به گزارش میمتالز، موضوعات مرتبط با رفع موانع گمرکی و راهکارها برای تسهیل و توسعه تجارت با اتحادیه اقتصادی اوراسیا صبح امروز در دیدار رضوانی فر معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک ایران با ایلدار علیشروف وزیر مسوول گمرکی اتحادیه اقتصادی اوراسیا و هیات همراه مطرح شد.
در این دیدار محمد رضوانی فر معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک ایران با اشاره به اینکه هرچند موافقت نامه تجارت آزاد با اتحادیه اوراسیا موقت بوده و تشریفات دائمی شدن را طی میکند، افزود: اراده و برنامه ریزی دولت مبنی بر توسعه بلندمدت تبادلات تجاری ایران با کشورهای عضو اوراسیا است.
وی با اعلام میزان تبادلات تجاری ایران با کشورهای عضو در سال ۱۴۰۱ افزود: تبادلات تجاری در این مدت به میزان ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار بوده که از این میزان یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار صادرات ایران به اوراسیا و بیشاز یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار واردات از کشورهای اوراسیا به ایران بوده است. رضوانی فر بیان داشت: بعد از امضای موافقت نامه تجارت آزاد با این اتحادیه و تسهیل گری تجارت، مبادلات تجاری ایران و اوراسیا ۳۲ درصد رشد داشته است، این در حالی است که میزان ترانزیت مابین ایران و اوراسیا نیز یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن بوده است.
رئیس کل گمرک ایران با اشاره به اینکه با توجه به گستردگی کشورهای عضو اوراسیا و ایران، کالاهای صادراتی و وارداتی مبادله شده از تنوع خوبی برخوردار بوده است و با بررسی تخصصی که انجام شده پیش بینی میشود، در کمتر از دو سال، مبادلات ایران و اوراسیا به ۱۰ میلیارد دلار برسد. همچنین تنوع کالاهای صادراتی به اعضای این اتحادیه طیف گستردهای از کالاهای ساختمانی پتروشیمی، صنعتی و کشاورزی را شامل میشود.
وی با اشاره به اینکه با برخی از کشورهای عضو این اتحادیه پیش از این موافقتنامه داشتیم که برخی ۴۰ تا ۵۰ ساله قدمت دارد، افزود: جهت گیری در بخش حقوقی و امور بین الملل گمرک این است که مجموعه این تفاهمنامههای قبلی را با اوراسیا هماهنگ کنیم. رضوانی فر در ادامه به تشریح برنامه اقدام برای توسعه و تسهیل مبادلات تجاری با این اتحادیه پرداخت و گفت: تبادل الکترونیکی اطلاعات و اسناد گمرکی، همکاری در بخش تبادل اطلاعات ارزش و تعرفه به صورت دو جانبه، توسعه همکاریهای آموزشی دو طرف با توجه به اینکه ایران پایگاه منطقهای آموزش سازمان جهانی گمرک است، همکاری برای توسعه ترانزیت در چارچوب تیر الکترونیکی (E-Tir) و آمادگی برای خدمات رسانی به فعالان مجاز اقتصادی از مهمترین برنامههای اقدام برای تسهیل و توسعه تجارت با اتحادیه اوراسیا است.
این گزارش حاکی است موضوع ارائه تسهیلات گمرکی به شرکتهای خوشنام یکی دیگر از محورهای مهم این دیدار بود و تاکید شد شرکتهای بزرگ و خوشنام تولیدی، تجاری، خدماتی و صنعتی مستحق دریافت خدمات ویژه در حوزه گمرک هستند.
ایلدار علیشروف وزیر همکاریهای گمرکی اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز با استقبال از توسعه و تسهیل تجارت با ایران گفت: با اجرای موافقت نامه تجارت آزاد با ایران، حجم مبادلات تجاری میان دو طرف افزایش چشمگیری داشته است و پیش بین میکنیم با اجرای مفاد این توافق نامه حجم مبادلات همچنان رو به افزایش باشد.
وی همچنینن در راستای استفاده بهتر از مفاد این موافقت نامه با هدف افزایش مبادلات تجاری پیشنهاداتی را ارائه داد.
وزیر همکاریهای گمرکی اتحادیه اقتصادی اوراسیا با اشاره به ارزش سالیانه ۵ میلیارد دلاری مبادلات تجاری طرفین در خصوص نوع ارزش گذاری کالا و حساسیت ویژه در خصوص روشهای تعیین ارزش برای جلوگیری از انتفاع بی ضابطه تجار تاکید کرد.
بر این اساس در این دیدار مقرر شد در راستای رفع ابهامات ارزش کالاهای مورد مبادله به ارزش تقریبی ۳ تا ۵ میلیارد دلار نماینده ویژه تعیین شود.
بنابر این گزارش؛ "اتحادیه اقتصادی اوراسیا" به عنوان یکی از پیمانهای موفق در منطقه نقش به سزایی در توسعه اقتصادی کشورهای عضو آن داشته است. موافقتنامه با این اتحادیه به عنوان یکی از مهمترین توافقات انجام شده در قالب همکاریهای اقتصادی منطقه ای، از آبان ماه ۱۳۹۸ وارد فاز اجرایی شد که این مهم با امضاء موافقتنامه تجارت آزاد در اواخر دی ماه ۱۴۰۱ وارد فاز جدیدی شد. در این نشست که با حضور معاون امور گمرکی، سرپرست معاونت حقوقی و نظارت، سرپرست دفتر همکاریهای بین الملل، مدیر کل دفتر مرکزی حراست و امور انتظامی، مدیر کل دفتر ارزش و مدیر کل دفتر ترانزیت گمرک ایران برگزار شد، معاونین و مدیران کل حاضر در جلسه گزارشی در خصوص موضوعات مرتبط ارائه و راهکارهایی را برای تسهیل تجارت و همچنین رفع موانع گمرکی برای توسعه مبادلات تجاری با اتحادیه اوراسیا پیشنهاد دادند.
منبع: خبرگزاری تسنیم