تاریخ: ۰۱ بهمن ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۴:۰۷
بازدید: ۲۲۰
کد خبر: ۲۸۸۹۴۲
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

وعده‌های پوشالی و توقف چرخ اقتصادی هزاران نفر در معدن سنگرود

وعده‌های پوشالی و توقف چرخ اقتصادی هزاران نفر در معدن سنگرود
‌می‌متالز - اکتشاف و بهره برداری از معدن سنگرود قرار بود چرخه اقتصاد را به عنوان اولین حلقه در زنجیره ارزش صنایع معدنی بچرخاند، اما نه تنها چرخ‌های اقتصادی کشور را نچرخانده بنا بر دلایلی مغفول نگه داشته شده و چرخ اقتصاد هزاران نفر از ذینفعان را نیز متوقف کرده است.

به گزارش می‌متالز، سال‌ها از تعطیلی واحد معدنی سنگرود واقع در منطقه فاراب عمارلوی شهرستان رودبار که ۲۶ هکتار وسعت دارد و تا سال ۱۳۶۹ نیز فعال بوده، می‌گذرد.

به گفته مسؤولان حدود یک هزار و ۵۰۰ تا سه هزار کارگر در معدن سنگرود فعالیت داشتند که براثر انحلال شرکت از آن اخراج یا به نحوی بازنشسته شدند درحالی که این معدن ظرفیت اشتغال زایی زیادی داشت و همچنان نیز دارد.

سنگرود بعد از انحلال از سوی سازمان خصوصی سازی به بهانه غیراقتصادی بودن در اختیار اداره کل سازمان صنعت، معدن و تجارت قرار گرفت و سازمان صمت با برگزاری مزایده در چارچوب آرای شورای عالی معادن در سال ۹۹ نسبت به تعیین شرکتی جهت احیای مجموعه معدن سنگرود اقدام کرد، اما به علت برخی مشکلات حقوقی به ویژه درزمینه ارزیابی اموال موجود و اختلافات فی مابین بهره بردار قدیم و برنده مزایده، ابتر ماند.

کارگران معدن سنگرود در گفتگو با خبرنگار فارس گفته اند که حدود ۲۰ هزار نفر از اهالی شهر و روستا‌های هم جوار این واحد معدنی در مناطق فاراب و خورگام عمارلو در انتظار حل مشکلات و رفعِ موانع راه اندازی این واحد تولیدی برای اشتغال جوانان بیکار خود هستند.

تعطیلی معدن صدمات جبران ناپذیری را به خانواده‌های عمارلویی، فارابی و دیگر مناطق رودباری وارد کرد چراکه اشتغال مردم منطقه در سال‌های گذشته فقط از طریق این معدن تأمین می‌شد.

امروزه اغلب کارگران و جوانان جویای کار منطقه رودبار برای پیدا کردن کار به شهر‌های دور و نزدیک مهاجرت کرده و به نظر می‌رسد از سنگرود قطع امید کرده اند!

اسدالله عباسی استاندار گیلان در تاریخ هفتم شهریور امسال، از تحویل معدن سنگرود به بهره بردار جدید خبر داده و گفته بود که «معدن سنگرود یک ظرفیت عظیم در استان گیلان است که توجه به آن منجر به رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال در گیلان می‌شود لذا با تلاش‌های صورت گرفته این معدن پس احراز صلاحیت دقیق، به بهره بردار جدید واگذار می‌شود.»

متعاقب آن در مهرماه سال جاری، سعید اخلاقی، معاون صنعت و معدن سازمان صمت گیلان از، ازسرگیری تلاش‌های دولت سیزدهم جهت احیای ظرفیت معادن خبر داده و گفته بود که ظرفیت‌های مغفول مانده استان در بخش‌های مختلف خصوصاً بخش معدن خبر داده بود.

اخلاقی با اشاره به منویات رهبری، گفته بود که «مطابق رهنمود‌های مقام معظم رهبری، معادن از اولویت تعیین کننده‌ای در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی برخوردار بوده و حتی به عنوان یکی از جایگزین‌های درآمد‌های نفتی از آن یاد برده می‌شود و ازاین رو باید فعال شوند.»

وی در ادامه نیز مطرح کرده بود که طی ماه‌های اخیر عزم جدی مسئولین استان بر اتخاذ تصمیمات مؤثر و خروج معدن سنگرود و دیگر معادن از بن بست جهت احیای آن‌ها متمرکزشده است.

قرار بود زمینه آغاز فعالیت بخش خصوصی در محدوده معدن سنگرود به زودی فراهم شود و در صورت عدم پیشرفت برنامه بخش خصوصی، مراتب اقدامات قانونی مانند ضبط تضامین، خلع ید و دیگر اقدامات در دستور کار صمت قرار بگیرد تا خدای ناکرده شاهد تجربیات نامطلوب گذشته در خصوص واگذاری‌ها نباشیم.

اکنون حدود سه ماه از وعده صمت گیلان نسبت به تعیین تکلیف معدن سنگرود گذشته است. معاون صنعت و معدن سازمان صمت گیلان این بار نیز در گفتگو با خبرنگار فارس گفته که «برای پیگیری وضعیت معدن زغال سنگ سنگرود و تحویل و تحول معدن به برنده مزایده، جلسات متعددی با حضور نمایندگان وزارت متبوع، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران و این اداره کل در محل وزارت صمت تشکیل و مصوبات تنظیم شده به آن‌ها جهت تعیین تکلیف اموال و شروع اقدامات لازم به منظور فعال سازی معدن ابلاغ شده است.».

اما بنا بر آنچه اخلاقی گفته تاکنون اقدامی از سوی برنده مزایده برای تعیین تکلیف وضعیت معدن زغال سنگ سنگرود صورت نپذیرفته است.

معاون صمت گیلان در ادامه توضیح داده که جهت تصمیم گیری برای معدن سنگرود، با هماهنگی وزارت متبوع در صورت استنکاف برنده مزایده از اجرای تعهدات خود برای ادامه فرآیند شروع فعالیت حداکثر در چند روز آینده، اقدامات لازم ازجمله فسخ قرارداد، ضبط تضمین شرکت در مزایده و واگذاری معدن به شرکت‌های توسعه‌ای وزارت صمت و یا واگذاری از طریق بسته‌های سرمایه گذاری به متقاضیان حائز شرایط را صورت خواهد گرفت.

اکنون با گذشت زمان طولانی از ابلاغ مصوبات از سوی صمت به شرکت برنده مزایده معدن سنگرود، معلوم نیست چرا مسئولان و متولیان امر از تضامینی که قانون حدود آن را مشخص کرده استفاده نمی‌کنند و یا مهر بطلان بر واگذاری معدن سنگرود نمی‌زنند؟

ماده معدنی قرار است چرخه اقتصاد را به عنوان اولین حلقه در زنجیره ارزش صنایع معدنی، چرخ‌های اقتصای کشور را بچرخانند منتها ظرفیت‌هایی نظیر معدن سنگرود علیرغم تلاش‌های مستمر سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان بنا بر دلایلی مغفول نگه داشته شده و گویا اراده‌ای برای فعال کردن آن وجود ندارد.

زنجیره‌ای از خدمات و تولید با فعال شدن معدن سنگرود می‌تواند تولید ناخالص داخلی را افزایش دهد و اوضاع اقتصادی کشور را بهبود بخشد ازاین رو باید دولت تکلیف این معدن بزرگ شما کشور را هرچه سریع‌تر روشن و در صورت بی رغبتی برنده مزایده فرصت سوزی ایجادشده را به پایان و بهره برداری از آن را به مجموعه‌ای که اهلیت دارد، واگذار کند.

مجدداً تأکید می‌شود که بهره مندی از ظرفیت کم نظیر معادن جهت ایجاد شغل و توسعه تولید از تأکیدات حاکمیت ازجمله دولت سیزدهم بوده و لازم است هماهنگی‌ها در راستای نمود عینی تلاش‌ها در رابطه با فعال شدن معدن زغال سنگ سنگرود، بیش ازپیش شود.

محرومیت و کمتر توسعه یافتگی اغلب مناطق ازجمله منطقه عمارلو و سنگرود ناشی از عدم بهره وری صحیح از منابع و معادن بی نظیر نهفته در آن‌ها است که به نظر می‌رسد در دولت مردمی کار و تلاش سیزدهم باید شاهد تحقق عینی و عملی وعده‌ها بود.

کندی برخی پروژه‌های این چنینی به دلیلی فقدان مسؤول پیگیر در سطح ستادی و تخصصی، منجر به هدررفت زمان برای بهره وری از منابع عظیم گیلان شده که معدن زغال سنگ سنگرود یکی از این ظرفیت‌های عظیم در استان است که توجه به آن منجر به رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال در استان می‌شود لذا انتظار است این معدن پس احراز صلاحیت دقیق هر چه سریع‌تر به بهره بردار جدید واگذار و عملاً فرایند بهره وری و ایجاد اشتغال در آن آغاز شود.

منبع: دنیای معدن

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده