به گزارش میمتالز، بهگفته هامونی، در فاز اول راه اندازی مرکز مبادله ارز و طلای ایران، با استقرار دستگاههای دولتی، از سامانه تامین ارز خدماتی سرفصلهای مصوب بانک مرکزی رونمایی میشود و متقاضیان ارز خدماتی میتوانند از بستر این مرکز، ارز مورد نیاز خود را دریافت کنند. پیشتر محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، از افتتاح این مرکز تا پایان هفته آینده خبر داده بود. موضوع و هدف فعالیت این مرکز ساماندهی و توسعه بازار ارز و طلاست و انجام معاملات ارزی اعم از اسکناس و حواله و فلزات گرانبها، شمش و سکه در این مرکز انجام خواهد شد. بانک مرکزی با ایجاد این بازار در تلاش است تا قیمت ارز را کنترل و همه نیازهای ارزی کشور را از طریق این مرکز تامین کند. درواقع با راهاندازی مرکز مبادله ارز و طلا، این مرکز جایگزین بازار متشکل ارزی خواهد شد. فرزین در گام بعدی، وعده راهاندازی ابزارهای مشتقه ارزی و عملیات سوآپ را نیز داده است.
مشاور رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد که در فاز اول راه اندازی مرکز مبادله ارز و طلای ایران، با استقرار دستگاههای دولتی، از سامانه تامین ارز خدماتی سرفصلهای مصوب بانک مرکزی رونمایی میشود و متقاضیان ارز خدماتی میتوانند از بستر این مرکز، ارز مورد نیاز خود را دریافت کنند. هامونی با بیان اینکه فاز دوم توسعه مرکز مبادله ارز و طلای ایران مربوط به راهاندازی تابلوی حوالجات خرد ارزی است، تشریح کرد: تابلوی حوالجات خرد ارزی با تمرکز بر صرافیهای تضامنی فعال خواهد شد. صرافیهای تضامنی در تابلوی حوالجات خرد ارزی نقش پررنگی خواهند داشت و امیدواریم که در آینده نزدیک این تابلو فعال شود. مشاور رئیس کل بانک مرکزی درخصوص حوالجات ارزی کالاهای اساسی نیز بیان کرد که عملیات صرافی، خرید و فروش، تسویه و جابهجایی صرفا ارز کالاهای اساسی از طریق بانکها و صرافیهای بانکی صورت خواهد گرفت. هامونی همچنین اعلام کرد که از هفته آینده تراکنشهای پایانههای فروش (پوز بانکی) برای صرافیهایی که رتبه الف دارند، به ۳۰۰میلیون تومان افزایش مییابد. بهگفته او تعداد صرافیهای رتبه الف۲۳ مورد است.
مشاور رئیس کل بانکمرکزی همچنین از عرضه ربع سکه در مرکز مبادله ارز و طلای ایران خبر داد و گفت: از هفته آینده و بعد از تشریفات قانونی، عرضه ربع سکه از سوی بانک مرکزی و در مرکز مبادله ارز و طلای ایران آغاز خواهد شد. معاملات ربعسکه با محوریت بانکها، صرافیهای بانکی و صرافیهای تضامنی صورت خواهد گرفت و شرایط عرضه آن به زودی در قالب امیدنامه و آگهی اعلام میشود.
اوایل بهمن امسال بود که رئیس کل بانکمرکزی از گشایش مرکز مبادله ارز و طلا به جای بازار متشکل ارزی خبر داده بود. قرار بود که این بازار در روز ۱۶بهمن فعالیت خود را آغاز کند که آغاز فعالیت آن تاکنون به تعویق افتاده است؛ اما براساس صحبتهای اخیر رئیس کل بانک مرکزی، تا پایان هفته آینده، فعالیت این مرکز آغاز خواهد شد. گشایش این مرکز، در راستای ساماندهی و توسعه بازار در حوزه ارز و طلا بوده و در زمینه ارز شامل اسکناس و حواله خواهد شد. براساس گفتههای رئیس کل بانک مرکزی، در سامانهای که تحت عنوان ناخدا طراحی شده، اگر کسی بیماری در خارج از کشور دارد یا شرکت هواپیمایی و آژانس گردشگری به ارز نیاز دارد، در بازار مبادله ارز و طلا و البته تحت نظارت در قالب سامانه ناخدا نیازش تامین خواهد شد.
او اطمینان داده بود که مشکلی برای تامین نیاز ارزی کشور در حوزه تجاری و غیرتجاری وجود ندارد؛ چراکه بخش زیادی از منابع ارزی بلوکهشده ایران به گفته فرزین آزاد شده و در اختیار بانک مرکزی قرار گرفته است. با راهاندازی سامانه ناخدا در کنار مرکز مبادله ارز و طلا با عنوان سامانه نظام مدیریت خدمات ارز ایران، قرار است ارز خدماتی و غیربازرگانی را که مصارف ۳۸گانه از جمله ارز درمانی، ارز ماموریت، امور دانشجویی، اعزام برای شرکت در مسابقات، زیارتی و سیاحتی و ... دارد، تامین کند که البته هر یک از این مصارف نیازمند شرایط و ضوابطی است که متقاضیان آن باید داشته باشند تا مشمول این نوع ارز خدماتی شوند.
بانک مرکزی درخصوص اطلاع از نرخ رسمی ارز اعلام کرده که مردم میتوانند برای اطلاع از آخرین نرخهای اسکناس ارز به سامانه مدیریت بازار متشکل معاملات ارز ایران به آدرس ice.ir بهعنوان تنها مرجع رسمی اعلام نرخ نقدی ارز در کشور مراجعه کنند. در این سامانه آخرین نرخها و نرخ پایانی روز گذشته اسکناسهای دلار و یورو بهصورت لحظهای منتشر میشود. براساس تصمیمات شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی فعالیتهای بازار متشکل معاملات ارز ایران در سطح توسعهیافته به مرکز مبادله ارز و طلای ایران ارتقا خواهد یافت.
رئیس نهاد سیاستگذاری پولی ایران در تازهترین اظهارات خود درخصوص بازار ارز که در برنامه گفتوگوی ویژه خبری روز یکشنبه ۲۳ بهمن مطرح کرد، با ارائه آماری به تشریح آخرین وضعیت ارز در سامانه نیما پرداخت و گفت: در ۴۰روز گذشته حدود ۵/ ۶میلیارد دلار در سامانه نیما ارز با نرخ ۲۸هزار و ۵۰۰تومان عرضه شد و البته برای کالاهای اساسی با ۲درصد زیر این نرخ یعنی ۲۷هزار و ۹۰۰تومان تامین شد. فرزین به یک موضوع مهم درخصوص سامانه نیما اشاره کرد. به گفته او برخی افراد از خارج از بازارهای رسمی تامین ارز کرده و کالایی را خریداری میکنند و بعدا در سامانه رسمی متقاضی ارز میشوند که این کار مصداق بارز پولشویی است و در صورت اثبات نه تنها کالای آن فرد ضبط شده و قاچاق محسوب میشود، بلکه ارزی از سامانه نیما نیز نخواهد گرفت.
منبع: دنیای اقتصاد