق کشور با محدودیت‌های بسیاری مواجه است و تمام توان و تمرکز استان بر تولید و تامین گاز بخش خانگی و بخش‌های ضروری خدمات رسانی به مردم معطوف شده است.

در هر صورت در زمان سرمای شدید، تامین گاز با مشکل مواجه می‌شود و در هفته جاری نیز به دلیل کاهش بسیار زیاد دمای هوا در ناحیه شمال شرق و افزایش مصرف خانگی از یک طرف و قطع واردات گاز از ترکمنستان از طرفی دیگر، تامین گاز در شمال شرق کشور دشوار شده به نحوی که بخش خانگی را نیز دچار افت فشار کرده است.

همیشه در شرایط سخت، اولویت با تامین گاز بخش خانگی است، لذا چاره‌ای جز قطع گاز دیگر بخش‌ها نمی‌ماند و از آنجا که ممکن است این موضوع در سال‌های آتی نیز تکرار شود باید برای چالش‌های پیش روی حوزه صنایع چاره‌ای اندیشیده شود.

قطع گاز و لرزه سرما بر اندام صنعت فولاد خراسان

قطعی گاز فولادی‌ها در سرمای هوا

تنها سوخت مصرفی صنایع فولادی، گاز است و این بخش امکان استفاده از سایر فرآورده‌های سوختی را برای تولید ندارد و قطعی گاز فولاد استان تقریبا از ابتدای دیماه امسال آغاز شده است، به طوری که فرماندار جوین ۱۴ دیماه در گفتگو با خبرنگار ایرنا از توقف فعالیت فرآوری در کارخانه پارس فولاد سبزوار، واقع در این شهرستان، به دلیل قطع گاز خبر داد.

علی سامقانی اظهار داشت: بر مبنای تفاهم نامه اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با شرکت گاز مقرر شده است گاز سه واحد فولادی استان شامل فولاد خراسان، سنگان و جوین (سبزوار) طی بازه زمانی مشخصی قطع شود.

وی افزود: سال‌های گذشته جریان گاز این واحد‌های تولیدی فولاد به یک باره قطع می‌شد، اما امسال برنامه نوبت بندی اجرا شده است که گاز این صنایع در برخی ماه‌های سرد سال به منظور تامین گاز حوزه شهری و بخش خانگی، قطع شود.

فرماندار جوین گفت: با توجه به مصرف زیاد گاز در بخش صنایع فولاد و از سویی اولویت داشتن تامین گاز بخش خانگی در ماه‌های سرد سال، بناگزیر گاز برخی واحد‌های تولیدی قطع می‌شود.

حال در هفته اخیر با توجه به سرمای کم‌سابقه، تقریبا تمامی واحد‌های صنایع بزرگ خراسان رضوی اعم از فولاد، خودروسازی و قطعه سازی در عمل به مصوبه ستاد انرژی استان و به منظور پایداری تامین انرژی بخش خانگی و مراکز حساس، ناگزیر به همکاری ۱۰۰ درصدی و قطع تولید خود شدند.

مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار ایرنا، شمار مشترکان گاز این استان را ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار مشترک ذکر و بیان کرد: افزایش مصرف گاز در استان از آذرماه امسال شدت گرفت به طوری که در آذرماه ۱۴۰۱ یک میلیارد و ۴۷۲ میلیون مترمکعب گاز در استان مصرف شد، در حالی که این رقم در مدت مشابه سال قبل یک میلیارد و ۴۵۱ میلیون مترمکعب بود.

حسن افتخاری افزود: مطابق با شاخص‌های مصرف انرژی، کاهش هفت درجه‌ای دما باید موجب افزایش مصرف گاز شود، این استان طی روز‌های اخیر سرمایی بیش از منفی ۲۰ درجه را تجربه کرد که همین موضوع موجب افزایش مصرف گاز شد، به طوری که با توجه به سرمای کم سابقه روز‌های اخیر در خراسان رضوی، میزان مصرف گاز روزانه مردم استان در روز ۲۱ دیماه به ۶۱ میلیون مترمکعب رسید.

وی با تاکید بر لزوم مشارکت صنایع فولادی در ایجاد مخازن ذخیره گاز گفت: صنایع فولادی هم می‌توانند مخازن ذخیره گاز ایجاد کنند، همان طور که برخی صنایع دیگر در زمستان مخازن ذخیره سازی سوخت مایع در اختیار دارند، فولادی‌ها نیز می‌توانند این مخازن و تاسیسات را برای خود ایجاد کنند، اما این موضوع فقط در حد یک ایده خام است که هنوز به مرحله اجرا نرسیده است.

قطع گاز و لرزه سرما بر اندام صنعت فولاد خراسان

تولید گاز خراسان رضوی نیازمند تقویت

با توجه به گفته مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی مبنی بر اینکه صنایع فولادی بهتر است برای ایجاد مخازن ذخیره گاز اقدام کنند، این سوال مطرح است که در صورت ایجاد مخازن ذخایر گازی از سوی صنایع، آیا ذخایر گازی موجود در استان جوابگوی نیاز آن‌ها خواهد بود؟

مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد سرخس در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: مخازن گازی منطقه خانگیران شامل سه مخزن گاز شیرین با ظرفیت تولید ۱۷ میلیارد متر مکعب و یک مخزن گاز ترش عظیم با ظرفیت تولید ۵۵۰ میلیارد متر مکعب است.

یحیی فیضی اظهار داشت: برداشت از منابع گاز شیرین خانگیران در سال ۱۳۵۲ با سه حلقه چاه و بهره‌برداری از مخزن گاز ترش مزدوران در سال ۱۳۶۲ و هم‌زمان با راه‌اندازی پالایشگاه گاز شهید هاشمی‌نژاد با حفر ۶ حلقه چاه آغاز شده است.

وی شرایط تولید گاز توسط پالایشگاه خانگیران در سرمای شدید کنونی را حداکثری دانست و گفت: هم اکنون تولید پالایشگاه در حداکثر ظرفیت خود قرار دارد به طوری که روزانه ۵۶.۵ میلیون مترمکعب گاز تولید می‌شود، ذخیره سازی گازی که توسط این پالایشگاه در تابستان انجام می‌گیرد، صرف مصرف بخش خانگی در زمستان می‌شود.

فیضی با پیشنهاد این موضوع که صنایع می‌توانند خود نسبت به تامین گاز از طریق ایجاد مخازن ذخیره اقدام کنند، افزود: در کشور‌های دیگر مخازن ذخیره گاز متعلق به بخش خصوصی است و صنایع فولادی هم می‌توانند گاز را از شرکت ملی گاز ایران خریداری و آن را ذخیره کنند.

رییس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی در پاسخ به این سوال که آیا صنایع فولادی می‌توانند خود نسبت به ایجاد مخازن ذخیره گاز اقدام کنند، به خبرنگار ایرنا گفت: مشکل اصلی این است که در تابستان نیز گاز زیادی در اختیار صنایع فولادی قرار نمی‌گیرد و در واقع در تابستان هم مشکل کمبود گاز برای صنایع وجود دارد.

احمدرضا صفار طبسی افزود: در واقع پالایشگاه خانگیران باید در تابستان مازاد تولید گاز خود را ذخیره کرده و آن را برای زمستان نگه دارد که این کار انجام می‌شود، اما اگر قرار باشد این ذخیره سازی صرف صنایع فولادی شود، از حجم ذخایر به شدت کاسته می‌شود.

وی اظهار داشت: تا زمانی که در فرآیند تولید گاز و به روزرسانی (اورهال کردن) این بخش، سرمایه گذاری بزرگی انجام نگیرد، مشکل کمبود گاز حل نمی‌شود، از سوی دیگر تحریم‌ها نیز در این بخش بی اثر نبوده است و در مجموع لازم است سرمایه گذاری‌های بزرگ و چند صد میلیارد ریالی در این بخش انجام شود.

با توجه به تاکید بر افزایش سرمایه گذاری‌ها در بخش تولید گاز در استان، استاندار خراسان رضوی چندی قبل در حاشیه بازدید از چند واحد تولیدی گفته بود که اکنون ذخیره‌سازی گاز در مخازن طبیعی، اکتشافات و حفر چاه‌های جدید گازی در اولویت این استان قرار گرفته است، همچنین انتقال گاز ترش (گاز طبیعی خام) از ترکمنستان به خراسان رضوی در دستور کار است.

قطع گاز و لرزه سرما بر اندام صنعت فولاد خراسان

یعقوبعلی نظری افزود: از یک سو کشور با ۱۵ هزار مگاوات کمبود تولید برق مواجه است و زمان زیادی لازم است تا بتوان این کمبود را جبران کرد، زمانی که فشار گاز هم کم می‌شود، کمبود‌ها در ابتدا از شمال شرق کشور بروز و ظهور پیدا می‌کند.

وی اظهار داشت: با توجه به کمبود‌های موجود در زیرساخت‌های استان نمی‌توان صنایع را تعطیل کرد، لازم است صاحبان صنایع برای تامین انرژی مورد نیاز خود راهکار‌های جدیدی اتخاذ کنند.

در این راستا، با توجه به اینکه صنایع استان خراسان رضوی به دلیل افزایش مصرف در بخش خانگی، در تابستان عموما با کمبود برق و در زمستان با کمبود گاز مواجه می‌شوند که زمستان امسال در پی شدت سرما، برق اغلب صنایع استان نیز در روز‌های اخیر قطع شده است، مدتی است که طرح ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی توسط صاحبان برخی از صنایع استان مطرح می‌شود.

حتی معاون وزیر صمت و مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران چندی قبل در گفت و گویی خبر از آغاز ایجاد شهرک‌های خورشیدی در ۹۲ نقطه صنعتی کشور خبر داد که این نشان از ورود صاحبان صنایع برای تامین برق مورد نیاز خود و جلوگیری از ضرر‌های بیشتر در این زمینه دارد و بهتر است صاحبان صنایع در این شرایط سخت اقتصادی نسبت به ایجاد مخازن ذخیره گاز و اتخاذ راهکار‌های جدید در این زمینه وارد عمل شوند.

این در حالی است که خراسان رضوی در بخش سنگ آهن به عنوان ماده اولیه تولید فولاد به دنبال رسیدن به هدف تولید ۱۰ میلیون تن فولاد در استان و تبدیل این منطقه به قطب سوم فولادسازی کشور است.

برای رسیدن به هدف مزبور ۱۱ واحد تولید کنسانتره با ظرفیت اسمی تولید ۲۲.۲ میلیون تن در سال، پنج واحد گندله سازی با مجموع ظرفیت تولید ۱۵ میلیون و ۵۹۰ هزار تن گندله، ۱۰ واحد تولید آهن اسفنجی با ظرفیت اسمی ۹.۴ میلیون تن در سال، ۹ واحد تولید شمش فولاد با ظرفیت اسمی ۷.۷۲ میلیون تن در سال و ۶ واحد تولید نورد با ظرفیت اسمی ۳.۷ میلیون تن در سال در خراسان رضوی اجرا شده است.

اکنون ۳۴ واحد صنعتی در زمینه تولید شمش فولاد و سایر طرح‌های فولادی با اشتغالزایی برای ۹ هزار و ۲۶۲ نفر در استان خراسان رضوی فعالیت دارند.

نردیدی نیست که این حجم از تولید فولاد در خراسان رضوی باید بستر پایداری از انرژی به ویژه گاز در اختیار داشته باشد و آیا وقت آن نرسیده است که بستر‌های سرمایه گذاری برای تقویت زیرساخت‌های استان در حوزه برق و گاز و آب فراهم شود؟

منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) خراسان رضوی

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده