تاریخ: ۲۲ بهمن ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۷:۵۵
بازدید: ۱۳۹
کد خبر: ۲۹۱۵۳۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

الزامات راه‌اندازی سازمان بازرگانی‌/ همه نهاد‌های تنظیم بازار باید پایِ کار باشند

الزامات راه‌اندازی سازمان بازرگانی‌/ همه نهاد‌های تنظیم بازار باید پایِ کار باشند
‌می‌متالز - کارشناس اقتصادی با بیان اینکه تشکیل سازمان بازرگانی بدون برخورداری از ابزار‌های لازم برای تنظیم بازار نتیجه‌بخش نیست، گفت: برای دستیابی به اهداف تنظیم بازار در صورت تشکیل سازمان بازرگانی، باید همه شرکت‌ها و سازمان‌های موثر در تنظیم بازار به این سازمان ملحق شوند.

به گزارش می‌متالز، محمدحسن صبوری دیلمی در رابطه با تصمیم دولت برای تشکیل سازمان بازرگانی و تنظیم بازار، اظهار داشت: موضوع تشکیل سازمان بازرگانی زیر نظر ریاست جمهوری طی روز‌های گذشته از سوی دولت با هدف کنترل و مدیریت بازار مطرح شده است، این سازمان قرار است با جدا شدن سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان از وزارتخانه صمت و جدا شدن شرکت بازرگانی دولتی از وزارتخانه جهاد کشاورزی تشکیل شود؛ گفته می‌شود که سازمان تعزیرات حکومتی نیز قرار است با این سازوکار هماهنگ بوده و همکاری کند.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه تشکیل سازمان بازرگانی و تنظیم بازار الزاماتی دارد تا در آینده با مشکل مواجه نشود، افزود: در صورت تشکیل سازمان بازرگانی و تنظیم بازار باید همه ابزار‌های مرتبط با تنظیم بازار در اختیار این سازمان قرار گیرد.

وی با تاکید بر اینکه تشکیل سازمان بازرگانی و تنظیم بازار در شرایط فعلی ساز و کار مفیدی است، گفت: با توجه به شرایط موجود متاسفانه متولی خاصی برای کنترل و تنظیم بازار وجود ندارد. وزارت صمت در یک بخش از بازار ورود پیدا می‌کند و وزارت جهاد کشاورزی به بخش دیگر ورود می‌یابد، بنابراین یک حلقه مفقوده برای تنظیم بازار وجود دارد و به همین دلیل زمانی که می‌خواهیم سیاست‌های تنظیم بازار را اجرا کنیم با مشکل مواجه می‌شویم.

این کارشناس اقتصادی افزود: بروز این مشکلات نیز به این علت است که تنظیم بازار متولی خاصی ندارد که سیاست‌های مربوطه را ابلاغ کند و دستگاه‌های دیگر نیز ملزم به اجرای آن باشند.

صبوری دیلمی گفت: بنابراین تشکیل سازمان بازرگانی برای تنظیم بازار که مجموعه‌های تنظیم بازار در زیرمجموعه آن باشد و وزارتخانه‌ها نیز ملزم به اجرای سیاست‌های ابلاغی آن باشند به عنوان یک راهکار برای تنظیم بازار در کوتاه مدت مناسب است.

وی ادامه داد:، اما نکته قابل توجه آن است که تنظیم بازار، مجموعه‌ای از سیاست‌هایی است که با استفاده از ابزار‌ها و سیاست‌ها قابل اجرا است که آن ابزار‌ها می‌تواند واردات، صادرات، قیمت گذاری و ابزار‌های یارانه‌ای و ... برای کاهش قیمت تولیدکننده یا کاهش قیمت مصرف کننده باشد بنابراین اگر بخواهیم یک سازمان کارآمد در خصوص تنظیم بازار داشته باشیم باید سازمان‌ها یا شرکت‌های مرتبط با تنظیم بازار را به سازمان مورد نظرمان اضافه کنیم.

این کارشناس اقتصادی گفت: به عنوان مثال سازمان توسعه تجارت ایران که زیر مجموعه وزارت صمت است با توجه به اینکه یکی از ابزار‌های تنظیم بازار در واردات، صادرات به کمک تعرفه‌ها و عوارض صادراتی است بنابراین باید در سازمان بازرگانی که قرار است تشکیل شود قرار گیرد.

وی بیان داشت: از طرف دیگر اگر هدفمان از تنظیم بازار، تنظیم بازار کالا‌های اساسی مانند گوشت قرمز، گوشت مرغ و غیره نیز هست باید شرکت پشتیبانی امور دام نیز که وظیفه اصلی آن تنظیم بازار این گونه محصولات است نیز در صورت تشکیل سازمان بازرگانی به این سازمان ملحق شود.

صبوری دیلمی گفت: در حال حاضر گفته می‌شود که سازمان بازرگانی و تنظیم بازار قرار است توسط شرکت بازرگانی دولتی ایران و سازمان حمایت تشکیل شود و این در حالی است که اساس کار سازمان حمایت بازرسی است لذا اگر ما به دنبال ایجاد ساز و کاری برای بازرسی هستیم و یا اینکه می‌خواهیم ساز و کاری ایجاد کنیم که نگاه عامرانه به قیمت‌ها داشته باشد در صورت تشکیل سازمان بازرگانی، بسیار زود از اهدافی که برای آن سازمان تعریف شده دور می‌شویم.

وی افزود: بنابراین اگر قرار است در راستای تنظیم بازار تغییراتی صورت گیرد و این تغییرات نتایج مثبتی داشته باشد لازم است اقدامات لازم با برنامه‌ریزی دقیق انجام شود تا اثرات این تغییرات در بلند مدت نیز احساس شود.

این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که با تشکیل سازمان بازرگانی زیر نظر ریاست جمهوری تصمیم گیری در مورد موضوعات تخصصی وزارتخانه‌ها چه سرنوشتی خواهد داشت و آیا در این صورت افراد متخصص برای بخش‌های اقتصادی تصمیم گیری خواهند کرد یا افراد سیاسی تصمیم گیرنده خواهند بود؟ گفت: فعلا معلوم نیست ساز و کاری که برای این سازمان تعریف شده است، چیست و یا ساز و کار زیر نظر ریاست جمهوری به چه صورت عمل خواهد کرد؛ اما دولت احتمالا به این نتیجه رسیده است تصمیمات در ارتباط با تنظیم بازار در سازمانی فرا وزارتخانه‌ای اتخاذ شود که این تصمیمات برای وزارتخانه‌ها لازم الاجرا باشد.

وی گفت: در مجموع با توجه به شناختی که از دولت سیزدهم وجود دارد بعید بنظر می‌رسد که بازار را به افراد سیاسی واگذار کند و حتما به افراد کاربلد و متخصص در این حوزه اعتماد می‌کند و امورات این بخش را به صاحبنظران و صاحبان تجربه در این بخش واگذار می‌کند.

منبع: اگزیم نیوز

عناوین برگزیده