تاریخ: ۰۸ خرداد ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۷:۲۵
بازدید: ۱۶۳
کد خبر: ۳۰۴۵۴۹
سرویس خبر : انرژی

بهبود عملکرد تجهیزات نفتی با ماده‌ای سبک‌تر از هوا

‌می‌متالز - استاد دانشکده مهندسی مواد و متالورژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر از ساخت آئروژل گرافنی برای استفاده در صنعت خبر داد، ماده‌ای که به گفته وی بسیار سبک بوده و می‌تواند به عنوان روان‌ساز در تجهیزات خنک‌کننده نفتی استفاده شود.

به گزارش می‌متالز، استاد دانشکده مهندسی مواد و متالوژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در مورد این ماده گفت: «از صفحات گرافن برای تولید یک ساختار سه بعدی بسیار سبک استفاده شده است، ماده‌ای که ۹۹ درصد آن را هوا تشکیل می‌دهد.

مالک نادری افزود: آن یک درصد باقی‌مانده نیز از جنس کربن بوده که از اجزاء تشکیل دهنده هوا، یعنی اکسیژن و نیتروژن، سبک‌تر است؛ بنابراین این ماده از هوا سبک‌تر بوده و متخلخل است. همین ویژگی‌ها موجب کاربرد‌های متنوع آن در صنعت شده است.

وی گفت: ما از سال ۲۰۱۷ روی ساخت این ماده کار کردیم و از سال ۲۰۱۹ تولید آن در آزمایشگاه ما به تکرارپذیری رسیده است. با کمک آئروژل گرافنی، ما توانستیم انواع مختلف کامپوزیت‌ها را برای مصارف صنعتی تولید کنیم.»

نادری در مورد کاربرد‌های این ماده در صنعت گفت: «از این ماده می‌توان در صنایع مختلف استفاده کرد، ما در بخش‌های متعددی در صنعت آن را آزمایش کردیم. در بخش معدن، این ماده به عنوان جایگزین کربن سیاه برای استخراج طلا استفاده شده و در یکی از معادن کشور با موفقیت، آزمایش‌های صنعتی را پشت سر گذاشته است. در سبک‌سازی برخی از هواپیما‌ها و همچنین جذب آلاینده‌ها در بخش نفتی نیز، این ماده مورد آزمایش صنعتی قرار گرفته و نتایج مثبتی به دست آمده است.»

وی افزود: «قراردادی برای استفاده از این ماده در صنعت نفت داریم که براساس این قرارداد، آئروژل گرافنی روی میکروحباب‌ها قرار داده می‌شود تا آن‌ها را پایدار کند. در ادامه این میکروحباب‌ها که به واسط آئروژل، هم پایدارتر شده‌اند و هم هدایت گرمایی آن‌ها بهبود یافته است، در تجهیزات خنک‌کننده نفتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در واقع این میکروحباب‌های اصلاح شده با آئروژل نقش روان‌ساز و خنک‌کننده را در تجهیزات استخراج نفتی خواهند داشت.»

استاد دانشکده مهندسی مواد و متالوژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: این فناوری به صورت پتنتی در USPTO به ثبت رسیده است.

وی به محققان و پژوهشگرانی که علاقه‌مند به موضوعات صنعتی و کاربردی در بخش فناوری‌نانو هستند توصیه کرد توجه زیادی به این دسته از ترکیبات داشته باشند، ترکیباتی نظیر آئروژل گرافنی که مواد ویژه‌ای هستند که در زمینه‌های مختلف صنعتی کاربرد دارند.

لازم به ذکر است که آئروژل‌های گرافنی به دلیل تخلخل و فضا‌های خالی که دارند می‌توانند به عنوان جاذب در صنعت نفت نیز استفاده شوند به طوری که این هر گرم از این مواد می‌تواند ده‌ها برابر وزن خود مایع را جذب کند.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده