تاریخ: ۱۹ اسفند ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۴:۵۴
بازدید: ۲۴۲
کد خبر: ۳۰۵۰۳
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
در راستای افزایش مبادلات تجاری روی می‌دهد

راه‌اندازی خط ترانزیت زمینی بین عراق، ایران، سوریه و کویت

می متالز - وزیر صنعت، معدن و تجارت در دیدار با وزیر تجارت عراق خط ترانزیت زمینی بین عراق، ایران، سوریه و کویت را یکی از موارد توسعه خطوط تجارت ریلی عنوان کرد و گفت: از سرمایه‌گذاری دو کشور استقبال می‌کنیم و لازم است توافق‌هایی انجام شود تا بتوانیم از سرمایه‌گذاران دو کشور حمایت کنیم که در این زمینه امضای توافقنامه گمرکی و نداشتن مالیات مضاعف موثر است.
راه‌اندازی خط ترانزیت زمینی بین عراق، ایران، سوریه و کویت

به گزارش می متالز، در دیدار محمدهاشم عبدالمجید جاسم وزیر تجارت عراق و رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی که اواخر هفته گذشته در تهران برگزار شد، وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: در راستای توسعه روابط تجاری بین دو کشور به زودی حسن روحانی رئیس‌جمهوری سفری به عراق خواهد داشت.
رضا رحمانی گفت: در این دیدار مذاکراتی برای ارتقای روابط استراتژیک بین دو کشور مسلمان و همسایه انجام شد و با توجه به مرز گسترده‌ای که بین ایران و عراق وجود دارد هر دو کشور اراده به افزایش روابط تجاری دارند.
همچنین عبدالمجید وزیر تجارت عراق گفت: دولت و مردم عراق قدردان جمهوری اسلامی هستند که هنگام حضور داعش در عراق در کنار برادران مسلمان خود بودند و هم‌اکنون اراده دو کشور همسایه برای توسعه مبادلات تجاری فراوان است.
وی گفت: از رئیس‌جمهوری ایران دعوت کرده‌ایم به زودی به کشور همسایه عراق سفر کند. وزیر تجارت عراق افزود: اراده دو کشور ایران و عراق بر آن است که حجم تجارت به ۲۰ میلیارد دلار افزایش پیدا کند.
وی همچنین با اشاره به مرز گسترده‌ای که بین ایران و عراق وجود دارد، گفت: ایران موقعیت بسیار خوبی برای توسعه تجارت با عراق دارد و دو ملت ایران و عراق مشترکات زیاد مذهبی و فرهنگی دارند.
لازم به یادآوری است، حجم تجارت ایران و عراق درحال‌حاضر حدود ۱۳ میلیارد دلار است که با اراده و کشور برای توسعه روابط این رقم در آینده به ۲۰ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.


توسعه روابط میان دو وزارتخانه

وی افزود: در جهت گسترش تجارت و مبادلات بین دو کشور هماهنگی لازم انجام شده است. ما به عنوان کمیسیون مشترک دو کشور این مسئله را پیگیری کردیم و امیدوارم در این سفر تفاهم‌های لازم کسب شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت عنوان کرد: تا کنون ۳ اجلاس مشترک بین دو کشور ایران و عراق برگزار شده که آخرین آن در سال ۹۳ در بغداد بوده و در این اجلاس ۱۲ سند همکاری امضا شده است.
رحمانی با بیان اینکه این دو وزارتخانه می‌توانند زمینه توسعه روابط را در وزارتخانه‌های خودمان و سایر وزارتخانه‌های دو کشور مهیا کنند، تصریح کرد: چند مورد مهم برای توسعه روابط وجود دارد که یکی از آنها تسهیل مبادلات بانکی و گمرکی فی‌مابین و دیگری تطابق استانداردهای کالایی دو کشور است.


رعایت استانداردهای کالایی

وزیر صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: ایران در ۴۰ سال گذشته به پیشرفت چشمگیری دست یافته و در رشته‌های بسیاری جزو برترین‌های جهان است.
وی ادامه داد: ما در صادرات و واردات موارد موردنیاز را رعایت می‌کنیم. در این زمینه علاوه‌بر اینکه تولیدکنندگان ما حساسیت‌های لازم را دارند، سازمان استاندارد هم کنترل‌های لازم را برای ارسال و دریافت کالاهای استاندارد انجام می‌دهد.


تقویت بازارچه‌های مرزی و توسعه خطوط ریلی تجارت

رحمانی اضافه کرد: برای تسهیل صادرات از هر دو کشور نیازمند همکاری‌های گمرکی در مرزها به‌ویژه گذرگاه‌های مشترک هستیم. در این راستا با توجه به گسترش روابط دو کشور معتقدیم بازارچه‌های بین‌مرزی باید تقویت و فعال شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت عنوان کرد: یکی از امکاناتی که برای توسعه روابط تجاری و مردمی لازم است، تسهیل رفت‌وآمد است. رئیس‌جمهوری محترم عراق در سفر به ایران گفتند، بحث راه‌آهن شلمچه و بصره را پیگیری کنیم. در این‌جهت خط ریلی خسروی و کردستان هم می‌تواند مورد بحث باشد. اتصال برق میان ایران، عراق و سوریه هم یکی دیگر از موارد مورد نظر است.
رحمانی خط ترانزیت زمینی بین عراق، ایران، سوریه و کویت را یکی دیگر از موارد عنوان کرد و گفت: از سرمایه‌گذاری دو کشور استقبال می‌کنیم و لازم است توافق‌هایی انجام شود که بتوانیم از سرمایه‌گذاران دو کشور حمایت کنیم که در این زمینه امضای موافقتنامه گمرکی و نداشتن مالیات مضاعف موثر است.


هدف‌گذاری حجم تجاری ایران و عراق

وی با تاکید بر اینکه مرز مشترک دو کشور، همکاری استان‌های مرزی و توسعه روابط استان‌های همجوار می‌تواند روابط دو کشور را توسعه دهد، افزود: با توجه به تمام ظرفیت‌ها آمادگی داریم همکاری‌های تجاری بین دو کشور تا ۲ سال آینده به ۲۰ میلیارد دلار افزایش پیدا کند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: درحال‌حاضر مراوداتی با کشورهای همسایه مانند امارات متحده عربی انجام می‌شود که تمایل داریم این روابط با کشور برادر توسعه پیدا کند و این مراودات از طریق عراق انجام شود.
این توسعه روابط موجب افزایش چشمگیر صادرات عراق به ایران هم می‌شود. در تمام راه این توسعه آمادگی‌های لازم برای پیگیری را داریم.


تلاش برای رفع موانع تجاری همکاری بلندمدت

رحمانی با تاکید بر اینکه ما به کشور عراق برای تجارت بلندمدت نگاه می‌کنیم، گفت: بنابراین تهیه نقشه راه همکاری‌های تجاری بین دو کشور، ارتباطات مستمر و پیگیری رفع موانع در روابط بین دوطرف به تسهیل همکاری‌ها کمک می‌کند همچنین علاوه‌بر افزایش هیات‌های تجاری و سرمایه‌گذاری مشترک، همکاری‌های نمایشگاهی، تاسیس مراکز تجاری بین دو کشور و ترانزیت می‌تواند توسعه پیدا کند.


ساخت شهرک صنعتی مشترک ایران و عراق

رحمانی یادآور شد: رئیس‌جمهوری عراق در زمینه شهرک‌های صنعتی مشترک تاکید داشتند که ما در این زمینه مطالعه انجام دادیم و به‌دنبال آن چند منطقه را مشخص کرده‌ایم که این مسئله می‌تواند یکی از محورهای این نشست باشد.


اعمال تعرفه ترجیحی صادرات و واردات

وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه کشورهای ایران و ترکیه توافقنامه تعرفه ترجیحی صادرات و واردات بین دو کشور دارند، گفت: می‌توانیم این تفاهمنامه را با کشور عراق هم داشته باشیم.


سطح روابط ایران و عراق فراتر از دیگر همسایه‌هاست

در ادامه این نشست محمدهاشم عبدالمجید وزیر تجارت عراق، با تشکر از مهمان نوازی ایرانی‌ها گفت: روابطی که بین و عراق برقرار است، رابطه‌ای عادی نیست و با روابط تمام کشورهای همسایه متفاوت است.
مرز خاکی گسترده ۱۴۰۰کیلومتری ایران و عراق باعث می‌شود، روابط ایران و عراق با دیگر همسایگان عراق تفاوت داشته باشد. روابط دو جانبه بین دو کشور به درازای تاریخ است و این روابط در تمام زمینه‌هاست و فقط منحصر به روابط تجاری نمی‌شود. وی افزود: دولت و مردم عراق قدردان مردم ایران هستند که در مبارزه با داعش در کنار مردم عراق بودند. ما این مسئله را در عراق قدردان هستیم و این، نشان‌دهنده عمق روابط دولت ایران و عراق است. به همین دلیل یکی از نخستین دیدارهای رئیس‌جمهوری عراق به ایران به عنوان یک کشور مهم بود.


حضور تاجران ایرانی در تامین تجهیزات بازسازی عراق

وزیر تجارت کشور عراق ادامه داد: عراق درحال‌حاضر کار بازسازی را در استان‌هایی که به تازگی از دست داعش آزاد شده، آغاز کرده است.
سفر وزیر خارجه ایران، به عراق در گردهمایی تاجران ایران و عراق در زمینه تصمیم‌گیری‌ها برای بازسازی نقش زیادی داشت، به همین دلیل تمایل داشتیم پیش از سفر رئیس‌جمهوری ایران به عراق دیدارهایی در زمینه‌های تجاری داشته باشیم.
عبدالمجید با تاکید بر اینکه دولت عراق تمایل دارد تبادلات با ایران را افزایش دهد، گفت: از سرمایه‌گذاران ایرانی دعوت‌ می‌کنیم در استان‌هایی که از دست تروریست آزاد شده شرکت داشته باشند و سرمایه‌گذاری کنند.
مواضع ایرانی ارزشمند است و ما دوست داریم گردهمایی‌هایی در سطح تاجران، اتاق‌های بازرگانی و شورای تجاری تشکیل شود.


انتقال فناوری ایران به عراق

وزیر تجارت عراق با بیان اینکه این دیدار مقدمه‌ای برای تبادل دیدارها و سفرهای آینده است، گفت: این نخستین دیدار و سفر من به ایران است. از پیشرفتی که تهران داشته است، شگفت‌زده شدم. در این سفر اطلاعات زیادی در زمینه پیشرفت‌های صنعتی و تجاری به‌دست آوردم و ایران به مراحلی از پیشرفت رسیده که باعث افتخار است.
وزیر تجارت عراق ادامه داد: تمایل داریم فناوری‌های ایران را از طریق سرمایه‌گذاری و مشارکت به عراق منتقل کنیم. امیدوارم در این سفر موفق باشیم و بتوانیم مقدمات را برای امضای تفاهمنامه هنگام حضور رئیس‌جمهوری ایران در عراق آماده کنیم.


پاسخ به نیازهای طرف ایرانی در دوران تحریم

عبدالمجید درباره درخواست وزیر صنعت، معدن و تجات درباره مالیات گفت: مسئله مربوط به مالیات هماهنگ شده است. در زمینه اقدامات مشترک با اقلیم کردستان عراق صحبت‌هایی شده و تمام مواردی که شما اشاره کردید، ما هم تمایل داریم انجام شود.
درباره تعرفه‌های گمرکی هم دولت عراق استقبال می‌کند که این تعرفه‌ها برای ایران نسب به دیگر کشورها تغییر داشته باشد. این موضوع را با رئیس‌جمهوری و نخست وزیر در میان می‌گذارم ولی یقین دارم در این زمینه مشکلی نیست که این کار برای ایران‌ انجام شود چراکه ایران سال‌های زیادی است مواضع مشترکی با عراق دارد.
وی تصریح کرد: درباره ترانزیت هم عراق مانعی ندارد. با قطر صحبت‌هایی شده که یک خط ترانزیت بین ترکیه، قطر، ایران و عراق وجود داشته باشد و این مسئله برای عراق موضوع مهمی است.
مسئله دیگر مشکلات اقتصادی جدید برای ایران است که به دلیل فشارهای امریکا به وجود آمده است. عراق در این زمینه هرکاری لازم باشد برای کنار زدن این مشکلات انجام می‌دهد. یکی از این‌ مشکلات مسائل بانکی است که عراق هم‌ می‌خواهد این مشکل حل شود و باید جایگزین‌هایی برای این موضوع مطرح شود. وزیر تجارت عراق با تاکید بر اینکه عراق تمایل دارد سطح تبادلات دو کشور در طول ۲ سال به ۲۰ میلیارد دلار برسد، عنوان کرد: در این زمینه درهای همکاری باز است. درباره شرکت‌ها هم عراق همکاری‌های لازم را انجام می‌دهد. این تبادلات تجاری باید ادامه پیدا کند البته شرکت‌های ایرانی‌ مشکلاتی مانند نپذیرفتن دینار عراق دارند که این مشکلات قابل حل است.

عناوین برگزیده