تاریخ: ۲۳ بهمن ۱۴۰۱ ، ساعت ۰۸:۱۵
بازدید: ۱۵۸
کد خبر: ۲۹۱۴۶۳
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

آزمودن بازار در معاملات سنگ آهن

آزمودن بازار در معاملات سنگ آهن
‌می‌متالز - در حالی که بسیاری از فعالان بازار جهانی فولاد معتقد بودند احتمال رشد قیمتی بیشتر در بازار سنگ‌آهن وجود دارد، بهای این کامودیتی نزولی شد. در چندماه اخیر به دنبال رشد فعالیت اقتصادی در چین، بهای فولاد و به تبع آن سنگ‌آهن با جهش تقاضا افزایش پیدا کرد.

به گزارش می‌متالز، اما به نظر می‌رسد تجار با ارزیابی‌های جدید به این نتیجه رسیده اند که از حجم خرید‌های خود کم کنند. همچنین تاکید دولت چین بر نظارت و جلوگیری از فعالیت‌های سوداگرانه در این بازار به جهت تثبیت قیمت‌ها را می‌توان از دیگر عوامل کاهشی‌شدن این بازار نامید. از طرفی به دنبال کاهش تقاضا برای سنگ آهن، بهای میلگرد در شرق آسیا نیز با افت قیمتی مواجه شد. در بازار داخلی، اما به دنبال اختلاف قیمت بین میلگرد عرضه‌شده در بورس‌کالا و بازار آزاد استقبال از این کالا در رینگ داخلی نسبت به هفته گذشته افزایش یافته است.

معاملات داخلی میلگرد

روز گذشته در رینگ داخلی بورس‌کالا بیش از ۷۴‌هزار تن میلگرد عرضه و با استقبال خوب خریداران مواجه شد. میزان تقاضا برای میلگرد با برتری ۵۶ درصدی به ۱۱۶‌هزار تن رسید، در حالی که بررسی معاملات هفته دوم بهمن‌ماه نشان می‌دهد تقاضا برای میلگرد تنها به میزان ۸۲‌هزار تن بوده است. اختلاف قیمت میلگرد عرضه‌شده در بورس‌کالا و بهای این کالا در بازار آزاد را می‌توان از دلایل افزایش انگیزه برای خرید در این بستر دانست. بهای میلگرد در بازار آزاد بین ۲۱‌هزار و ۵۰ تومان تا ۲۱‌هزار تومان و ۸۰۰ تومان قرار دارد؛ اما نوردکاران چهارشنبه گذشته میلگرد خود را به‌طور میانگین با قیمت پایه ۱۹‌هزار و ۵۰۰ تومان عرضه کردند که با احتساب ۹‌درصد مالیات ارزش‌افزوده به سطح قیمتی ۲۱‌هزار و ۲۰۰ تومان می‌رسد و حداقل ۳۰۰ تومان از بازار آزاد کمتر است.

البته برتری تقاضا بر عرضه موجب شد تا رقابت قیمتی برای این کالا ایجاد شود و در نهایت این اختلاف کمی کاهش پیدا کند. با این حال بررسی معاملات نشان می‌دهد که عرضه‌های نوردکاران طی روز گذشته برای خریداران جذابیت داشته است. از طرفی همچنان معاملات سلف نیز در این بستر پرطرفدار است. با وجود اینکه تعداد این معاملات نسبت به هفته گذشته کمی کاهش یافته است، اما همچنان حدود نیمی از خرید‌ها را به خود اختصاص می‌دهد. افزایش انتظارات تورمی و نگرانی از سطح قیمت‌ها در سال آتی موجب شده است تا استقبال از عرضه‌های سلف در این بستر افزایش پیدا کند.

کاهش ۶ دلاری بهای سنگ آهن

پس از یک دوره سه‌ماهه رشد چشمگیر قیمتی، بالاخره بهای سنگ آهن نزولی شد. کاهش قیمت سنگ‌ آهن در بازار‌های جهانی در حالی رخ می‌دهد که برخی تحلیلگران به دلیل تشدید بازگشایی‌ها در چین، احتمال رسیدن نرخ بالاتر را نیز می‌دادند. روز گذشته بهای معاملات آتی محموله سنگ آهن عیار ۶۲‌درصد برای تحویل به بندر تیانجین در شمال چین به ۱۲۴ دلار به ازای هر تن رسید، در حالی که این کانی در روز‌های گذشته کانال ۱۳۰ دلاری را نیز فتح کرده بود. در نتیجه کاهش قیمت سنگ آهن بازده منفی هفتگی ۴ درصدی را به ثبت رساند. با این حال، سطح قیمت‌ها همچنان در مقایسه با تابستان سال میلادی گذشته بسیار بالاست. عقب‌نشینی چین از سیاست کرونا صفر طی دوماه گذشته و تصمیم دولت این کشور مبنی بر افزایش رشد اقتصادی موجب شده است تا تقاضا برای انواع کامودیتی‌ها از جمله سنگ آهن با رشد چشمگیر مواجه شود.

در واقع می‌توان گفت بازار سنگ آهن در بین کالایی‌ها بیشترین رشد قیمتی را در چندماه اخیر تجربه کرده است؛ چراکه فعالان بازار نسبت به افزایش تقاضا برای فولاد و به تبع آن سنگ آهن بسیار خوش‌بین بودند. حال، اما به نظر می‌رسد که انتظارات واقعی‌تر شده و با ارزیابی‌های جدید میزان تقاضا کمی کاهش یافته است؛ مساله‌ای که اثر آن را می‌توان بر کاهش قیمت سنگ آهن در بازار‌های جهانی دید. البته برخی تحلیلگران همچنان منتظر رشد تقاضا پس از برگزاری کنگره خلق ملی چین هستند.

اوا مانتی، تحلیلگر بازار کامودیتی‌ها در ING می‌گوید، معتقدیم این امکان وجود دارد که بسته‌های محرک مالی و افزایش مخارج برای توسعه زیرساخت‌های بیشتری در کنگره خلق ملی که طی ماه مارس در چین برگزار می‌شود رونمایی شود که خود می‌تواند تقاضا را برای انواع کامودیتی‌ها تقویت کند. از طرفی نیز سرمایه‌گذاران پس از هشدار مقامات چینی برای مقابله با سفته‌بازی در این بازار کمی محتاط‌تر عمل می‌کنند. خبر‌ها حاکی از آن است که تنظیم‌کنندگان دولتی بازار چین بسیار مصمم هستند تا از هرگونه رخداد تورمی در بازار‌های کالایی جلوگیری کنند. تحلیلگران سینو استیل معتقدند، قیمت سنگ آهن در بازار متحمل فشار‌هایی شده و کنترل می‌شود؛ بنابراین فعالان بازار باید به ریسک‌های سیاسی توجه کنند.

نوسانات عرضه

خطراتی که در سمت عرضه به وجود آمده نیز بر روند معاملات تاثیر گذاشته است. در استرالیا، رخداد توفان و برنامه‌ریزی برای تعمیرات سه‌ماهه معادن سنگ آهن، صادرات این کشور را تهدید می‌کند و احتمال کاهش تولید وجود دارد. از طرفی طبق گزارش‌های ارائه‌شده از سوی شرکت مای‌استیل در انتهای ماه میلادی گذشته، موجودی سنگ آهن وارداتی در ۴۵ بندر اصلی چین به بالاترین حد چهارماه گذشته رسید و مرز ۱۳۷ میلیون تن را نیز رد کرد که حدود ۴‌درصد نسبت به آمار‌های قبلی افزایش داشته است. بررسی گزارش‌ها نشان می‌دهد که افزایش موجودی انبار‌ها عمدتا به دلیل افت حجم تخلیه و ورود بیشتر سنگ‌معدن در این کشور است.

پیروی بهای میلگرد از بازار سنگ آهن

در پی افت قیمت سنگ آهن، میلگرد نیز در چین کاهش قیمت را تجربه کرد. البته بررسی‌ها نشان می‌دهد که قیمت میلگرد نسبت به سنگ آهن ریزش بیشتری را تجربه کرده است. روز گذشته بهای میلگرد در چین به حدود ۴‌هزار یوآن (حدود ۵۸۸ دلار) به ازای هر تن رسید و بازده هفتگی منفی ۲درصدی را تجربه کرد. با این حال همچنان سطح قیمت‌ها حدود ۱۵‌درصد بیشتر از اوایل نوامبر است که بهای میلگرد افت شدید قیمتی را تجربه کرد. درواقع تاکید مقامات دولتی بر دخالت در بازار سنگ آهن برای جلوگیری از فعالیت‌های سوداگرانه بیشتر از بازار سنگ آهن موجب ریزش قیمت‌ها در بازار میلگرد شده است. از طرفی داده‌های چین در مورد شاخص مدیران خرید در این کشور برای ماه ژانویه گذشته از رونق اقتصادی در این کشور خبر می‌دهد. این درحالی است که در سه‌ماه پایانی سال میلادی گذشته این شاخص به صورت انقباضی اعلام شده بود. از طرفی خبر‌ها حاکی از آن است که دولت چین قصد دارد منابع مالی را به بخش ساخت‌وساز در این کشور تزریق کند و اعتبارات مالی جدیدی نیز برای توسعه‌دهندگان املاک در چین اختصاص دهد. در نتیجه اعتماد مشتریان به این صنعت بازگشته و محرکی برای تقاضا می‌شود.

با وجود اینکه فولادی‌ها ۲۰۲۳ را بسیار موفقیت‌آمیز شروع کردند، همچنان ریسک‌هایی در زمینه کاهش سود در این صنعت وجود دارد. کومبا، بزرگ‌ترین تولیده‌کننده فولاد و سنگ آهن در قاره آفریقا هفته گذشته طی گزارشی اعلام کرد که احتمال دارد به دلیل کاهش بهای سنگ آهن و مشکلات لجستیکی در آفریقای جنوبی امکان کاهش سود تا میزان ۴۰‌درصد نیز برای این شرکت وجود داشته باشد. میزان فروش این شرکت نیز به دلیل مشکلات در صنعت ریلی حدود ۹‌درصد کاهش یافته است. صنعت حمل‌ونقل ریلی آفریقای جنوبی به دلیل مشکلاتی همچون کمبود لکوموتیو، دزدیده شدن کابل‌های مسی و عملکرد ضعیف عملکردی کمتر از طرفیت بالفعل خود به نمایش گذاشته است. در نتیجه این رخداد نیز میلیون‌ها دلار به شرکت‌های صادراتی سنگ آهن و زغال خسارت وارد شده است. همچنین بررسی گزارش‌های واحد آمریکایی شرکت معدنی انگلو که به صورت مستقیم سنگ آهن را به چین، ژاپن، کره‌جنوبی و اروپا صادر می‌کند نشان می‌دهد میزان تولید سنگ آهن این واحد معدنی طی سال ۲۰۲۲ به ۷/ ۳۷ میلیون تن رسیده که حدود ۳/ ۲ میلیون کمتر از سال ۲۰۲۱ است.

منبع: دنیای معدن

عناوین برگزیده