تاریخ: ۲۱ فروردين ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۹:۴۲
بازدید: ۹۱
کد خبر: ۲۹۸۱۷۱
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

کمبود ماده اولیه آلومینیوم به‌رغم روند صعودی تولید معادن!

‌می‌متالز - داده‌های منتشرشده از سوی اتاق بازرگانی تهران از روند صعودی تولید معادن مس، سنگ تزئینی، سنگ آهن و زغال سنگ در ایران حکایت دارد. با این حال آلومینیوم به دلیل کمبود ماده اولیه از قافله رشد تولید فلزات اساسی در کشور جا مانده، زیرا جریان تولید در معادن این ماده کاهشی است.

به گزارش می‌متالز، اتاق بازرگانی تهران در بخشی از گزارشی که با عنوان راهنمای بخش معدن منتشر کرده به بررسی وزن تولید مس، آلومینیوم، سنگ آهن، سنگ تزئینی و زغال سنگ در ایران پرداخته و نگاهی به ظرفیت تولید معادن انداخته است.

این گزارش، ایران را هشتمین تولیدکننده بزرگ مس جهان معرفی می‌کند و می‌افزاید ذخایر مس در ایران ۴.۸ درصد از کل ذخایر جهانی این ماده را تشکیل می‌دهد.

همان‌طور که نمودار گویاست، تولید مس ایران در سال مالی منتهی به مارس ۲۰۲۱ میلادی به ۲۸۰ هزار تن رسید و تولید مس معدنی و کنسانتره آن در سال‌های اخیر جریان رو به رشدی داشته است. نمودار زیر برگرفته از داده‌های گزارش یادشده تولید کنسانتره مس را در بازه زمانی سال مالی منتهی به مارس ۲۰۱۴ تا سال مالی منتهی به مارس ۲۰۲۱ میلادی به تصویر می‌کشد و سیر افزایشی جریان تولید را نشان می‌دهد.

کمبود ماده اولیه آلومینیوم به‌رغم روند صعودی تولید معادن!

گزارش یادشده در ادامه به تولید آلومینیوم در ایران می‌پردازد. بنا بر داده‌های منتشرشده در این گزارش تولید شمش آلومینیوم در ایران در سال مالی منتهی به مارس ۲۰۲۰ میلادی ۶۱ درصد رشد سالانه داشت و به ۴۴۷ هزار تن رسید.

با توجه به اینکه ۱۲ درصد از ذخایر آلومینیوم جهان در فوب خلیج فارس قرار دارد، ایران در هر سال حدود ۳۵۵ هزار تن آلومینیوم تولید می‌کند و واردات و صادرات آن به ترتیب به ۱۳۲ هزار و ۱۵۴ هزار تن در سال می‌رسد. اکنون ایران هجدهمین تولیدکننده بزرگ آلومینیوم جهان است و قصد دارد تولید سالانه خود را تا سال ۲۰۲۵ (۱۴۰۴) به ۱.۵ میلیون تن شمش ارتقا دهد؛ با این حال تولید آلومینا به عنوان ماده اولیه ساخت آلومینیوم در سال‌های اخیر کاهش داشته است. نمودار زیر حجم تولید آلومینا را بازه زمانی نمودار سال مالی منتهی به مارس ۲۰۱۴ تا سال مالی منتهی به مارس ۲۰۲۱ میلادی نشان می‌دهد.

کمبود ماده اولیه آلومینیوم به‌رغم روند صعودی تولید معادن!

ایران نهمین دارنده بزرگ معادن سنگ آهن جهان نیز هست و ۱۷ درصد از ذخایر سنگ آهن دنیا را در اختیار دارد که وزن آن به سه میلیارد تن می‌رسد. اهمیت ویژه سنگ آهن در تقاضایی است که کشور‌های توسعه‌یافته جهان برای آن به عنوان ماده اولیه ساخت فولاد دارند. نمودار، جریان رو به رشد تولید سنگ آهن را در سال‌های اخیر نشان می‌دهد.

کمبود ماده اولیه آلومینیوم به‌رغم روند صعودی تولید معادن!

همچنین بنا بر گزارش اتاق بازرگانی ایران از ظرفیت تولید بیشتر از ۳۰ میلیون تن سنگ ساختمانی چه انواع تزیینی و چه انواعی که به عنوان مصالح استفاده می‌شود، برخوردار است. در سال مالی منتهی به مارس ۲۰۲۰، ۱۲ میلیون تن سنگ از معادن ایران به دست آمد و جایگاه یکی از پنج تولیدکننده برتر سنگ جهان را به ایران داد. این در حالی است که ۴۵ درصد از معادن سنگ ایران بکر مانده‌اند و برای فعال شدن آن‌ها نیاز به سرمایه‌گذاری است.

نمودار زیر نشان‌دهنده وزن تولید سنگ تزئینی در ایران در بازه زمانی سال مالی منتهی به مارس ۲۰۱۶ تا سال مالی منتهی به مارس ۲۰۲۱ است.

کمبود ماده اولیه آلومینیوم به‌رغم روند صعودی تولید معادن!

ایران معادن زغال سنگ چشمگیری هم دارد. ذخایر آن به ۱۱ میلیارد تن می‌رسد که ۴۱۲ میلیون تن (حدود ۲۸ درصد) زغال کک و بقیه حرارتی است. ایران به دلیل برخورداری از گاز طبیعی نیازی به سوزاندن زغال حرارتی برای تولید برق ندارد و بیشتر زغال آن به چین و ترکیه صادر می‌شود.

نمودار زیر وزن تولید سالانه زغال سنگ ایران را در سال‌های اخیر به تصویر می‌کشد.

کمبود ماده اولیه آلومینیوم به‌رغم روند صعودی تولید معادن!

منبع: تجارت نیوز

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده