به گزارش میمتالز، صحبتهای اخیر برخی اقتصاددانان مبنی بر تجربه تورم ونزوئلا در ایران با توجه به مختصات فعلی اقتصاد و سیاست خارجی به برخی گمانه زنیها و احتمالات در راستای سقوط ریال دامن زده است؛ از سوی دیگر عمده کارشناسان پاسخ مشخصی در مواجهه با این وضعیت دارند و معتقدند راهکار عبور از بحران اصلاح ساختار بانکی و اقتصاد و از همه مهمتر اصلاح روابط خارجی با جهان است تا ریال با ابرتورمی که چندان هم دور نیست از حیات اقتصادی ساقط نشود.
امیرحسین خالقی، اقتصاددان، درباره احتمال برخی اقتصاددانان مبنی بر وقوع تورم ونزوئلایی به «انتخاب» گفت: کسی نمیخواهد ابرتورم اتفاق بیفتد، اما وقتی انتظارات اقتصادی به شکلی پیش میرود که اعتماد به پول از بین میرود و اقتدار دولت نیز دیگر پذیرفته نمیشود و مردم میخواهند هرچه سریعتر از وجه نقد عبور کنند و به یک کالای با دوام برسند، طبیعی است که این روال شروع میشود و به ابرتورم میرسیم. ضمنا برخی بزرگان هم مانند آقای عبده تبریزی هم هشدار داده اند.
وی ادامه داد: با این روال کافیست که اعتماد مردم هم به ارز ملی از بین بروده تا به ابرتورم ونزوئلایی برسیم که البته راه درازی هم تا آن نیست.
خالقی با اشاره به راهکارهای عبور از بحران ابرتورم اظهار داشت: جنبههای سیاسی در این بین مطرح است. ما چند دهه است که تورم دو رقمی داریم. یکی از دلایل آن هم هزینههای بالای دولت است؛ بنابراین طبیعی است که یکی از کارهایی که باید انجام داد کاهش هزینههای دولت است.
وی اضافه کرد: بعلاوه، ما همچنان بحث سیستم بانکی را داریم که با مشکلات زیادی مواجه است و صاحب نظران هشدار داده اند که کاری باید برای اصلاح سیستم بانکی کرد، اما اقتصاددانانی هم گفته اند یک هیات پول را به تعریف اولیه اش برگرداند یعنی یک طلا وجود داشته باشد تا ریال به میزان طلا منتشر شود و ریال را با طلا مبادله کنند البته این طرح خیلی رادیکال است، اما میتواند نتیجه دهد.
خالقی سپس درباره کنارگذاشته شدن ریال اشاره کرد: ما ریال را کنار نمیگذاریم، بلکه ریال کنار گذاشته میشود. دلاریزه شدن اقتصاد یا هر ارز دیگر عدم قطعیت را خیلی بالا میبرود، وقتی هم امکان حفظ ثروت وجود ندارد این روند طبیعی است. شما وقتی میخواهید یک تبادل مالی جدی داشته باشید ریال گزینه شما نیست.
این اقتصاددان خاطرنشان کرد: اگر تورم فعلی ادامه پیدا کند اصلا بعید نیست که ریال کنار گذاشته شود، چون اقتصاد ایران مدت هاست که دچار تحریم است و فشار مشکلات خارجی زیاد است، اما با ادامه روند فعلی، ونزوئلایی شدن ممکن است.
خالقی در پایان درباره استفاده از تجربه کشورهای مختلف در راستای عبور از ابرتورم گفت: از تجربه همه کشورها میتوان استفاده کرد، اما پول بیش از جنبه اقتصادی، خود یک ماجرای سیاسی دارد. پول مبتنی بر یک نوع اعتبار و قرارداد اجتماعی بین دولت و فعالان اقتصادی است، وقتی نتوانید آنرا به جامعه ارائه کنید و قبول نشود همین وضعیت پیش میآید؛ ابرتورم البته پدیده دائمی نیست و ذاتا موقت به حساب میآید، اما با حل جنبه سیاسی قابل حل خواهد بود.
وی ادامه داد: فروپاشی پول ملی در کل یعنی از دست دادن اعتماد مردم نسبت به ساختار. اگر این مساله را حل کنیم دیگر مشکلات نیز قابل حل خواهند بود و روشهای خوبی نیز وجو دارد، اما آیا میتوان این مساله را حل کرد؟
منبع: انتخاب