تاریخ: ۱۳ اسفند ۱۴۰۱ ، ساعت ۰۰:۰۱
بازدید: ۲۰۱
کد خبر: ۲۹۴۵۸۳
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
دبیرکل انجمن سنگ آهن ایران هشدار داد

پرداخت‌های چند باره معادن به دولت

پرداخت‌های چند باره معادن به دولت
‌می‌متالز - دبیرکل انجمن سنگ‌ آهن ایران با انتقاد از مصوبه اخذ حق انتفاع از معادن سنگ‌ آهن گفت: طبق این تصمیم شرکت‌هایی که با ایمیدرو قرارداد فروش دارند باید ۵‌درصد نرخ کدال فولاد خوزستان (فخوز) را به ازای تناژ استخراجی بپردازند.

به گزارش می‌متالز، منظور از ۵‌درصد فولاد «فخوز» بهای متوسط شمش فولاد خوزستان مورد معامله در بورس کالاست که هر ماه در سامانه کدال منتشر می‌شود.

سعید عسکرزاده افزود: درآمد پرداختی به ازای هرتن ماده معدنی حدود۸۰۰ هزارتومان برآورد می‌شود، به عبارت دیگر باید سهم ماده معدنی خود را مجددا به ایمیدور بپردازند. وی با اشاره به اینکه درقرارداد اولیه معادن با وزارت صمت و ایمیدرو، ارقام پرداختی محاسبه شده است، ادامه داد: در این قرارداد‌ها ۶۰‌درصد برای وزارت صمت و ۴۰‌درصد برای بهره بردار محاسبه شده است که طبق این مصوبه سرمایه‌گذار (بهره بردار) باید عملا یکبارهزینه‌های استخراج و پول کلوخه را بپردازد و باردوم ۵‌درصد ازماده معدنی را که متعلق به بهره‌بردار است، به دولت تقدیم کند.

به گفته دبیرکل انجمن سنگ آهن ایران در محصولات زنجیره فولاد قیمت نهایی شمش با احتساب ۵‌درصد قیمت کلوخه، ۸‌درصد سنگ آهن دانه‌بندی شده، ۱۹‌درصد کنسانتره و ۲۶‌درصد قیمت گندله سنجیده می‌شود؛ بنابراین دریافت حق انتفاع و مبلغی مطابق کل ارزش کالا با اصل موضوع مزایده اقتصادی و سرمایه‌گذاری منافات دارد.

عسکرزاده تایید این مصوبه در صحن علنی مجلس را چالشی مهم برای بخش معدن ذکر کرد و افزود: متاسفانه این‌درصد به درستی محاسبه نشده است و اگر هدف این بوده که سهم دولت کمتراز ۵‌درصد نباشد، باید منظور خود را شفاف‌تر بیان می‌کردند، با این وصف مسلما در هنگام عمل دستگاه‌های اجرایی با صاحبان صنایع به مشکل برمی‌خورند.

وضعیت بازار و صنعت فولاد اثرپذیری بسیار بالایی از نوسان قیمت‌ها دارد، تا جایی که برخی واحد‌های تولیدی توجیه اقتصادی خود را از همین ضرایب اخذ کرده‌اند. این در حالی است که بحث‌های کارشناسی بسیاری برای تعیین این نرخ‌ها انجام شده است؛ اما در شرایط فعلی توجیه عامه پسند آن‌ها با خدشه همراه شده است. با توجه به این موارد بازنگری در این سازوکار همان‌گونه که در گفته دبیرکل انجمن سنگ آهن ایران مورد توجه قرار گرفته است، مطلوب بوده و بهتر است مورد بررسی دقیق کارشناسانه قرار گیرد.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده