تاریخ: ۲۰ بهمن ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۳:۴۸
بازدید: ۱۸۱
کد خبر: ۲۹۱۵۰۶
سرویس خبر : مسکن و ساختمان
رشد تقاضا برای تولید ساختمان‌های کوچک متراژ

آمار پروانه‌های ساخت چه سیگنالی به بازار مسکن می‌دهند؟

آمار پروانه‌های ساخت چه سیگنالی به بازار مسکن می‌دهند؟
‌می‌متالز - مرکز آمار ایران به تازگی گزارشی مبنی بر تعداد صدور پروانه‌های ساخت از سوی شهرداری‌های سراسر کشور در تابستان ۱۴۰۱ منتشر کرده است. بر اساس این آمار‌ها تعداد صدور پروانه‌های ساخت از بهار تا تابستان سال جاری حدود ۱۱۵ درصد رشد کرده است، اما مساحت پروانه‌ها در همین بازه تنها ۶/۶ درصد افزایش را تجربه کرده است.

به گزارش می‌متالز، گزارش مرکز آمار ایران در خصوص پروانه‌های صادر شده از سوی شهرداری‌های سراسر کشور در تابستان ۱۴۰۱ منتشر شده است.

این گزارش که در بر گیرنده آمار‌های هر فصل است تعداد پروانه‌های صادر شده در هر استان و مساحت آن‌ها را به متر مربع نشان می‌دهد.

تعداد و مساحت پروانه‌های ساخت صادرشده در تابستان ۱۴۰۱

در تابستان امسال و در کل کشور ۳۲ هزار ۳۶۰ عدد پروانه ساخت صادر شده است. این عدد در شهر تهران به هزار و ۵۹۰ پروانه می‌رسد.

بیشترین استانی که از سوی شهرداری‌ها برای آن پروانه ساخت صادر شده استان تهران است و پس از آن استان خراسان رضوی با دو هزار و ۸۷۹ تعداد پروانه قرار دارد. کمترین آمار صدور پروانه ساخت هم متعلق به استان ایلام با ۲۵۹ عدد است.

میزان مساحت ثبت شده برای صدور پروانه ساخت در این گزارش در کل کشور طی تابستان امسال، ۱۸ میلیون و ۱۷۹ هزار و ۹۵۹ متر مربع بوده که میزان آن در شهر تهران دو میلیون و ۲۵۹ هزار و ۹۴۲ متر مربع برآورد شده است.

تعداد صدور پروانه‌ها در فصل قبل یعنی بهار ۱۴۰۱ ارقامی پایین‌تر را ثبت کرده است. تعداد صدور پروانه در بهار امسال به طور کلی ۳۱ هزار و ۴۹۷ عدد بوده که در شهر تهران به ۷۳۹ عدد می‌رسد.

بالاترین استان از نظر تعداد پروانه ساخت در این فصل استان فارس بوده است و پایین‌ترین ارقام همچنان به استان ایلام تعلق دارد.

در تابستان ۱۴۰۰ آمار‌ها تفاوت زیادی با تابستان امسال ندارند. تعداد کل پروانه‌های صادر شده در کشور ۲۹ هزار و ۶۴۴ عدد است و در شهر تهران هزار و ۶۰۱ عدد پروانه صادر شده است.

مساحت کل پروانه‌های صادرشده نیز حدود ۱۸ میلیون و ۳۹۴ متر مربع است که در شهر تهران به حدود ۱۸ میلیون و ۳۹۴ متر مربع می‌رسد.

به طور کلی پروانه‌های ساخت صادرشده و مساحت آن در بهار ۱۴۰۱ نسبت به تابستان ۱۴۰۰ مقداری کاهش را تجربه کرده که دوباره در فصل بعد یعنی تابستان ۱۴۰۱ به حدود آمار‌های قبلی بازگشته است.

اما تعداد صدور پروانه‌ها به طور کلی و در ابعاد مختلف نشان‌دهنده چه رفتار‌هایی در بازار مسکن هستند و تحت تاثیر چه عواملی قرار دارند؟

برخی ساخت و ساز‌ها هنوز به بازار ارائه نشده است

منصور غیبی، کارشناس مسکن در این خصوص گفت: رفتار ساخت و ساز و اخذ پروانه تابع شرایط کسب و کار و اقتصاد است، یعنی افراد به‌عنوان سرمایه‌گذار در بازار حضور دارند. این جریانات چه از نظر تعداد و چه از لحاظ مساحت، نشان‌دهنده نوع نگاه انبوه‌سازان و سرمایه‌گذاران بازار مسکن است.

او افزود: همچنین باید به این نکته توجه کرد که میزان ساخت و سازی که انجام شده و در حالت اشباع قرار گرفته هنوز به بازار ارائه نشده است و در واقع این سازندگان روی این ملک‌ها در حالت انتظار ایستاده‌اند؛ آن‌ها قصد دارند در بالاترین حالت ممکن سرمایه خود را نقد کنند؛ بنابراین کاهش و یا افزایش صدور پروانه ساخت صرفا نشان‌دهنده میزان ساخت و ساز نیست.

این کارشناس بازار مسکن همچنین در مورد وضعیت ساخت و ساز‌ها بیان کرد: به طور کلی در بخش ساخت و ساز رکود وجود دارد و در حوزه مسکن دولت نتوانسته است رونق عادی و مورد پذیرش حوزه ساخت را نهادینه کند، در نتیجه این عامل باعث شده است که مردم نتوانند در بازار با اعتماد در حوزه تولید و عرضه رفتار کنند. اکنون تولیدکننده‌ها تکلیف نهایی خود را در بازار نمی‌دانند.

احتمال کوچ سرمایه‌گذاران به بازار‌های موازی

او در مورد ثبات نسبی آمار پروانه‌های ساخت نسبت به تابستان سال گذشته گفت: ممکن است در بازار یکسری سرمایه‌گذار و نیرو‌های جدید وارد شده باشد که به دلایل متفاوت علاقمند به سرمایه‌گذاری در بخش مسکن باشند، ولی افراد حرفه‌ای که در حال رصد بازار مسکن هستند بازار‌های موازی را نیز می‌بینند و امکان کوچ نیز وجود دارد.

او افزود: البته مردم خود نباید مسئول سرمایه‎‌های سرگردان باشند. دولت باید اصول و سازمانی مناسب تهیه کند که سود عادی و قطعی سرمایه‌گذار را تامین کند.

تمایل به تولید ساختمان‌های کوچک‌متراژ

تعداد صدور پروانه‌های ساخت از بهار ۱۴۰۱ تا تابستان سال جاری حدود ۱۱۵ درصد رشد کرده، اما مساحت پروانه‌ها در همین بازه تنها ۶/۶ درصد افزایش را تجربه کرده است.

این نسبت می‌تواند نشان‌دهنده این امر باشد که با وجود رشد دو برابری تقاضا برای پروانه ساخت، تمایل برای ساخت ساختمان‌های کوچک‌متراژ افزایش یافته است و سازنده‌ها ترجیح داده‌اند سرمایه خود را درگیر ساختمان‌هایی کنند که هزینه تولید آن‌ها پایین‌تر است.

منبع: تجارت نیوز

عناوین برگزیده