تاریخ: ۰۴ اسفند ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۳:۰۰
بازدید: ۱۷۳
کد خبر: ۲۹۳۴۴۶
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
گزارشی از نقش بورس‌های کالا در اقتصاد جهان؛

بدون وجود بورس کالا، رشد اقتصادی قرن ۲۰ آمریکا بعید بود

بدون وجود بورس کالا، رشد اقتصادی قرن ۲۰ آمریکا بعید بود
‌می‌متالز - بدون وجود بورس کالا، بنا نهادن قیمت استاندارد برای بعضی کالا‌ها اگر ناممکن نباشد، بسیار سخت است؛ چرا که بورس‌های کالا مسوول متوجه کردن خریداران و فروشندگان است و فرآیند کشف یا تعیین قیمت از خلال همین خریداران و فروشندگان صورت می‌گیرد.

به گزارش می‌متالز، بورس‌های کالا نقش حیاتی در اقتصاد ایفا می‌کنند. موسسه بالانس مانی در گزارشی که درباره نقش بورس کالا در اقتصاد کشور‌ها نوشته است، به این موضوع می‌پردازد. بر این اساس سرمایه‌گذاران آمریکایی از ۱۵۰ سال قبل تجارت در بورس کالا را آغاز کرده‌اند. اسنادی هم وجود دارد که نشان می‌دهد بورس کالا در کشور ژاپن از قرن ۱۸ آغاز به کار کرده است.

به استناد این گزارش، بدون وجود بورس کالا، تجربه رشد اقتصادی ایالت متحده در قرن ۲۰ بعید بود. هدف از مبادلات در هر بورس کالایی که تصور کنید، فراهم کردن یک بازار متمرکز است که در آن تولیدکنندگان کالا بتوانند کالا‌های خود را به کسانی که می‌خواهند از آن‌ها برای تولید یا مصرف استفاده کنند، بفروشند.

کارکرد معاملات آتی کالاها، تسهیل پیوند خریداران و فروشندگان است. به عنوان مثال کشاورز که ذرت می‌کارد، می‌تواند چند ماه پیش از برداشت، قیمتش را تعیین کند. این روند زیست تجاری کشاورزان را بهبود می‌بخشد. بورس کالا همیشه این اطمینان را می‌دهد که به ازای هر فروشنده یک خریدار وجود دارد؛ البته به شرطی که قیمت‌هایشان با هم مطابقت داشته باشد.

بدون وجود بورس کالا، بنا نهادن قیمت استاندارد برای بعضی کالا‌ها اگر ناممکن نباشد، بسیار سخت است؛ چرا که بورس‌های کالا مسوول متوجه کردن خریداران و فروشندگان است و فرآیند کشف یا تعیین قیمت از خلال همین خریداران و فروشندگان صورت می‌گیرد. بر این اساس اگر تولیدکننده کالای خود را در بورس عرضه نکند، با احتمال بالای ورشکستگی مواجه خواهد شد و این ورشکستگی منجر به افزایش قیمت کالا‌ها می‌شود.

محصولات کشاورزی تنها بخشی از کالا‌هایی است که در بورس‌های کالا در دنیا عرضه می‌شود. تأثیر مثبت این تجارت روی اقتصاد کشور‌ها شفاف و روشن است. برای نمونه یک وب سایت خبری در کشور نیجریه می‌نویسد: بورس کالا فرصت بزرگی را برای نیجریه فراهم کرده است. هدف از این ساختار افزایش بهره‌وری کشاورزان است. این بازار توانسته تنوع اقتصادی را افزایش دهد و در نتیجه کشور را از وابستگی بیش از حد و دائمی به نفت خام به عنوان منبع اصلی درآمد ارزی خلاص کند.

اشتغال‌زایی و افزایش استاندارد زندگی کشاورزان زمانی محقق می‌شود که فرصت دسترسی بهتر به بازار فراهم آید. بورس کالا این روند را تسهیل می‌کند چرا که این ساز و کار قیمت‌ها را برای کشاورزان افزایش می‌دهد. از آنجایی که کشاورزان خرده فروش معمولا در مناطق اقتصادی ضعیف‌تری زندگی می‌کنند، افزایش استاندارد زندگی می‌تواند تأثیر مثبتی روی توسعه روستایی بگذارد و مهاجرت از روستا به شهر را کاهش دهد. بورس نیجریه (NCX) در سال ۲۰۰۱ تأسیس شد و چند سال بعد یک بورس کالای خصوصی به نام AFEX به بورس‌های کالای این کشور اضافه شد.

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده