تاریخ: ۱۰ اسفند ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۱:۲۱
بازدید: ۱۰۲
کد خبر: ۲۹۴۱۷۶
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
شافعی در نشست مشترک با دبیرکل دی ۸

فهرست اقلام تجارت ترجیحی بین کشور‌های عضو دی ۸ باید گسترش یابد

‌می‌متالز - رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با تأکید بر ضرورت گسترش فهرست اقلام تجارت ترجیحی دی ۸، خواستار تشکیل کمیته ویژه سرمایه‌گذاری دی ۸ و همچنین انجام اقدامات تسهیلی صدور ویزای تجار در این گروه شد.

به گزارش می‌متالز، روز چهارشنبه از اتاق بازرگانی ایران، ایزیکا عبدالقدیر امام، دبیرکل گروه هشت کشور اسلامی در حال توسعه (D ۸) با حضور در اتاق ایران با غلامحسین شافعی دیدار و دو طرف درباره پیش‌نیاز‌های اجرای تجارت ترجیحی کشور‌های عضو و راه‌های افزایش سطح همکاری‌های اقتصادی در این گروه، تبادل نظر و گفتگو کردند.

مکانیزم حل اختلافات قرارداد تجارت ترجیحی دی۸ نهایی شده است

عبدالقدیر امام در این دیدار با بیان اینکه در زمینه اجرای تجارت ترجیحی اعضای دی ۸ موفقیت خوبی داشتیم، گفت: البته سازوکار حل اختلافات برای چند سال معلق بود تا اعضا در گفتگو‌های خود به نتیجه مشترک برسند. در نتیجه وقفه‌ای ایجاد شد و اعضای دی ۸ نتوانستند در قوانین داخلی خود این مکانیزم را به تصویب برسانند. اما در نهایت خرداد سال گذشته موفق شدیم مکانیزم حل اختلافات را به انجام برسانیم. قرار است به زودی وزرای صنعت معدن و تجارت کشور‌های عضو دی ۸ با هم ملاقات کرده و در رابطه با تصویب و حمایت از مکانیزم حل اختلافات اقدام کنند.

وی با بیان اینکه در زمان تصویب نهایی قرارداد تجارت ترجیحی در بنگلادش، عمده فعالان بخش خصوصی اطلاعاتی درباره جزئیات آن بی‌اطلاع هستند، ادامه داد: این در حالی است که بخش خصوصی بیشترین حضور را در اجرای این قرارداد دارد؛ لذا درخواست ما این است که با همکاری شما بتوانیم برنامه‌ای برای آشنایی فعالان بخش خصوصی با این قرارداد برگزار کنیم. من در تماس با روسای اتاق‌های هفت کشور دیگر هم همین درخواست را مطرح کردم تا بتوانیم با فعال کردن بخش خصوصی، حجم مبادلات تجاری را افزایش دهیم.

ایزیکا عبدالقدیر امام با ابراز نارضایتی از حجم مبادلات تجاری ۱۳۰ میلیارد دلاری در کشور‌های دی ۸ گفت: هدف ما این است که تا قبل از سال ۲۰۳۰ حجم تجارت دی ۸ به بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار برسد. این هدف قطعاً با اجرای درست قرارداد تجارت ترجیحی بین این کشور‌ها محقق خواهد شد.

وی با اشاره به فعالیت یک شرکت مالزیایی و ایجاد پلتفرمی در زمینه تجارت الکترونیک برای ارائه محصولات مربوط به کشور‌های دی ۸، خواستار همکاری اتاق ایران با این شرکت شد.

عبدالقدیر امام همچنین با اشاره به برگزاری اولین گردهمایی انرژی دی ۸ با حضور وزرای انرژی این کشور‌ها گفت: در کنار این همایش، نیجریه گردهمایی نیز در سطح بخش خصوصی برگزار خواهد کرد. امیدوارم شرکت‌های بخش خصوصی ایران هم در این گردهمایی شرکت کنند. او همچنین خواستار انتقال تجربه ایران در زمینه تهاتر با کشور‌های دی ۸ شد.

تسهیل رفت‌وآمد تجار از عوامل موثر در افزایش مناسبات تجاری دی۸ است

غلامحسین شافعی رئیس اتاق ایران نیز با بیان اینکه دی ۸ از ظرفیت‌های قابل توجهی در زمینه‌های اقتصادی، فرهنگی و نیروی انسانی برخوردار است گفت: با وجود جمعیت نزدیک به یک میلیارد نفری کشور‌های دی ۸ و تولید ناخالص داخلی ۴ تریلیون دلاری، اما همیشه این سؤال مطرح است که چرا با وجود این ظرفیت‌ها حجم تجارت درون‌گروهی دی ۸ پایین است

شافعی با تأکید بر اینکه تجارت ترجیحی می‌تواند قفل مناسبات اقتصادی درون‌گروهی را شکسته و حجم مناسبات دی ۸ را متحول کند، ادامه داد: فهرست اقلام تجارت ترجیحی بین کشور‌های عضو باید گسترش یابد. این فهرست محدودکننده است و با افزایش آن می‌توان به افزایش مناسبات تجاری که هدف ماست دست یافت.

وی با اعلام آمادگی اتاق ایران برای آگاهی بخشی به فعالان اقتصادی درباره تجارت ترجیحی دی ۸ تأکید کرد: علاوه بر تجارت ترجیحی لازم است به بحث سرمایه‌گذاری مشترک درون دی ۸ توجه بیشتری داشته باشیم. پیشنهاد من این است که کمیته ویژه سرمایه‌گذاری دی ۸ تشکیل شود تا امکانات کشور‌های عضو را برای افزایش سرمایه‌گذاری مشترک مورد بررسی قرار دهد.

رئیس اتاق ایران با بیان اینکه موضوع داوری و حل اختلاف در جریان تجارت ترجیحی از اهمیت بالایی برخوردار است افزود: اجرای مطلوب داوری، موجب افزایش اطمینان بین تجار کشور‌های عضو ایجاد خواهد شد. اتاق ایران از گذشته دور مرکز داوری و حل اختلاف داشته و در این زمینه آماده تبادل تجربیات خود هستیم.

وی همچنین با اشاره به برگزاری اجلاس اتاق‌های کشور‌های دی ۸ در بنگلادش یادآوری کرد: اتاق ایران در آن اجلاس پیشنهاد صدور گواهی مبدأ را مطرح کرد که مورد توجه قرار گرفت و الان در حال پیگیری است. به علاوه در این اجلاس برای برگزاری اجلاس بعدی اتاق‌های عضو دی ۸ آمادگی خود را اعلام کردیم.

شافعی تسهیل رفت‌وآمد تجار کشور‌های عضو دی ۸ را از دیگر عوامل مهم اثرگذار بر افزایش سطح مناسبات تجاری این گروه برشمرد و گفت: در این رابطه پیشنهاد من این است که سفارتخانه‌های کشور‌های دی ۸ معرفی‌نامه اتاق‌های بازرگانی را به رسمیت بشناسند و برای تجاری که از این طریق معرفی می‌شوند، به سرعت و به راحتی ویزا صادر شود. به علاوه لازم است این ویزا‌ها برای چند بار رفت‌وآمد باشد که تجار بتوانند با طرف‌های خود به راحتی مذاکره کنند.

رئیس اتاق ایران با اعلام آمادگی برای برگزاری ملاقات مجازی با شرکت مالزیایی و همکاری‌های مشترک در زمینه حلال گفت: ما در زمینه تهاتر به دلیل موانع بانکی تجربه زیادی داریم. مثلاً مصالح ساختمانی مورد نیاز پاکستان را صادر کرده و در مقابل برنج از این کشور وارد می‌کنیم. با برخی کشور‌ها هم اگر به کالای مورد نظر آن‌ها نیاز نداشته باشیم، آن را وارد کرده و به کشور ثالث صادر می‌کنیم؛ بنابراین مکانیزم تهاتر در ایران در حال توسعه است.

حسین سلیمی نماینده ایران در مجمع سرمایه‌گذاری دی ۸، هم با انتقاد از کم تعداد بودن نشست‌های مشترک بخش خصوصی کشور‌های دی ۸ گفت: این نشست‌ها و روابط را باید افزایش دهیم تا منسجم‌تر خواسته‌های خود را دنبال کنیم.

وی گفت: متأسفانه حجم سرمایه‌گذاری بین کشور‌های این گروه پایین است. اگر سرمایه‌گذاری مشترک بین کشور‌های گروه انجام شود صادرات و واردات منظم و پایدار شکل خواهد گرفت.

سلیمی با اشاره به صدور گواهی حلال در ایران گفت: در اتاق ایران مرکزی با مجوز اتاق‌های کشور‌های اسلامی تشکیل شده و زیرمجموعه آن گواهی حلال با استاندارد‌های اسلامی برای صادرات و واردات صادر می‌شود که این استاندارد‌ها مورد پذیرش مالزی و کشور‌های اسلامی است.

عبدالقدیر امام در پایان پیشنهاد کرد برای ارتباط سریع‌تر دبیرخانه دی ۸ و اتاق ایران، دو طرف رابط‌های خود را معرفی کنند که با استقبال رئیس اتاق ایران، این امر انجام شد.

منبع: اگزیم نیوز

عناوین برگزیده