تاریخ: ۰۲ مرداد ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۰:۱۱
بازدید: ۱۳۵
کد خبر: ۳۱۱۶۹۳
سرویس خبر : آهن و فولاد

کارنامه تقسیم سود غول‌های فولادی

کارنامه تقسیم سود غول‌های فولادی
‌می‌متالز - پایان ماراتن برگزاری مجامع سالیانه شرکت‌های بورسی، از فراز و نشیب شرکت‌های فولادی در سال ۱۴۰۱ خبر می‌دهد. بررسی گزارش پنج شرکت مطرح در حوزه تولید فولاد شامل فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، فولاد خراسان، فولاد هرمزگان جنوب و ذوب‌آهن اصفهان بیانگر فراز و نشیب غول‌های فولادی در سال ۱۴۰۱ است و همچنان این فولاد مبارکه است که نسبت به ۴ شرکت دیگر عملکرد بسیار بهتری داشته است.

به گزارش می‌متالز، پایان ماراتن برگزاری مجامع سالیانه شرکت‌های بورسی، از فراز و نشیب شرکت‌های فولادی در سال ۱۴۰۱ خبر می‌دهد. بررسی گزارش پنج شرکت مطرح در حوزه تولید فولاد شامل فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، فولاد خراسان، فولاد هرمزگان جنوب و ذوب‌آهن اصفهان بیانگر فراز و نشیب غول‌های فولادی در سال ۱۴۰۱ است و همچنان این فولاد مبارکه است که نسبت به ۴ شرکت دیگر عملکرد بسیار بهتری داشته است.

گروه فلزات اساسی با توجه به ارزش بازار بالای شرکت‌های این گروه، وجود زنجیره کامل تولید و عملکرد مناسب در سال‌های گذشته، همواره مورد توجه سهامداران بوده است. گزارش‌های فصل بهار این گروه نیز نشان می‌دهد گروه فلزات اساسی می‌تواند یکی از برترین گروه‌ها از نظر ایجاد درآمد و البته سودآوری باشد. با جداسازی شرکت‌هایی که در حوزه مس، آلومینیوم، روی، قطعات فلزی و ... فعالیت می‌کنند، گروه کوچک‌تری ایجاد می‌شود که تخصصی‌تر در حوزه محصولات فولادی فعالیت دارند. بررسی گزارش درآمد فولادی‌ها در سه ماه نخست سال ۱۴۰۲ از رشد درآمد آن‌ها نسبت به مدت مشابه سال گذشته حکایت دارد با این وجود چالش افزایش هزینه انرژی به خصوص نرخ گاز می‌تواند گزارش‌های فصول بعدی را تحت تاثیر قرار دهد.

اما فصل مجامع این گروه چگونه گذشت؟ با پایان تیرماه، مجامع شرکت‌هایی که سال مالی آن‌ها ۲۹ اسفندماه است، برگزار شد و حالا با مشخص شدن میزان تقسیم سود این شرکت‌ها می‌توان تصویر دقیق‌تری از چشم‌انداز عملکرد آن‌ها در سال جاری داشت.

وجه مشترک پنج نماد فولاد، فخوز، فخاس، هرمز و ذوب، افزایش سنگین بهای تمام شده تولید است که باعث کاهش سودآوری و حتی شناسایی زیان برای یکی از آن‌ها شده است. درآمد عملیاتی این پنج شرکت بین ۳ تا ۲۹ درصد رشد داشته و این در حالی است که بهای تمام شده عملیاتی آن‌ها بین ۳۰ تا ۴۸ درصد رشد داشته است.

فولاد، همچنان در صدر سودآوری

شرکت فولاد مبارکه بزرگ‌ترین شرکت این گروه از نظر ارزش بازار است و توانسته است در سال ۱۴۰۱ نزدیک به ۶۸ همت سود شناسایی کند که با توجه به مارکت کپ (ارزش بازار) ۴۳۶ همتی آن رقم قابل توجهی است. سودی که بیش از ۱۰ برابر سودآوری شرکت فولاد خوزستان و بیش از ۳۰ برابر سودآوری شرکت فولاد خراسان است.

اگرچه سال گذشته این شرکت در حوزه سودآوری کاهش ۱۸ درصدی داشته است، اما بازهم در مقایسه با فولاد خوزستان با کاهش ۴۷ درصدی، فولاد خراسان با کاهش ۲۵ درصدی و ذوب آهن که به زیان دهی رسیده است؛ عملکرد قابل قبولی از خود بجای گذاشته است و توانسته علیرغم افزایش بهای عملیاتی کمترین کاهش سود را در میان این ۵ شرکت به ثبت برساند.

این شرکت همچنین با پرداخت حدود ۶۰ درصد از سود پایه هر سهم و تقسیم سود ۴۰۰ هزار میلیارد ریالی کام سهامداران را شیرین کرد.

همچنین بررسی صورت سود و زیان فولاد مبارکه (فارغ از شرکت‌های زیرمجموعه) بیانگر رشد ۱۰ درصدی درآمد‌های عملیاتی و رشد ۴۸ درصدی بهای تمام شده عملیاتی است. با این حال مزیت رقابتی فولاد مبارکه باعث شده همچنان سود قابل توجه ۶۸ هزار میلیارد تومانی به ثبت برساند.

افت ۴۷ درصدی سودآوری فخوز

فولاد خوزستان در سال گذشته نزدیک به ۶.۶ همت سود شناسایی کرد که کاهش قابل توجه ۴۷ درصدی نسبت به سود سال گذشته را نشان می‌دهد. این رقم برابر با سود ۳۵۱ ریالی به ازای هر سهم است. از این میزان نیز ۲۵۰ ریال سود بین سهامداران تقسیم کرد تا درصد تقسیم سود قابل قبول ۷۱ درصدی داشته باشد. با توجه به مارکت کپ ۵۸ همتی، سود ۶.۶ همتی برای فخوز نیز راضی‌کننده است. درآمد عملیاتی فخوز نسبت به سال گذشته ۶ درصد و بهای تمام شده عملیاتی این شرکت ۳۰ درصد رشد داشته است.

بازگشت ذوب به مدار زیان‌دهی

در این گروه وضعیت ذوب آهن اصفهان چندان رضایت بخش نیست. شرکتی با ارزش بازار ۲۲ همتی، نه تنها سودی در سال گذشته به ثبت نرساند بلکه بر اساس صورت‌های مالی منتشر شده، زیان ۵.۴ همتی داشته است و به دنبال این موضوع نتوانست سودی بین سهامداران خود تقسیم کند تا سال ورود این شرکت به بورس برای آن‌ها خوش یمن نباشد. هزینه بهای تمام شده ۴۸ درصد و هزینه‌های عمومی فروش و اداری ذوب آهن ۵۹ درصد رشد داشته است و این در حالی است که درآمد شرکت فقط ۲۹ درصد افزایش داشته است. این مساله باعث شناسایی زیان ۷۶۶ ریالی به ازای هر سهم ذوب شده است.

تقسیم سود ۳۰ درصدی فخاس

بررسی صورت‌های مالی فولاد خراسان نیز بیانگر افت ۲۵ درصدی در میزان سود ۱۴۰۱ نسبت به مدت زمان مشابه در سال گذشته است. فخاس با شناسایی سود ۲.۳ همتی، به ازای هر سهم ۱۰۰ تومان سود شناسایی کرد و از این میزان، ۳۰ درصد معادل ۳۰ تومان بین سهامداران تقسیم کرد. با توجه به ارزش بازار ۳۰ همتی، میزان سود ۲.۳ همتی پایین‌تر از آن چیزی است که فولاد مبارکه و فولاد خوزستان ایجاد کردند. درآمد عملیاتی فخاس در سال گذشته ۱۸ درصد و بهای تمام شده عملیاتی آن ۳۴ درصد رشد داشته است.

سودآورماندن هرمز با وجود رشد ۴۶ درصدی بهای تمام شده

وضعیت فولاد هرمزگان هم شبیه به دیگر شرکت‌های فولادی است. هرمز در سال ۱۴۰۱ نزدیک به ۵.۵ همت سود شناسایی کرده است که نسبت به سال ۱۴۰۰، افت ۳۲ درصدی را نشان می‌دهد. در نتیجه فولاد هرمزگان به ازای هر سهم ۱۱۲۰ ریال سود ساخته است که از این میزان ۶۵۰ ریال معادل ۵۸ درصد بین سهامداران تقسیم کرده است. بهای تمام شده عملیاتی فولاد هرمزگان جنوب در حالی ۴۶ درصد افزایش داشته است که درآمد عملیاتی آن فقط رشد ۳ درصدی داشته است. با این حال هرمز هم توانست همانند فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و فولاد خراسان، در پایان سال سودده باقی بماند.

آمار و اطلاعات شرکت‌های بررسی شده در گروه فلزات اساسی در جدول زیر قابل مشاهده است.

کارنامه تقسیم سود غول‌های فولادی

منبع: پایگاه خبری - تحلیلی ایراسین

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده