به گزارش میمتالز، آنچه در نامه گمرک درخصوص برگزاری آزمون کارگزاری گمرک در سال ۱۴۰۲ تحت عنوان دو مرحله اشاره شده؛ به این مفهوم نیست که این آزمون دو مرحلهای شده بلکه به این مفهوم است که گمرک قصد دارد سال آینده (دو بار) آزمون کارگزاری گمرک را برگزار کند. حال این که آیا خواهد توانست به این ادعا جامه عمل بپوشاند یا خیر، گذر زمان نشان خواهد داد؛ و، اما چرا دوبار؟ ...
ماده ۱۹۰ آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی، اعلام کرده است: انجام تشریفات گمرکی به وکالت از طرف صاحبان کالا مستلزم داشتن پروانه کارگزاری گمرکی است، ولی سازمانهای دولتی و سفارتخانهها میتوانند کارمندان تمام وقت خود را برای انجام امور گمرکی کالاهای متعلق به خود با تصریح حدود اختیارات به گمرک معرفی نمایند بدون اینکه نیاز به ارائه پروانه کار گزاری گمرکی داشته باشند.
«صاحبان کالا (اشخاص حقوقی) میتوانند کارمندان تمام وقت خود را که دارای وکالت نامه رسمی میباشند جهت ترخیص کالای خود به گمرک معرفی نمایند.»
ازمدتی پیش، گمرک در صدد است جملهای که در داخل «» قرار داده ام را از انتهای ماده ۱۹۰ آیین نامه حذف کند و حذف این جمله، نیاز به تصویب مجلس ندارد بلکه توسط دولت انجام خواهد شد. به نظر میرسد هدف دولت از حذف این جمله، دادن مجوز ترخیص فقط به «کارگزار گمرکی» باشد که طرف حساب گمرک بوده و به راحتی در دسترس است!
قبول شدن در آزمون کارگزاری گمرک با یک برنامه ریزی صحیح دو ماهه، ۱۰۰٪ قابل دسترسی است. چه بسیار افرادی که بدون هرگونه کلاس و دوره ای، مطالعه و در این آزمون پذیرفته شده اند و خواهند شد و چه بسیارند افرادی که با وجود شرکت در دورههای مختلف آموزشی و تست زنی و... نمیتوانند در آزمون قبول شوند؛ بنابراین، قبولی در آزمون به خود شخص و زحمات وی بستگی بیشتری دارد.
برخی نگرانیها از اوضاع راکد کار است که من به شخصه در همین وضعیت موجود، این موضوع را نیز مرتبط با خود شخص، روابط عمومی وی، رایزنی با واردکنندگان و صادرکنندگان، داشتن سایت اطلاع رسانی کارگزاری برای خود و... میدانم. البته به نظر میرسد با اصلاح ماده ۱۹۰ آیین نامه قانون امور گمرکی تا حدی این اوضاع، سر و سامان بگیرد، اما بازهم رقابت سالم و نشان دادن تجربه، علم، مهارت و درستکاری، عامل انتخاب یک حق العملکار قوی در برابر سایرین برای صاحبان کالاها خواهد بود. البته باید به این نکته هم توجه داشت، در حال حاضر، بیش از ۷۵٪ کالاهای وارداتی به کشور مرتبط با تولید و کالاهای اساسی هستند. "
فارغ از نوشته معاون سابق گمرک جمهوری اسلامی ایران، قبلاً نیز گمرک ایران در این خصوص اعلام موضع کرده بود. دفتر بازرسی گمرک ایران با تأیید این موضوع اعلام کرده بود که این موضوع تحت رسیدگی است.
از شواهد و گفتهها و نوشتهها و بررسیها و نامه رییس کل گمرک ایران به مجلس شورای اسلامی راجع به برگزاری دو مرحله آزمون کارگزاری گمرک، کاملاً مشخص است که دولت درصدد است با اصلاح ماده ۱۹۰ آیین نامه اجرایی قانون گمرک، به دلیل دسترسی آسان به کارگزار برای جلوگیری از تخلفات عدیده و وصول مالیات، سکان ترخیص کالا را در سال ۱۴۰۲ به کارگزار گمرکی بسپارد تا شاید تا حدی هم از اظهار کالا با کارتهای بازرگانی یکبار مصرف بارها در این زمینه هشدار داده بود به صورت کارمندی جلوگیری شود.
منبع: بولتن نیوز