به گزارش میمتالز، عرفان بنایی به معرفی شرکت روی اندیشان گنبد پرداخت و گفت: این مجموعه فعالیت خود را از سال ۱۳۹۰ در شهرک صنعتی گنبد کاووس، واقع در استان گلستان آغاز کرد. شرکت روی اندیشان گنبد هماکنون دومین تولیدکننده گرد روی میکرونیزه در کشور است. همچنین این مجموعه در راستای تحقق اهداف خود موفق به کسب گواهینامهها و استاندارهای بینالمللی ISO۹۰۰۱:۲۰۰۸، ISO۹۰۰۱:۲۰۱۵ و ISO۱۰۰۰۴:۲۱۰۸ در سیستم مدیریت کیفیت شده است. در کنار تولید محصول باکیفیت، ارائه خدمات مناسب و مطابق با نیاز مشتریان، جهت جلب رضایت بیش از پیش آنها، همواره سرلوحه اقدامات شرکت روی اندیشان گنبد بوده است. تنوع در ارائه خدمات، بستهبندی محصولات در هر مقدار و وزنی که مشتریان سفارش دهند، ارسال به سراسر جهان و کشورها همسایه و تولید محصولات طبق استاندارد و با کیفیت بالا، از تمهیداتی است که این مجموعه برای توسعه بازارها و رضایت مشتریان خود اندیشیده است. این واحد تولیدی در حال حاضر دو هدف اصلی، یعنی خودکفایی در تولید گرد روی میکرونیزه و جلب رضایت مصرفکنندگان را دنبال میکند. اقدامات شرکت روی اندیشان گنبد برای رسیدن به این اهداف، تولید ماشینآلات صنعتی و کنترل شرایط تولید بوده است، به همین دلیل موفق به تولید گرد روی میکرونیزه با بالاترین درجه خلوص و دانه بندی بسیار یکنواخت شده است.
وی در خصوص تولید گرد روی و تولیدکنندگان آن، عنوان کرد: این محصول طی یک فرآیند کاملا تخصصی تولید میشود. این صنعت جزو صنایع انرژیبر به حساب میآید؛ به همین دلیل برای تولید گرد روی میکرونیزه به گاز و برق زیادی نیاز است. تعداد تولیدکنندگان گرد روی در ایران بسیار محدود است و در حال حاضر شرکت روی اندیشان گنبد یکی از اصلیترین تولیدکنندگان این محصول در کشور محسوب میشود.
رئیس هیات مدیره شرکت روی اندیشان گنبد در رابطه با تفاوت پودر روی و گرد روی و کاربرد آنها در صنایع مختلف توضیح داد: پودر روی در تولید شمش روی کاربرد دارد؛ یعنی زمانی که مذاب روی را داخل قالبها میریزند برای منجمد شدن سریعتر به آن پودر روی اضافه میکنند تا مواد با یکدیگر ممزوج شده و شمش روی تولید شود. گرد روی در صنایع مختلفی همچون تولید رنگهای صنعتی اپوکسی، اتیل سیلیکات، زینک ریچ، بازیابی فلزات گرانبها و جداسازی طلا از محلولهای سیاینیدی کاربرد دارد. ۹۹ درصد گرد روی تولید شده، در صنایع رنگسازی صنعتی و در تولید رنگهای پوششی و عایقی مورد استفاده قرار میگیرد؛ گرد روی در تولید رنگهای ساختمانی و اتومبیلی کاربردی ندارد. به عنوان مثال به دلیل موقعیت جغرافیایی و آبوهوایی استانهای شمالی، برای جلوگیری از زنگزدگی پلها از رنگهایی بر پایه روی با ترکیب رزین و ۷۵ تا ۸۰ درصد از گرد روی برای عایق کردن آنها استفاده میکنند؛ این پوشش در آب حل نمیشود و ماندگاری آن تا ۱۰ سال است که باعث جلوگیری از زنگ زدن پایههای پل میشود. با میزان رطوبت و مقدار آبی که در این مناطق وجود دارد اگر پایههای پل با این رنگها پوشش داده نشوند، به طور حتم بعد از دو سال به طور کامل پوسیده میشوند.
بنایی با اشاره به اینکه این مجموعه، ماشینآلات مورد استفاده در تولید گرد روی را بومیسازی کرده است، در رابطه با فرآیند تولید این محصول، ابراز کرد: فرآیند تولید گرد روی بدین صورت است که ابتدا شمش روی ذوب شده و در مرحلهای با افزایش دما، تبدیل به بخار میشود؛ سپس در یک مخزن با مواد دیگری ترکیب شده و با دادن شوک به آن محصول نهایی یعنی گرد روی تولید میشود. علیرغم اینکه امکان تولید این ماشینآلات در داخل وجود نداشت و برای تولید آنها نیاز به دانش بالایی بود، شرکت روی اندیشان گنبد توانسته است با بهرهگیری از مهندسان متخصصان داخلی، تکنولوژی و ماشینآلات مورد استفاده در فرآیند تولید گرد را طراحی و تولید کند.
وی در خصوص وابستگی این صنعت به نیروی انسانی متخصص، تصریح کرد: همان طور که به آن اشاره شد این صنعت بسیار تخصصی است و کاملا به نیروی انسانی متخصص وابسته است؛ به همین دلیل باید مهندسان برق، مکانیک و متالورژی در این حوزه فعالیت داشته باشند. علیرغم اینکه کارفرمایان تمام شرایط را برای نیروی انسانی در واحدهای تولیدی مهیا میکنند، وجود مشکلات اقتصادی در کشور و عدم کفاف حقوق نیروی انسانی برای رفع نیازهای معیشتی، باعث شده تا واحدهای تولیدی با کمبود نیروی کار ماهر مواجه شوند.
رئیس هیات مدیره شرکت روی اندیشان گنبد در پاسخ به این سوال مبنی اینکه گرد روی تولید شده در کشور جهت رفع نیاز داخلی مورد استفاده قرار میگیرد یا به کشورهای دیگر صادر میشود، گفت: برای اینکه مجموعهای بتواند رشد و توسعه پیدا کند باید در زمینه صادرات فعالیت داشته باشد؛ در حال حاضر یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گرد روی کشور نیز محصولات خود را صادر میکند. شرکت روی اندیشان گنبد هم در زمینه صادرات فعال بوده و به سایر کشورها هم محصولات خود را ارسال میکند. مقدار گرد روی مصرف شده در داخل بسته به میزان پروژهای عمرانی که متولی اکثر آنهای سازمانهای دولتی هستند، متغییر است و کاهش این پروژها تاثیر مستقیمی بر بازار مصرف دارد؛ به همین دلیل رونق گرفتن بازار در گرو افزایش تعداد این پروژها است.
بنایی با بیان اینکه هدفگذاریهای دولت و تدوین طرح جامع سرب و روی کشور تاثیری در رشد و توسعه تولید گرد روی ندارد، اظهار کرد: با توجه به اینکه ایران از لحاظ منابع معدنی سرب و روی در جهان در جایگاه ششم قرار دارد، تولیدکنندگان گرد روی با کمبود شمش روی مواجه نیستند؛ در حال حاضر تنها مسئله آنها قیمت شمش روی است. البته ناگفته نماند که تولیدکنندگان شمش روی هم با چالشهای فراوانی در مسیر تولید مواجه هستند.
وی در پایان در رابطه با آینده تولید گرد روی و امکان ورود سرمایهگذارن جدید به این صنعت، خاطرنشان کرد: هرینههای تولید گرد روی بالاست، به عنوان مثال حداقل هزینه خریداری و واردات یک دستگاه از آلمان، یک میلیون و ۲۰۰ هزار دلار است. هزینه خریداری چهار دستگاه در حدود پنج میلیون دلار است، که معادل ۲۵۰ میلیارد تومان میشود؛ با توجه به اینکه تعداد تولیدکنندگان رنگهای صنعتی در ایران بسیار محدود است، هرگز شخصی چنین ریسکی را به جان نمیخرد که در حوزه تولید گرد روی سرمایهگذاری کند. سرمایهگذاریهای لازم برای توسعه بازار مصرف گرد روی نیز انجام نشده است و به سبب تخصصی بودن تولید گرد روی، هر کسی نمیتواند از پس این کار برآید؛ پس افرادی که قصد ورود به این حوزه را دارند، باید از دانش لازم برخوردار باشند. باید گفت که فعالیت در زمینه تولید، نیازمند عشق و علاقه فراوان است، اما اکنون تمایل سرمایهگذاران به فعالیتهای تولیدی کاهش یافته و سرمایهگذاری در حوزههایی با ریسک کمتر جای تولید را گرفته است.
منبع: فلزات آنلاین